Kaptan Zaman: Daft Punk’ın robotik disco devrimi ve “Discovery” (2001)

22 Şubat 2021 günü 28 yıllık müzikal ortaklığına son verdiğini açıklayan Thomas Bangalter ve Guy-Manuel de Homem-Christo ikilisi; Daft Punk adıyla ilk albümü Homework’ü 1997’de yayımladı. Turnenin ardından 1999’da stüdyoya döndüler ve “bir sampler’dan kaynaklanan kozmik patlamanın” ardından robot alter-egolarına kavuştular. Görsel hafızamıza kazınan robotik imajın ilk mahsulü olan Discovery albümü de tam 20 yaşına girmiş bulunuyor.

26 Şubat 2001’de yalnızca Fransa’da, 12 Mart 2001’de ise Virgin Records etiketiyle yaygın olarak yayımlanan Discovery, grubun müzikal devriminin en güçlü adımlarından biri. Albüme dair bilinesi 5 detayı derledik.

Yeni sound’un ilham kaynağı: “Windowlicker”

Homework albümünde geleneksel house prodüksiyonlarına imza atan Daft Punk, ikinci albümü için kendini ve sınırları çizilmiş bu janrı tekrar etmek yerine, kendilerini yansıtabilecek bir müziğin peşine düştü. Bangalter ve Homem-Christo’nun çocukluk yıllarına denk gelen 1975-1985 aralığından hareketle çizgi film müziklerine ve karakterlerine selam çakan Discovery’nin; elektronikler ve disco unsurlarını harmanlayan sonik paletinin ilham kaynağı, Aphex Twin’in 1999’da yayımladığı “Windowlicker” parçasıymış. 

Auto-Tune meselesi

Discovery’de duyulan vokallerin çoğu Auto-Tune işleminden geçirilmiş. Nitekim, grubun o dönem yeni olan robot alter-egolarıyla fazlasıyla örtüşen bir karar bu. Bu dönüşüme dair detayları da anlattıkları ve kendi seslerini duyduğumuz nadir röportajlardan birini 2001’de bir Japon televizyonuna vermişti Daft Punk. Hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kimi şarkılarda mikrofon, ikilinin müzikal kahramanlarından; garage house efsanesi Romanthony’ye devredilmiş ama onun da vokalleri aynı şekilde işlenmişti. Thomas Bangalter, o dönem karşılaştıkları eleştiriler ve Auto-Tune kullanımına dair Remix Magazine’e verdiği bir röportajda şunları söylüyor:

“İnsanların bu durumdan şikayetçi olması, bana 70’lerin sonunda Fransa’daki müzisyenlerin synthesizer kullanımını yasaklama girişimlerini hatırlatıyor. Göremedikleri şey, bu alet ve teknolojilerin, daha eski enstrümanların yerini almaktan ziyade; yeni yaratıcı yollar keşfetmek için kullanılabileceği.”

21. yüzyılın dans pisti klasiği: “One More Time”

Romanthony’nin vokallerini yaptığı ve iddiaların aksine, grubun hiçbir sample kullanmadığı “One More Time”, muhtemelen Daft Punk denince akla gelen ilk şarkılardan biri. Aslında Homework döneminde yazılan fakat albüme dâhil edilmeyen “One More Time”, yeni albümün habercisi olarak 30 Kasım 2000’de yayımlandığında onlarca ülkede listelerin tepesine yerleşmişti. 2013’te Mixmag’in okuyucu anketinde “Tüm zamanların en iyi dans şarkısı” seçildi; Pitchfork’un “2000’lerin en iyi 500 şarkısı” listesinde 5 numarada konumlandı.

Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem

Albümü çocukluk yıllarında izledikleri çizgi filmlerin enerjik müziklerinden ilham alarak kaydeden Daft Punk, space opera türünün en ünlü mangaka ve anime sanatçılarından Leiji Matsumoto’yla güçlerini birleştirdi. Albümdeki parçalar ekseninde ilerleyen uzay temalı ve diyalogsuz anime film Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem’dan kesitler, albümün kliplerine dönüştü. Uzun metraj filmin prömiyeri, albümden iki yıl sonra Cannes Film Festivali’nde yapılmıştı.

Daft Club

Her Discovery CD baskısında yer alan bir kodla erişilebilen Daft Club isimli bir dijital portal yaratıldı. Albümde yer almayan şarkılar, remiks versiyonlar ve dahasının yer aldığı bir web sitesiydi bu aslında. Şimdilerde türlü streaming servisi opsiyonuyla grupların sık sık bu tür kayıtlar paylaştığına tanık olsak da 2000’ler başları için oldukça yenilikçi bir hamle olduğuna şüphe yok. Bangalter, bunun albümü satın alan dinleyicilerine teşekkür etmenin bir yolu olduğu görüşünde. Site 2003’e kadar aktif kaldı. Ardından 1 Aralık 2003 günü, bu koleksiyonda yer alan kayıtların büyük kısmı Daft Club derlemesinde albüme dönüştü.