Bedenin doruk noktalarında: Korbut Flip

Beyoğlu’nda konumlanan KAIROS’un 31 Ocak’ta ziyarete açılacak karma sergisi Korbut Flip, 11 sanatçının beden ve zihnin sınırlarını zorlayan günümüz hikâyelerine odaklandığı işleri bir araya getiriyor.

Olga Korbut’un 1972 Münih Olimpiyatları’nda sergilediği (“Ölümcül Dönüş” olarak adlandırılan) Korbut Flip, bedenin sınırlarını aşan bir cesaret eylemi olarak hatırlanıyor. Bu cesaret, yalnızca fiziksel bir başarı değil; aynı zamanda genç bir bedenin siyasallaştırılmasının açık bir göstergesi. Paralel olmayan asimetrik barlarda icra edilen bu çığır açıcı hareket, fiziksel sınırların aşılmasına dair bir manifesto niteliğinde.  

Bedenin ve yaratıcılığın doruk noktasına ulaştığı anlar, bir özgürlük eylemi midir yoksa bir iktidar sahnesi mi? İnsan, sınırlarını aşarken, aynı zamanda kimin sınırlarını yeniden çizdiğinin farkında mıdır? Susan Sontag’ın dediği gibi, “Her performans bir gösteridir, ama her gösteri bir savaş alanıdır.” Sporcular ve sanatçılar, kendi iradelerinden bağımsız olarak bu gösterinin savaşçıları hâline gelir. Onların yaratıcılığı ve bedensel çabaları, bireysel olmaktan çıkar, sistemin kolektif iradesine teslim edilir. Sansür ve propaganda, bu iradeyi yöneten en keskin araçlardır: Ne gösterileceği ve neyin görünmez kılınacağına dair verilen kararlar, iktidarın sınırlarını çizer. 

Erol Eskici, Gym (homo ludens), 2018
200 x 200, Tuval üzerine akrilik
Ecem Yüksel, Stalkers, 2018
95 x 120 cm, Tuval üzerine yağlıboya

Korbut Flip, hakikatin sınırlarını kaybettiğimiz bir çağda sanatçıların kendi ölümcül dönüşlerini incelikle nasıl planladıklarını izlemeye davet ediyor. Sergi, 22 Şubat’a dek salıdan cumartesiye 12.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Sanatçılar: Alptekin Soy, Can Akgümüş, Deniz Pasha, Ecem Yüksel, Erol Eskici, Fulya Çetin, İlhan Sayın, Kazım Şimşek, Murat Balcı, Semra Çelik, ŞANT

Giriş görseli: Fulya Çetin, İsimsiz(Alice), 2015, 130x-220cm, Tuval üzerine yağlıboya