Animasyonlar, büyük prodüksiyonlar, vurucu fikirler ve şarkıyla bütünleşen nefis görsel eşlikçiler… 2018 yılı, birçok müzik yayınına göre video kliplerin altın çağı olarak tanımlanıyor. 20 videoluk 2018 müzik klibi seçkimizde birçok farklı tür ve estetiğe rastlamak mümkün. Albüm listemizde olduğu gibi, “mesajın” yine ön plana çıktığı bir liste daha.


20- The Japanese House – Lilo
Yön: David East

Bir ayrılık hikâyesini konu eden “Lilo” için, Marina Abramovich ve Ulay’ın Çin Seddi yürüyüşünü akıllara getiren bir klip. The Japanese House mahlasını kullanan Amber Brain’in gerçek hayattaki eski sevgilisiyle birlikte yürek burkan sahnelerle karşımıza çıktığı klip, ayrılığın ağırlığını eksiksiz şekilde yansıtıyor. Yanan araba metaforu, karışık zamanlarda bile dayanışmayı tasvir ediyor.


19- Melody’s Echo Chamber – Breahte In, Breathe Out
Yön: Dr D Foothead

2018’de müzik videolarında animasyon hâkimiyetinin gittikçe genişlediğine tanık olduk. Melody’s Echo Chamber’ın retro animasyon dokunuşlarıyla farklı evrenlere davet eden klibi, aynı zamanda albümün diğer klipleriyle devam eden hikâyenin de başlangıcı.


18- St. Vincent – Fast Slow Disco
Yön: Zev Deans

Işıklar, cazibe, terler içinde vücutlar, dans pisti ve St. Vincent. “Fast Slow Disco”, New York’taki bir gay kulübünün diskosunda hayat buluyor.


17- Kikagaku Moyo – Nazo Nazo
Yön: Elliot Arndt

Sürrealite ve nostaljinin nefis bir kesişimindeyiz. Japon grup Kikagaku Moyo’nun nefis albümü Masana Temples’ın ilk klibi, “Nazo Nazo”nun ferah bir akıcılıkla ve anlamlandırması güç ama her biri birer görsel şölen sahne, ortam ve karakterlerle hazırlanmış bir eşlikçi.


16- The Carters – Apeshit
Yön: Ricky Saiz

Mevzubahis Jay Z ve Beyonce olunca ihtişamlı bir klip beklentisi içine girmek normal. Fakat ikilinin “Apeshit” şarkısının görsel eşlikçisi, “ihtişamlı”dan çok daha fazlası. İkili Louvre Müzesi’nde ve “başardıklarına inanamıyorlar”. Toplumsal geçmişe, tarihin karanlıklarına ve çok daha fazlasına dokunan, koreografisinden kurgusuna her şeyiyle göz kamaştıran bir klip ve 2018 popunun en radikal beyanlarından biri.


15- MGMT – Me and Michael
Yön: Joey Frank, Randy Lee Maitland

“Me and Michael”, aslında Filipinli grup Truefaith’in bir parçasının MGMT yorumu. Şarkı için yayınlanan eğlenceli klipte de bu detay “fantastik” bir şekilde vurgulanıyor. İnternet çağı estetiğini sahiplenen klip, sahip olduğu ev yapımı hissiyle gönülleri kazandı.


14- A Place To Bury Strangers – Execution
Yön: Evan Fellers

Animasyon dünyasının dehlizlerine A Place To Bury Strangers’ın tam gaz şarkısıyla, büyük bir kovalamaca eşliğinde dalıyoruz. Klibi birkaç kez izledikten sonra etrafınızdaki bazı sonik oluşumların varlığını fark edebileceğinizi de peşinen söyleyelim.

https://youtube.com/watch?v=juB2PD_1-o

13- Blood Orange – Charcoal Baby
Yön: Crack Stevens

Aslen bir moda fotoğrafçısı olan Crack Stevens’ın ilk video klibi. Aile kavramının biyolojiyle sınırlanamayacağının ve ailenin seçilebileceğinin peşine düşen şarkıda ikiye bölünmüş ekranda farklı aile toplaşmalarını izliyoruz.


12- Janelle Monáe feat. Grimes – “PYNK”
Yön: Emma Westenberg

2018’in feminist marşlarından olan “PYNK”te, Janelle Monáe ve arkadaşları vajina görünümlü pantalonlarıyla pembe rengin iadesini istiyor.


