Lil Murda ve UZI ile çizgi evrenler arasında

Hazırlayan: Cemre Baki

Yerli hip hop sahnesinin yaratıcı figürlerinden Lil Murda, doğup büyüdüğü Bağcılar sokaklarına atfettiği ilk solo uzunçaları Vidos’u yayımladı. Müzisyenin yaklaşık iki yıldır üzerine çalışmakta olduğu sekiz parçalı koleksiyon, özünde bir isyanın yankısı. Vidos’un Türkçe rap dinleyicilerini heyecanlandıracak bir konuk listesi de var. Albümde birer parçayla Mavi, UZI, Ayaz Kardeş ve Heijan, Lil Murda’ya eşlik ediyor. Kapak görselinde ise kıpkırmızı oluşuyla diğerlerinden ayrılan bir Vidos dövmesi öne çıkıyor.

Vidos’un çıkış şarkısı “GNG Freestyle 1”, Lil Murda ve UZI’nin 2019’a tarihlenen Output Nr.1 albümünü yayımladıkları duonun adı olan GNG’ye selam çakıyor. Hatta aynı koleksiyonun dördüncü sırasında ikilinin Aksan’la ortaklaştığı “Vidos” adında bir parça da bulunuyordu.

Sahte dünyalar, unutulmayan acılar, uyku tutmayan geceler, yalan hayatlar ve sokaklar başrolde “GNG Freestyle 1”de. Parçanın, canlı çekimleri delip geçen çeşitli animasyonlarla Lil Murda ve UZI’nin sokaktan stüdyoya uzanan yolculuğunu izlediğimiz klibi de YouTube’da yerini aldı. Videonun yönetmeni Denizhan Korkmaz ve illüstratör Aytek Arts’a merak ettiklerimizi sorduk.

Denizhan Korkmaz yanıtlıyor:

Klip, semt hayatına dair pek çok detay barındırıyor. Öncelikle nerede çektiniz? Videoda yer alan gündelik görüntüleri nasıl seçtiniz? Doğaçlama bir performans mıydı bu yoksa önceden kurgulandı mı?

Şarkının verdiği hissin çıktığı merkeze gitmek istedik, bu sebeple mekân olarak Dolapdere’de bulunan kayıt stüdyosunu ve sokağını kullandık. Ne yapacağımızı bilerek oradaydık ancak mizansenlerin hepsi setteyken ortaya çıktı diyebilirim. Murda ve UZI’nin geriye doğru yürümeleri işin mizahını artırdı.

Gerçek ve çizgi evrenleri buluşturan bir işte yönetmenlik yapmak nasıldı? Önceki deneyimlerinizden ne tür farkları vardı?

Müthiş bir deneyimdi. Gerçekte gördüğünüz dünyayı Aytek’in müthiş çizgileri sayesinde hayallerimizle birleştirdik. One shot olması sebebiyle istediklerimiz uygulamak çok daha rahat oldu. Önceki projelerden en güzel farkı, sanırım bahsettiğim hayal dünyasını birebir yansıtmanın rahatlığıdır. Miyazaki dedemize sevgilerle, Totoro hep bizimle…

Aytek Arts yanıtlıyor:

Daha ilk saniyelerden Rick and Morty, My Neighbor Totoro, Animaniacs gibi atıflar görüyoruz illüstrasyonlarda. İlham havuzunda başka neler vardı? Videodaki çizgi dünyası hangi kararlarla inşa edildi?

İlham havuzumda çocukluğumda izlediğim ve günümüzde ünlü olan çoğu çizgi film ve animeler var. İlham aldıklarımın arasında Pinky and the brain, Katana man, Venom, 1930’lardan Betty Boop ve Afro Samurai var; hepsi bana farklı şeyler kattı. Örnek vermem gerekirse, animasyonların renk tonlarını Chainsaw Man tarzında yapmaya çalıştım ve anime dünyasına hayranlık duyduğum Hayao Miyazaki‘nin de çok katkısı oldu. Ayrıca videodaki çizgi dünyasını, ortaklaşa kurduğumuz intensy adındaki birbirinden yetenekli ekibimle inşa ettik.

Canlı çekimlerle animasyonların iç içe geçtiği bir koreografi izliyoruz klipte. Uygulama süreci nasıl gelişti, biraz açıklar mısınız?

Ekibimle ben Türkiye’de bu tarz canlı çekimlerin ve animasyonların iç içe olduğu bi yapıt göremedik ve yeteneklerimizi birleştirerek bunun üzerine yoğunlaştık. Başta sahneler için storyboard çıkardık. Tek çekim klip için 25 kare kullandık. Normalde animasyonlar 12-15 kare arası olur fakat biz klibin ve sahne arası geçişlerin bozulmaması için animasyonları 25 kare yapmaya karar verdik. Her sahne için klibe bağlı arka planlar çizdik ve bu arkaplanlara 3D kamera açıları ile hareketler ekledik. Animasyon ve klibin daha iyi ayırt edilebilmesi için sahneleri gece yarısı yapmayı tercih ettik. Süreç boyunca birçok sahne denedik ve en uygun sahnelere karar kılarak final verdik.