Hayaletler, buhar odaları ve bir etkileşim mekânı olarak “Sauna”

Bedenlerimiz ve onlarla ne yaptığımız, romantik ilişkilerimiz, cinselliğimiz… Yaşantılarımıza dair pratikler iktidar tarafından yok sayılmaya devam ederken; bastırılmaya çalışılan ve göz ardı edilen birçok cinsel pratiğin varlığını kutlayan çevrimiçi sergi Sauna, 25 Şubat’ta açıldı. Hafıza ve mekân arasındaki sanal ve reel ilişkilerden yararlanarak çevrimiçi bir queer sauna deneyimi sunan sergi, Ahmet Rüstem Ekici’nin beden ve mimariye dair ilişkileri analiz ettiği serisinin devamı niteliğinde.

Hamam sergisini takip eden Sauna’da, gerçek bir queer saunada tadını çıkarabileceğimiz sanat eserleri duvarları süslüyor. İlker Cihan Biner’in metni ile açılan Sauna’nın kapısından içeri girdiğimizde bizlere Ateş Alpar, BeraberCo- Cihan Bacak, İsmet Köroğlu, Berkin Gülten, Chorus of Body, Ece Cangüden, Fırat Uran, Hakan Sorar, Hossein Edalatkhah, Mert Çağıl Türkay, Muhittincan, Numan Okutan, Selin Göksel ve Şafak Şule Kemancı’nın eserleri eşlik ediyor. İki aşamada sergilenen Sauna, 21 farklı alandan oluşuyor ve Art50net ile Aredeko üzerinden gelenleri ağırlıyor.

Tüm gizeminin ve oryantalist dokusunun ardında sauna; bir etkileşim mekânı olarak ele alınırken, bedenlerimiz üzerinde oluşturulmak istenen tahakkümün kırıldığı gerçek bir dünya sunuyor. Karanlık odalar, ıslak zeminler ve buhar odalarındaki beden imgeleriyle queer deneyimler görünür kılınıyor.

Çevrimiçi sergilerin, içinde bulunduğumuz mekândan farklı bir düzlemde gerçekleşmesinin yarattığı hislerin ardında, sanatçının kurguladığı doğrusal olmayan boyutlarla meydana gelen yeni bir hafıza mekânı; temsilden uzak durarak kapsayıcı ve mücadeleci bir bağlamda ele alınıyor. 

“Kalıplara soktuğumuz bedenlerimiz bir gün çürüyecek. Umarım hayaletler gerçektir ve ben de bir sauna hayaleti olurum. Gördüğüm ama özgürce aktaramadığım onca şey ile…”

Yazı: Asena Büyük