11- Prince – Mary Don’t You Weep
Yön: Salomon Ligthelm

Prince’in aktivist faaliyetleri ve söylemlerinden hareketle ortaya çıkan kan dondurucu “Mary Don’t You Weep” klibi, Amerika’da silah şiddetine kurban giden gençler anısına çekilmiş. Sanatçının aslen 1983’te hazırladığı fakat ölümünden sonra keşfedilerek geçtiğimiz sene yayınlanan Piano & A Microphone 1983 kaydında yer alan bu cover, Prince’in kariyeri boyunca verdiği mesajların, günümüze uzanan güçlü etkisini gözler önüne seriyor. Spike Lee’nin son filmi BlacKkKlansman’da da kullanılan şarkının, filmden görüntülerin eşlik ettiği bir başka klibi daha var. 


10- IDLES – Danny Nedelko
Yön: IDLES

IDLES üyelerinin Ukrayna göçmeni arkadaşları Danny Nedelko’yla tanışın. İngiltere’deki başka göçmenlerle birlikte poz verip Bob Dylan’ın 1965 tarihli “Subterranean Homesick Blues”unun parodisini yapan Nedelko’yla tanışmak bir zevk.


9- Kali Uchis ft. Tyler the Creator and Bootsy Collins – After The Storm
Yön: Nadia Lee Cohen

Klipte şarkıya konuk olan Tyler the Creator tohumdan yetişen bir çiçek çocuk, Bootsy Collins ise bir market ürünü maskotu olarak karşımızda. İngiliz yönetmen ilham kaynakları arasında Hitchcock’dan “The Birds”, Lynch’ten “Blue Velvet”, Korine’den “Gummo”, Waters’dan “Pink Flamingos” ve Kubrick’ten “The Shining”i sıralıyor. 


8- Father John Misty – Date Night
Yön: Chad VanGaalen

Dergi ekibinin favori animasyon sanatçılarından ve aynı zamanda müzisyen de olan Chad VanGaalen’in fantastik dünyasına bu kez Father John Misty dalıyor. Sanatçının diğer çalışmalarından da aşina olduğumuz gibi sıra dışı mekânlar, hayal ürünü yaratıklar ve türlü garipliklerle dolu klipte, Father John Misty’yi kanatlı bir piyanonun üzerinde kokteylini yudumlarken görmek mümkün.


7- Vince Staples – FUN!

Yön: Calmatic

Google Earth ve “Street view” özelliği hayatımıza girdiği zaman dünyanın farklı uçlarındaki mahalleleri oturduğumuz yerden ziyaret etmeye başlamıştık. Bu klipte de deneysel hip hop sahnesinin dikkat çeken isimlerinden Vince Staples’ın Long Beach’teki mahallesinde yaşananları “korunaklı” ekranlarımızın arkasına saklanmış bir şekilde geziyoruz. Videonun kapanış sekansını merak etmiyor musunuz?


6- LCD Soundsystem – oh baby
Yön: Rian Johnson

Star Wars yönetmeni Rian Johnson’dan klişe tabirle “film gibi” bir klip. Sissy Spacek ve David Strathairn ikilisinin müthiş oyunculuğu ve olay örgüsündeki beklenmedik değişimlerle, hem bir aşk hem de sade bir bilim kurgu hikâyesi.


5-  De Staat – KITTY KITTY
Yön: Wouter Stoter

Hollandalı grup De Staat’ın klipleriyle henüz tanışmamışsanız, bir an önce eski albümlerinden yayınladıkları harika videolara bakın. Grubun 2019 çıkışlı albümü Bubble Gum’ın ilk teklisi için çekilen klip, basit bir fikri gerilim dozu yüksek bir prodüksiyonla uyguluyor. Amansız bir kapışma için kemerlerinizi bağlayın, nefesinizi tutun ve “oynat”a basın.


4-  Childish Gambino – This Is America
Yön: Hiro Murai

Senenin en çok konuşulan klibi. Öyle ki her sahnesinden çıkarılan onlarca farklı okuma ve detay, çarpıcı alt metinler ve olağanüstü kurgusuyla birlikte harikalar yaratan Donald Glover ve Hiro Murai ikilisinden insanı olduğu yere mıhlayan bir çalışma. Klibin hakkını verelim ama şarkının 2016’da yayınlanan Jase Harley şarkısı “American Pharoah”la olan ‘abartılı’ benzerliğine de bir parantez açalım.


3- Tierra Whack – Whack World
Yön: Tierra Whack

Tierra Whack’in bir görsel albüm olarak kurguladığı Whack World’ün klibi, 15 dakikalık albümü tamamlayan kısa şarkıların her biri için farklı türlerde ve atmosferlerde çekilmiş kısalardan oluşuyor. Ortaya çıkan sonucun kendinizi epey tuhaf hissettireceğine emin olabilirsiniz.


