Gaye Su Akyol, Anadolu Ejderi’ni uyandırıyor

Son stüdyo albümü İstikrarlı Hayal Hakikattir’i 2018’de yayımladı Gaye Su Akyol. Sonrasında iki remiks derlemesi, üç şarkılık Yort Savul: İSYAN MANİFESTOSU EP’si ve Avrupa’nın dört bir yanına da uzanan bir konser temposu… Sıra nihayet 11 parçadan oluşan dördüncü uzunçalara geldi: Anadolu Ejderi. 

Türkiye’de Dunganga Records, dünya genelinde de Glitterbeat etiketiyle yayımlanan albüm, Gaye Su Akyol için yeni sesler bulma ve bilinen sınırların dışına taşma motivasyonuyla hayat bulmuş şarkılardan oluşuyor. Sonik yelpazesi oldukça geniş; Anadolu pop, folk, Klasik Türk Müziği, Türkçe psikedelik rock elbet burada. Koyu beat’lerin, stoner rock, post punk, caz, surf rock, disco dokunuşlarının yanısıra, hip hop ve endüstriyel müziğin, 90’lar popunun, Orta Doğu müziğinin ve grunge’ın da izi sürülebiliyor. Duygudan duyguya savrulacağınız koleksiyon yer yer aşkla, yer yer isyanın, itirazın gücüyle kavuruyor; Anadolu Ejderi’nin ağzından çıkan ateş etrafınızı sarıyor 42 dakika boyunca. 

Gaye Su Akyol ise koleksiyonu şu sözlerle anlatıyor: “Bu albüm, mitolojik bir ejderin derin uykulardan uyanışı. Mağarasında işaret bekleyen milyonlarca hücrenin aynı anda bir organizmaya dönüşmesi. Herkesin kendi süper kahramanı olmayı mecburen öğrendiği bir masalda saf kötülüğe karşı tek çarenin kollektif hareket olduğunu yineleyen bir direniş, hafızası çalınan bir toplumun bellek okyanusunda, denizaltı kafilesiyle yapılan bir gezi. Yıkılan kentlerin ve kentle birlikte imha edilmeye çalışılan , ezilip ufalanan kültürlerin, iç içe geçmiş anlamların, tartışılamayan, olgunlaşamayan fikirlerin içinden yükselen “Başka türlü nasıl olurdu?” sorusuna cevaben bir hakikat kurgusu. Bir kadının tutkusuna, âşık olmaya, cinsel kimliğine sahip çıkışının yeterince devrimci olduğu politik bir iklimde iliklerine kadar tutkulu ve aşkını özgürce ifade edebilen sonik bir genişleme ve icat; yan yana gelmesi pek de öngörülemeyen seslerin, kelimelerin, mefhumların birbirleriyle karışıp yeni biçimlerle dans ettiği bir örgü.” 

Anadolu Ejderi’nin 10. sırasına yerleşen Neşet Ertaş klasiği “Gel Yanıma Gel” dışında tüm şarkıların söz ve müziği Gaye Su Akyol’a ait. Müzisyen, prodüktörlük kredilerini ise uzun zamanlı yol arkadaşları Ali Güçlü Şimşek ve Barlas Tan Özemek’le paylaşıyor. Albümün ruhunu incelikle görselleştiren, göz kamaştırıcı kapak görseli Rajab Eryiğit’in ellerinden. 

İlk tadımlık olarak paylaşılan “Sen Benim Mağaramsın”ı “Bir kez dinledikten sonra ansızın mırıldanmaya başlayacağınız melodilerle dolu. Kalp atışlarını çağrıştıran köşeli basları, albenili vokal tavrı, hem oyuncu hem nağmeli gitarları ve söylerken tebessüm ettiren nakaratıyla Anadolu Ejderi’yle coşkulu ve tesirli bir tanışma.” sözleriyle anlatmıştık. Parçanın Aytekin Yalçın imzalı video klibi de yakında yayında olacak.