İKSV yaratıcı alanlarda ayrımcılık temelli sorunları tartışmaya açıyor

İKSV, kültür-sanat alanındaki fikir alışverişini zenginleştirmek, tartışmalara katılımı kolaylaştırmak ve veri üretimine katkıda bulunmak amacıyla 2011 yılından bu yana Kültür Politikaları Çalışmaları başlığı altında birtakım yayınlar hazırlıyor; atölyeler, konferanslar ve sempozyumlar düzenliyor. Yaratıcı Alanda Eşitlik isimli yeni podcast serisi de bu kapsamda erişime açılan “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet: Tartışmalı Konular, Yapısal Sorunlar, Çözüm Önerileri” raporundan hareketle tasarlanmış. Yaratıcı sektörün farklı alanlarında yürütülen toplumsal cinsiyet meselesi etrafındaki tartışmaları, alandan konuklarla gündeme getirmeyi amaçlıyor.

Gazeteci Duygu Demirdağ’ın ev sahipliğinde, Dinlebi’nin iş birliğiyle ve Zorlu Holding’in toplumsal cinsiyet eşitliği programı Eşit Bi’Hayat’ın desteğiyle hayata geçen podcastte; farklı kişilerin hikâyeleri dinlenerek, yaratıcı sektör çalışanlarının karşılaştığı cinsiyet veya cinsel yönelim ayrımcılığı temelli sorunlar, yaşadıkları zorluklar konuşuluyor. Deneyimlenen sorunların nasıl aşılabileceğine, yaratıcı sektörler içinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl sağlanabileceğine yönelik yanıtlar aranıyor seri boyunca.

Serinin içeriğiyle ilgili temel bilgilerin paylaşıldığı 0. bölüm ve Prof. Dr. Itır Erhart’ın konuk olduğu “Kültür-sanat dünyasında toplumsal cinsiyet: Veriler bize ne anlatıyor?” başlıklı 1. bölüm, İKSV’nin Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer ve YouTube kanallarında yayımlandı. Yeni bölümler 27 Temmuz’dan itibaren her çarşamba yayında olacak.

Yaratıcı Alanda Eşitlik podcast serisinin ilk altı bölümünün konuları ve konukları şu şekilde:

1. bölüm: Kültür-sanat dünyasında toplumsal cinsiyet: Veriler bize ne anlatıyor?
Konuk: Prof. Dr. Itır Erhart

2. bölüm: Hikâye içinde hikâye: Edebiyat ve yayıncılık dünyasından eşitsizlik hikâyeleri 
Konuk: Umami Kitap’ın kurucusu Seçil Epik

3. bölüm: Müziğin tınısı: Daha kapsayıcı ve eşit bir orkestra
Konuk: Orkestra şefi Nisan Ak 

4. bölüm: Romeo ben, Juliet sen ya da tam tersi: Tiyatroda toplumsal cinsiyet tartışması
Konuk: Oyun yazarı Ebru Nihan Celkan

5. bölüm: Popülerlik ve eşitlik bir arada olur mu? Medyadan toplumsal cinsiyet yansımaları
Konuk: Şokopop ekibinden Ekim Acun

6. bölüm: Düzenlemeler dönüşüm getirir mi? Kültür-sanat ekosisteminden eşitliğe dair yönetim stratejileri
Konuk: Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova