moda127 Atölye Sergisi: Fısıldayan Gölge

moda127’nin 24 sanatçının katılımıyla hayat bulan atölye sergisi Fısıldayan Gölge, 24 Kasım – 17 Aralık’ta Bant Mag. Havuz / Bina’da ziyaret edilebilir.

Hindistan destanı Mahabharata’da güzel Prenses Damayanti, kahraman Prens Nala’ya evlilik sözü verir. Hazırlıklar yapılır ve nişan töreninin gerçekleşeceği gün Prenses Damayanti karşısında bir değil tam beş prens bulur. Bu prenslerin hepsi tıpkı evleneceği Prens Nala gibidir, onun görüntüsünü çalmışlardır. Prenses onlara baktığında hangisinin gerçek hangisinin yalan olduğunu katiyen anlayamaz. Prenses içine düştüğü bu müşkül durum karşısında dua eder ve aniden bu birbirinin kopyası prenslerin arasında sadece tekinin gölgesinin yere düştüğünü fark eder. Böylece anlar ki diğerleri fantomdan başka bir şey değildir. E. H. Gombrich’in Londra Ulusal Galeri’de 1995’te sergilenen gölge temalı sergi için hazırladığı kitapçıkta alıntıladığı bu destan, gölgenin resimdeki türlü etkilerinden biri olan “gerçekçiliği” örnekliyor. Oysa ki Batı resminin tarihsel gelişiminde gölge ressamlar için farklı roller oynadı.

Ortaçağ Batı resminde gölge çoğunlukla kompozisyona dâhil edilmezdi çünkü gölge o dönemde dini öğretilerin etkisiyle şeytanın ve kötücül güçlerin temsilcisi olarak görülüyordu. Işığın düştüğü yüzeyler ön plandaydı. Resmin bilimsel ve dünyevi bir anlam kazandığı Rönesans döneminde ise, bu yaklaşımın kırıldığı görülür. Ressamlar bu dönemde gölgenin gerçekliği yansıtan başlıca öğe olduğunu keşfeder. Siyah tonları resmin etkisini artırmak için çokça kullanılmaya başlar. Öte yandan zaman ilerledikçe ve bireysellik güç kazandıkça resimde gölge bir oyun alanına dönüşür. İzlenimciler gölgenin renk olarak farklılaşabileceğini keşfederek gölgeleri renklendirirler, böylece bu akımla gölgenin resimde gerçekçilik kazandırma özelliği yerine estetik etkisi önem kazanır. Pop-art sanatçısı Andy Warhol, yalnızlık temasını yalıtılmış alanlardan oluşan gölge kullanımlarıyla imlerken; gerçekçi ressamlar, son zamanlarda sürreal ya da duygusal bir etki katmak için gölgeyi figürlerden bağımsız bir şekilde kullanmaya başlar. Günümüzde gölge ressamın kişisel eğilimlerini ve sanat anlayışını yansıtan öğelerden biridir.

moda127’nin Fısıldayan Gölge adlı atölye sergisi, gölgenin resim sanatındaki tarihsel yolculuğunu hatırlatarak onun estetik, kurgusal, yaratıcı ve tamamlayıcı etkisini deneyimlemeye çağırıyor. Atölye katılımcılarının bilgi ve deneyimi bir araya getirdiği bu çalışmalarla, gölgenin türlü şekillerine bakmaya ve imgelere kulak vermeye davetlisiniz. 

Açılış programı
24 Kasım Cuma
18.50: Açılış konuşmaları (Güzin Ayan & Okan Yılmaz)
19.00: Fısıldayan Gölge sergi açılışı
20.00-22.00: Cem Çetindemir DJ set

Fısıldayan Gölge, 17 Aralık’a dek her gün 13.00-19.00 aralığında Bant Mag. Havuz / Bina’da görülebilir.


moda127

moda127,  Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümünden mezun eğitmenler Asuman Tanyaş ve Özeren Gökçe tarafından 2013’te kuruldu. Butik bir atölye olarak kurulan moda127’de, güzel sanatlar ve zanaatın özündeki atölye pratiği herkesin katılabileceği, doğal ve güncel bir formla sürdürülüyor. Bireysel yeteneklerin ve ilgi alanlarının gözetildiği moda127’de, farklı temalara odaklanan sanat programları düzenleniyor ve eğitimler veriliyor.

Google Takvime Ekle

Bina

Adres:
Caferağa Mahallesi, Kadife Sk. No:26, 34710 Kadıköy
İstanbul
Türkiye
Telefon:
+902163308466
Web Sitesi:
https://www.instagram.com/bina.moda/