Kaptan Zaman: MC Hammer ve rap müziğin ana akımla yakın temasından tarihî bir hikâye

Stanley Kirk Burrell ya da dünya çapında bilinen ismiyle MC Hammer’ın üçüncü albümü Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em, Şubat 1990’da Capitol etiketiyle yayımlandı. Prodüksiyonu Felton Pilate ve James Earley tarafından modifiye edilmiş bir turne otobüsünde gerçekleştirilen albüm, şarkılarıyla olduğu kadar dans figürleri ve parlak şalvar pantolonlarıyla da görsel hafızaya kazınan MC Hammer’ın diskografisinin zirve noktası. Daha geniş bir çerçeveden bakarsak, küresel anlamda rap müziğin ana akımla yakın temasının temellerini atan albüm olduğunu da söyleyebiliriz.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Gold (altın), Platinum (platin) ve Diamond (elmas) plak sertifikalarını veren RIAA (Recording Industry Association of America) istatistiklerine göre yalnızca 14 ayda ABD’de 10 milyondan fazla kopya satmış Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em. Bu başarı, söz konusu albümün 15 Nisan 1991 günü RIAA tarafından Diamond sertifikasıyla tescillenen ilk rap albümü olmasına vesile oldu. 90’larda MC Hammer’ın ardından bu mertebeye erişmiş yegâne rap kayıtlarının Tupac Shakur’un All Eyez On Me’si ve Biggie’nin Life After Death’i olduğunu göz önüne alınca, ne denli çarpıcı bir “ilk”ten bahsettiğimiz anlaşılabilir.

“Peki Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em’i bu denli özel ve çekici kılan neydi?” sorusunun yanıtı, MC Hammer ismini duyduğunuz anda kulağınızda çalmaya başlayan şarkıda gizli. Tabii ki “U Can’t Touch This”ten bahsediyoruz. 33. Grammy Töreni’nde iki ödül birden kazanan parça, Rick James’in 1981 tarihli “Super Freak” şarkısından sample’lanmış beat üzerine kurulu. Çıktığı zaman bir hit olmuş olsa da 90’lar başlarında genç olan dinleyiciler için pek bilinmeyen bir şarkıydı “Super Freak”. Sampling hususunda da bugünkü gibi tanımlamalar, telif ücretleri gibi çizilmiş rotalar olmadığı için, “U Can’t Touch This”in yakaladığı başarı, Rick James’in konuyla ilgili harekete geçmesine ve “şarkı yazarı” olarak isminin kredilere eklenmesini talep etmesine sebep oldu. Mahkemeye taşınan sürecin neticesinde, müzisyenin ve “Super Freak”teki bazı sözleri yazan DJ Alonzo Miller’ın isimleri, MC Hammer’la birlikte “U Can’t Touch This”in yazarları olarak dosyalara eklendi. 

Bir arkadaşının, direksiyon başında radyoda “U Can’t Touch This”i duyduktan sonra kendisini uyarmasıyla şarkıdan haberdar olmuş Rick James. “İlk dinleyişimde çok rahatsız oldum” dese de çoktan bir hite dönüşmüş bu şarkıdan ne kadar kazanç elde edebileceğini düşünmüş. Kariyeri boyunca hip hop prodüktörlerine şarkılarından sample yapma izni vermeyen James, MC Hammer ve ekibi “U Can’t Touch This” için en başta kapısını çalmış olsa kesinlikle hayır diyeceğini söylüyor.

“Super Freak”, 1981’de yayına başlayan MTV tarafından Siyah sanatçılara akışlarında pek yer vermedikleri sebebiyle makaslanmış. 10 yıl sonra, kendi şarkısını temel alarak yaratılmış bir başka şarkının MTV’de günde 10-15 kez yayımlanıyor olması; sektörde kabuk bağlamış yanlışlardan dönülmesinin ne kadar uzun sürdüğüne dair yüzlerce kanıttan biri. “U Can’t Touch This”in MTV’de bu kadar fazla döndürülmesinin ardında Capitol Records’ın sıra dışı promosyon kampanyasının payı büyük. Single’ın özel kaset baskısını 100 bin çocuğa postalamış Capitol Records. Kasetlerin arkasında da bir mektupla: “MTV’yi arayın ve bu klibi göstermelerini isteyin!”. Sonuç: “U Can’t Touch This”, 1990 yılında MTV’de en çok döndürülen klip!

Şarkının ve klibinin yakaladığı büyük başarının ardından, Barbie, Hot Wheels, Masters of the Universe gibi oyuncak serilerin yaratıcısı Mattel, 1991’de bir MC Hammer figürü piyasaya çıkardı. “U Can’t Touch This” klibindeki kıyafetlerine benzer bir kostümle gördüğümüz MC Hammer’a, şarkının iki farklı versiyonu ve müzisyenin kaydettiği sekiz sesli mesajın yer aldığı bir kasetin eşlik ettiği paketin ikinci el versiyonları eBay’de tek tük de olsa bulunabiliyor. Mattel’in aynı yıl satışa çıkardığı farklı MC Hammer kostümleri de!

Yazı: Cem Kayıran