İnsan popülasyonun gezegenimiz üzerindeki etkileri: “7.7 Billion People and Counting”

Bu yazıyı okuduğunuz esnada dünya üzerinde 7.7 milyar insan nefes alıyor. Birleşik Milletler’e göre takvimler 2050’yi gösterdiğinde, 10 milyar eşiğine ulaşma ihtimalimiz oldukça yüksek. Kendini doğal yaşamı korumaya adayan sunucu ve yazar Chris Packham’a göre böylesine bir oran, gezegenimizin kaldırabileceği insan popülasyonundan bir hayli fazla.

Tırmanan nüfus ve gezegenimiz üzerindeki etkileri, çevre bilincinin arttığı bu çağda çoğu zaman gözden kaçan tartışma konularından biri. BBC Earth’ün “Eco Season” isimli program koleksiyonundan 7.7 Billion People and Counting için dünyayı arşınlayan Packham, günümüzün en mühim meselesi olduğu düşündüğü nüfus sorununu araştırıyor. Bu esnada yolu; suyu tükenme eşinde olan bir mega kente, artan nüfusuyla rekora koşan Nijerya’ya, popülasyon sayesinde endüstrisi merkezine dönüşen Brezilya şehirlerine düşüyor.

Tüm bu süre boyunca doğa bilimci, zor ve tartışmalı sorulara yanıt aramakta: Nüfusumuz neden böylesine hızlı büyüyor? Doğal yaşam üzerinde nasıl etkileri var? Ne gibi nüfus politikaları uygulanabilir? İnsanlar gezegenin kurtuluşu için çoğalmamayı seçebilir mi?

Türkiye’deki seyirciler 7.7 Billion People and Counting’e 2 Mart saat 21:35’te, BBC Earth kanalından (Digitürk, Tivibu ve D-Smart platformlarında yer alıyor) ulaşabilecek. Eco Season”ın diğer programlarından Extinction: The Facts 3 Mart saat 21:25’te, Eco Feast 6 Mart saat 22:00’de, Climate Change: The Facts ilk bölüm 2 Mart 23:10’da ve ikinci bölüm 3 Mart 23:10’da ekranlara gelecek.

“7.7 Billion People and Counting”de bahsi geçecek bilgilerden birkaçı şöyle:

* İnanması güç olsa da 10 bin yıl önce, gezegende sadece 5 milyon insan yaşıyordu. 1800’de 1 milyar, 1960’da 3 milyar sınırına ulaştık.

* Şu anda dünyada 10 milyon veya daha fazla nüfusa sahip, 30’un üstünde -sözde- mega şehir var. Sadece New York, Şangay ve Tokyo değil; aynı zamanda Kinshasa, Lima ve Mumbai. Böylesine bir insan yoğunluğu, doğal kaynaklar üzerinde büyük baskı oluşturmakta.

* 1960 yılında Sao Paulo yaklaşık 4 milyon kişiye ev sahipliği yapıyordu. Şehrin büyümesiyle bugün ulaşılan sayı ise 22 milyon. Su kaynaklarına giderek daha fazla ihtiyaç duyulduğundan, şehre 13 binin üzerinde kuyu açıldı.

* İnsan nüfusunun iki katına çıktığı süreç içinde, yaban hayatı nüfusu yarı yarıya azalmış durumda.

* Gezegendeki herkes doğal kaynakları İngiltere’deki sıradan bir vatandaş kadar tüketseydi, sürdürülebilir şekilde yaşamak için iki dünyaya ihtiyacımız olurdu. Aynı denklemi ABD için uygularsak ise dört gezegene ihtiyacımız var.