Engelsiz bir festival yaratmak mümkün mü?

Yazı: İklim Özergün

İngiltere’deki festival endüstrisinde erişilebilirliği artırmak için bir kampanya başlatıldı. #FestivalsWithoutBarriers, festivalleri erişilebilirlik bilgilerini ortaya çıkarmaya davet ediyor.  

Engellileri müzik ve canlı etkinlik endüstrileriyle buluşturan Attitude is Everything yürütücülüğündeki kampanya, 2023 festival sezonunun erişilebilirliğini iyileştirmek için çeşitli derneklerle birlikte çalıştı. Association of Festival Organisers (AFO), the Association of Independent Festivals (AIF) ve British Arts Festival Association (BAFA) bunlardan bazıları.

Attitude is Everything, sanatçıların, katılımcıların ve çalışanların festivallere erişilebilirliğini iyileştirmek için organizasyon ekiplerine üç maddelik bir eylem çağrısında bulundu: 

*Festivaller, bilet satış noktalarında katılımcılara kaliteli erişim bilgileri sağlamalı.

*Sanatçılarla yapılacak anlaşma sürecine erişim ihtiyaçları olup olmadıkları ile ilgili sorular da dâhil edilmeli. 

*Festivallerde çalışmanın ve gönüllülüğün, engelliler için daha erişilebilir olması adına pratik değişiklikler yapılmalı.

Bir Erişilebilirlik Gönüllülüğü Kılavuzu oluşturacağından söz eden Attitude is Everything, üyelere özel Engelli Eşitliği Eğitimi de sunacak.

Kampanya’nın kurucusu Suzanne Bull, bu ortaklığı sektörü dönüştürmede bir güç olarak gördüğünü söylüyor ve ekliyor: Engellilerin 2022 festival sezonundaki deneyimleri, özellikle etkinlik öncesindeki bilgiye, biletlere ve etkinlik alanına erişim söz konusu olduğunda oldukça karışık görünüyor. Birlikte çalışarak engelli izleyiciler, sanatçılar, çalışanlar ve gönüllüler için erişilebilirliği iyileştirmek için gerekli değişikleri sağlayacağız. Bir engelli olarak 2023’te stresten uzak bir festival sezonunu dört gözle bekliyorum.

Fotoğraf: Ozan Acıdere
Türkiye’den yakın zamanlı bir girişim

4-5-6 Kasım’da Bomontiada’da gerçekleşen Beats by Girlz Türkiye Festivali’nin programı konserlerden atölyeler, stand-up’lar ve dahasına uzanıyordu. “Erişilebilirlik varsa engellilik yoktur!” mottosuyla yola çıkan Erişilebilir Her Şey ortaklığı sayesinde festival boyunca yürütülen atölyelerde sesli betimle ve işaret dili kullanıldı. Umuyoruz ki hedefimiz, festivalleri iptal etmek yerine kapsayıcılığı arttırmak olur ve bu hassasiyeti gösteren organizasyonların sayısı giderek artar.