Formdayız: “Moxie” (2021, Netflix)

Yönetmen: Amy Poehler
Oyuncular:  Hadley Robinson, Amy Poehler, Alycia Pascual-Pena, Nico Hiraga
Formu dolduran: Cem Kayıran

Fragman

Zaman dilimi ve mekân 

Günümüzde, Amerika’daki bir lisedeyiz. 

Ne hakkında?

16 yaşındaki baş karakterimiz Vivian, okulundaki cinsiyetçi ve toksik ortamdan bunalıyor ve pek de farkında olmadan bir dayanışma hareketine önayak oluyor. Annesinin eski eşyaları arasında bulduğu fanzinlerden güç alıyor, kendisi de Moxie isimli bir fanzin yaratıyor. Bikini Kill, The Raincoats, Gossip gibilerinden şarkılar eşliğinde üstelik.

İzlemeden önce bilmeniz gerekenler

Film bir roman uyarlaması. Jennifer Mathieu’nün 2015 tarihli çok satan, aynı isimli romanını filmleştiren Amy Poehler da ikinci kez bir uzun metrajla karşımızda. 

İlk intiba?

Vermek istediği mesajı her şeyin önüne koyan bir film Moxie. Dayanışma ve birlik hissinin yanında henüz uyanmamış olanları dürtmek gibi bir niyeti de var. Bu anlamda karakterleri çok da derinleştirmeden slogan-vari diyaloglarla derdini anlatması anlaşılabilir bir durum. 

Soru işaretleri… 

Zamanın ruhuna uygun bir konuyu işlese de zamanı ne kadar doğru şekilde yansıttığı tartışılır. Karakterlerin okul dışındaki dünyaya karşı bir farkındalık benimsemiş olduğuna dair en ufak bir ipucunun olmaması, anlatıyı Z Kuşağı’yla bağdaştırmayı zorlaştıran bir detay. 

Ayrıca Moxie hareketini körükleyen Siyah, LGBTİ+ veya engelli karakterler, film boyunca “yan karakter”den öteye geçemiyor. Kadın futbol takımının yıldızı Kiera’yı da Vivian’ın kafasını açan karakter olarak tanımlayabileceğimiz Lucy’yi de daha fazla tanımak isterdik örneğin.

Hakkında konuşmak zevkli mi? 

Kesinlikle. Hikâyesinin ve hissettirdiklerinin yanında, filmin bir araya getirdiği ekip hakkında konuşmak da zevkli. Mesela, yaklaşık 100 dakika boyunca yumruklama isteği uyandıran “filmin kötüsü” Mitchell Wilson’ı canlandıran genç oyuncu Patrick Schwarzenegger, Arnold Schwarzenegger’in oğluymuş.