Dünya dönüyor: Fransa’da izleyeni dikizleyen robot striptizciler, İsveç’te reddedilen “TRUMP” plakası talebi ve diğerleri

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler. 

Fransa’da bir striptiz kulübü beşinci yılını robot striptizcilerle kutlayacak

Nantes’te bulunan bir striptiz kulübü, beşinci yıldönümünü özel bir projeyle kutluyor. Topuklu ayakkabılar giyen ve kafalarında yüz yerine CCTV kameraları bulunan iki dansçı robot kulübün beşinci yıldönümü için direklerin başına geçerek sahneye çıkacak. İngiliz Giles Walker’ın geliştirdiği robotlar metal gövdelerin üzerine plastik manken parçalarından yaratıldı. Kafalarında bulunan CCTV kameraları ise striptizin yapıtaşı olan dikizcilik kavramını tersine çevirerek, gözlenen ve gözleyen arasındaki dengelerle oynamak için düşünülmüş.

Kulübün sahibi Laurent Roue, ekibin yeni robot üyelerinin kadrolu dansçılarının yerine geçemeyeceğini, bu kutlamayı robotlarla yapmayı seçmelerinin ise bu projeyi onore etmek istemeleri olduğunu söyledi. Kulübün dansçıları arasında bulunan Lexi ise konuyla ilgili “Bizim sektörümüzü değiştireceklerini sanmıyorum. Bizim yerimize geçemezler. Biz kaba bir iş yapmıyoruz. Bu artistik bir iş. Güzel ve estetik bir iş, robotlar bunu değiştiremez” sözlerini kullandı.

İsveç’te “TRUMP” plakası talebine red

İsveç’in büyük gazetelerinden Aftonbladet’in haberine göre, Marcus Saaf isimli şoför, arabasının plakasını “TRUMP” olarak değiştirmek için resmî başvuruda bulundu. Haberde Saaf’ın bu başvurusunu yaptığı sırada alkollü olduğuna vurgu yapılırken fikrin çıkış noktasının arabanın Amerikan yapımı olmasına değinildi. Saaf’ın bu talebi otoriteler tarafından ülkenin motorlu taşıt plaka kurallarına uymadığı sebebiyle reddedildi ve yazılmak istenen kelimenin “saldırgan” olduğu belirtildi. Tabii bu haberle birlikte Donald Trump’ın seçim kampanyalarında sempatizanları tarafından havaya kaldırılan “Trump16” plakaları akıllara geldi. Marcus Saaf, başvurusunun bir destekten ziyade sarhoşken yapılmış bir “trolleme” girişimi olduğu söylüyor.  Gazeteye yaptığı “Komik olacağını düşündüm” açıklamasıyla da komedi anlayışının pek de iç açıcı olmadığı izlenimini veriyor.

Balaban kuşlarının gür sesleri yeniden Britanya’da yankılanıyor

RSPB’nin yayınladığı yeni araştırmaya göre, Britanya’da bir süredir nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan balaban kuşlarının sayısı geçtiğimiz sene içerisinde rekor rakama ulaştı. 1870’lerde Britanya’yı tamamen terk ettiği bilinen balabanlar, 20. yüzyılın başlarında yeniden bölgeye dönmeye başlamıştı. Ancak araştırmalar 1997’de erkek balaban kuşu sayısının 11’e düştüğünü gösterdiğinde balabanlar için tehlike çanları çalındı. Balıkçılgillerin üyesi balaban, Britanya’nın en koca sesli kuşu olarak tanınıyor. Çünkü balabanların en acayip özelliklerinden biri, erkeğin çiftleşme mevsiminde diğer erkekleri üreme bölgesinden kovmak için çıkardığı sesler. Top gürlemesini andıran bu haykırışlar, başka hiçbir kuşun çıkardığı seslere benzemiyor. Erkek kuş baharda sazların arasında dolaşarak 4-5 saniyelik aralıklarla bu sesi çıkarıyor. Son bir yıl içerisinde yapılan takiplerde 89 farklı bölgede haykıran 198 erkek balaban kuşu tespit edilmiş ki bu rakam son yılların rakamları yan yana konulduğunda bir rekora işaret ediyor. RSPB’deki yetkili bilim insanlarından Simon Wotton konuyla ilgili şöyle bir açıklama yapmış: “Balabanlar dünyanın en karizmatik kuşlarından biri. Neslinin tükenme tehlikesinin atlatılması koruma alanında gerçek bir başarı hikâyesi ve yaban hayatı canlandırmada hedefe yönelik projelerle nelerin başarılabileceğinin de kanıtı.”

Yeni Zelanda’da işten çıkarılma toplantısına palyaço desteği

Yeni Zelanda’da işten çıkarıldığı haberini alacağını tahmin eden bir adam, kovulacağı toplantıya destek olması için yanında birini getirebileceği söylendiğinde, bu destek hakkını yanına bir palyaço alarak kullandı. Joshua Jack, FCB isimli bir reklam ajansındaki patronu tarafından, iş yerindeki geleceğini konuşmak için çağrıldığı toplantıya ona destek olması için bir akraba veya arkadaşı eşliğinde katılabileceğine dair bir e-mail aldı. Yeni Zelanda’da genelde işten çıkarılma toplantılarında kullanılan bu pratikten haberi olan Jack, alacağı kötü haberi sezince, yaklaşık 127 dolar harcayarak bir palyaço kiralamaya karar verdi. Jack, patronlarından işten çıkarıldığı haberini aldığı esnada balondan hayvanlar yaparak epey bir gürültü çıkaran palyaço, toplantı sırasında birkaç kez daha sessiz olması için uyarıldı. Joshua Jack, durumun kendisi için çok da kötü olmadığını, DDB isimli bir diğer ajansta zaten yeni bir pozisyona kabul edildiğini, palyaçoyu ise bu toplantının olumsuz havasını biraz da olsa hafifletmek için kiraladığını açıkladı.

Güney Afrika’da, kuraklıkla mücadele için sırtlarında ağaçlarla maraton koşan aktivistler

Güney Afrikalı 20 aktivist katıldıkları bir maratonu sırtlarında ağaçlarla koşarak, ülkede her yıl artan kuraklığa karşı bilinçlenme çağrısında bulundu. 2000’den bu yana ormanlık alanlarının yüzde 22’sini kaybeden Güney Afrika’da 2018’de tarihin en büyük kuraklığı yaşanmış ve şehirlerde “halkın kullanımına açık farklı su istasyonları” inşa edilmişti. Maratona sırtlarında ağaçlarla katılan ekipte yer alan 34 yaşındaki aktivist ve yatırımcı Siyabulela Sokomani, iki yıl önce kurduğu Township Farmers organizasyonuyla okul çağlarındaki çocuklara tarımla ilgili dersler veriyor ve özel fidan dikme etkinlikleri düzenliyor. Koşuya katılan 20 arkadaşlık grup geçtiğimiz aylarda Cape Town’ın en büyük kasabalarından Khayelitsha’da 2 bin fidanın dikilmesine vesile olmuş. Sokomani ve arkadaşlarının çağrısı, ülkedeki kuraklığın önüne geçmek için her bölgeye oraya ait ağaçların dikilmesi yönünde. Bu planlamayla milyarlarca litrelik su rezervi elde edeceklerini dile getiren ekip, maratondakine benzer eylemleriyle harekete geçme çağrılarını geniş kitlelere duyurma niyetinde.