2- YACHT – Hard World
Yön: Mike Hollingsworth

Eğlenceli, yüksek enerjili ve hayvan haklarını sahiplenen bu YACHT şarkısı için BoJack Horseman yaratıcılarından Hollingsworth’un uygun gördüğü klip, Los Angeles’taki bir ayak kliniğinin bir süredir çokça konuşulan “mutlu ayak” ve “mutsuz ayak” tabelalarına gönderme yapıyor.


1- Flasher – Material
Yön: Nick Roney

Bilgisayarınızın ayarlarıyla oynamayın, internetiniz de muhtemelen sorunsuz bağlanıyor, merak etmeyin. Flasher’ın “Material” klibi, internette video izleme alışkanlıklarını ve Youtube’un bir video çöplüğüne dönüşmesini zeki bir şekilde işliyor. Klibin fikri ve uygulanış biçiminin şarkıyı geri plana ittiğini de kabul edelim.

  1. Yaşadığımız masal: Müzeyyen Senar

    2018, Müzeyyen Senar'ın 100. yaşını kutladığımız yıl. Çeşitli vesilelerle adı gündeme geldi, geliyor, gelecek. Aslında hiç gündemden düşmüyor zira bugüne kadar o kadar çok şey kattı ki bize, görmemek mümkün değil. Peki neden Müzeyyen Senar? Şarkıları anason kokuyor. Çilingirlerde akla gelen, hep onun şarkıları. Bu kadarı yeter mi? Elbette yeter ama tek sebep bu değil.

  2. Güneş vurmuş gece bahçeleri: Win Wallace

    Austin, Texas çıkışlı sanatçı Win Wallace’ın işlerine bakınca sonradan çürük olduğunu fark edeceğiniz olgun bir meyvenin kabartacağı kuşkulu bir iştah hissi yaşıyorsunuz.

  3. Yaşayan bir evin naif ve erotik konukları: Sadi Güran

    23 Şubat’ta Bant Mag Havuz’da açılan yeni sergisi "Hey Jüpiter II - E Kal Bu Gece Burada?"nın yoğun hazırlıkları üzerindeyken, Sadi Güran'dan bir saat koparıp iki sergilik bu serisi hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

  4. Bir “Conan” sayısı ile başlayan çizgi roman serüveni: Yıldıray Çınar

    İlk solo sergisini Ocak 2019’da Bant Mag. Havuz’da açan Yıldıray Çınar’la çalışma metotları üzerine.

  5. Aklımdakiler: M. Kutlukhan Perker

    Türkiye’de çizgi roman kültürünün baş aktörlerinden M. Kutlukhan Perker, geçtiğimiz sene Contemporary İstanbul kapsamında ilk kez sergilenen “Miralay” serisindeki çalışmaları eşliğinde, sanat ve edebiyat dünyasının tanınmış isimlerinin sorduğu soruları yanıtlıyor.

  6. Görür görmez unuttuklarımız: “Çabuk Çabuk”

    Göçün çoğunlukla Suriyeli mülteciler üzerinden konuşulduğu, bu “konuşmanın” ise sık sık nefret söylemi ve popüler politika malzemesi edildiği bir ülkede görünmez kılınmış, kendi görünmezliğini de sahiplenmek zorunda bırakılmış bir azınlık ülke topraklarını mesken eden Afrikalılar.

  7. 2018’in en iyi 50 yabancı albümü

    Müzik açısından fazlasıyla bereketli bir yıl olan 2018, sonraki jenerasyonlara taşacak, ikon mertebesine erişecek birçok albümü beraberinde getirdi. Listeyi toparlarken, senenin ağırlıklı olarak mesaj odaklı, konsept kurguların ön plana çıktığı ve dinleyicisine doğrudan, filtresiz bir şekilde seslenen albümlerle bezeli olduğunu fark ettik. Listeyi 50 albümle sınırlarken fazlasıyla zorlandığımızı da buraya not düşelim! Huzurlarınızda, 2018’in nefis albümlerinden Bant Mag.’ın favori 50’lisi.

  8. 2018’in en iyi 30 yerli albümü

    Birçok mecrada ve platformda konuşulan bağımsız sahneye gösterilen ilginin artışının sebeplerini gözler önüne serer nitelikte albümler yayınlandı yıl boyunca. Ana akımdan da ses ve konsept odaklı fikirlerin öncelik olduğu, dümenin farklı yönlere kırıldığı kimi albümler geldi. Geride kalan senenin albüm raporunu çıkarırken, ülkede ne denli geniş skalada üretimler yapıldığının resmini bir kez daha görmüş olduk.

  9. 2018’in en iyi 20 yabancı müzik klibi

    Animasyonlar, büyük prodüksiyonlar, vurucu fikirler ve şarkıyla bütünleşen nefis görsel eşlikçiler... 2018 yılı, birçok müzik yayınına göre video kliplerin altın çağı olarak tanımlanıyor. 20 videoluk 2018 müzik klibi seçkimizde birçok farklı tür ve estetiğe rastlamak mümkün. Albüm listemizde olduğu gibi, “mesajın” yine ön plana çıktığı bir liste daha.

  10. 2018’in en iyi 20 yerli müzik klibi

    Yerli sahnede albümlerde olduğu gibi video kliplerde de farklı disiplinlerde üretimin durmadığı bir yıl oldu 2018. Animasyon üretimlerin sayısının iyice arttığı, performans klibi anlayışına yeni yaklaşımların getirildiği, gerçekçi hikâyelerin cesurca anlatıldığı 20 kliple, 2018’in yerli müzik sahnesinin görsel ifadelerine bakıyoruz.

  11. Şarkı şarkı: The Raws ve “BAT! BAT! BAT!” albümü

    İçinde Lucifer, dilsiz bir yılan, Ruhi Su ve fazlasıyla yüksek tansiyonu barındıran yeni The Raws albümü dinleyicisini ilk dinleyişte teslim alıyor.

  12. “Köy meydanında kaos”: Hedonutopia

    2018’in sonunda yayınladıkları Yakamoz Sandalı’yla üç yıla üç albüm sığdıran Hedonutopia stüdyo deneyimleri ve geleceğe dair planlarını anlatıyor.

  13. Aklımdakiler: The Ringo Jets

    Bu topraklarda dinleyicisi bol ancak üreticisi az, beyinden önce vücudu harekete geçiren o cayır cayır rock müziği sanki doğduğu yerde büyümüşler gibi çalmaya devam eden Ringolar, eş, dost ve ahbaptan gelen soruları üç vokalli bir gruba yakışan bir çeşitlilikle yanıtladı.

  14. 2018’in en iyi 50 filmi

    Her yıl olduğu gibi bu yıl da Bant Mag. ekibi tarafından seçilen yılın en iyi filmleri listesi huzurlarınızda… 2018 yılı içerisinde dünyada vizyona girmiş ya da festival prömiyerini gerçekleştirmiş filmlerden seçilen listemizde, Türkiye vizyonu değil, ilgili filmlerin dünya prömiyeri baz alınıyor.

  15. 2018’in en iyi dizileri

    Dünyada ilk kez 2018 yılı içerisinde yayın hayatına başlamış olan çiçeği burnunda drama ve komedi dizileri ile mini diziler arasından, Bant Mag. ekibi tarafından seçilen en iyilerin yer aldığı ilk 10’lar karşınızda!

  16. Sibel’in Islıkları: Damla Sönmez’le “Sibel” üzerine

    22 Şubat'ta vizyona çıkan "Sibel", güçlü karakteri ve ona hayat veren güçlü performansla dikkat çekiyor. Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci’nin imzasını taşıyan Sibel’in ulusal ve uluslararası başarılarına neredeyse her hafta bir yenisini eklediği sonbahar aylarında, filmin başrol oyuncusu Damla Sönmez’le Chicago’da buluştuk.

  17. Hepimiz askerdeki gibi birtakım bölüklerde yaşıyoruz: Kader Can

    Kader Can, yerli sahnenin şüphesiz en başarılı ve üretken yazarlarından biri olan Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun altıncı oyunu. 21 yaşında yolu askere düşen rap âşığı bir gencin hikâyesini müthiş keyifli anlara da yer vererek anlatan tek kişilik oyunda Deniz Karaoğlu da kusursuz bir performans sunuyor. Tiyatro sahnesinin iki yetenekli ismiyle Kader Can’ı, oyunun doğuşunu, üç ay “askerlik” gibi geçen prova sürecini konuştuk.

  18. 2018’de prömiyer yapmış 5 çarpıcı tiyatro oyunu

    2008 yılından beri terk edilmiş bir halde başına gelecekleri bekleyen Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımı, Barış Atay’ın oynadığı Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun Sadece Diktatör oyununun yasaklandığı haberi ile başladığımız 2018 yılında tiyatro yine de vazgeçmeden üretmeye ve birlik olmaya devam etti...

  19. 2018’in dikkat çeken solo sergileri

    Gazete Duvar, Sanat Dünyamız, K24 gibi pek çok mecrada karşımıza çıkan sanat eleştirmeni ve yazarı Kültigin Kağan Akbulut Bant Mag. için 2018’in kendisinde iz bırakan solo sergilerini seçti.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler