Ne dinlesek: Ariel Pink, William Basinski, Annie Lennox, Bonobo ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden Bant Mag. radarına takılanlar… Güncellenen Spotify listemiz hemen aşağıda!

TEKLİ: Ariel Pink – She’s Gone
(Mexican Summer)

Bir süredir arşivinden gizli kalmış güzellikleri gün yüzüne çıkaran Ariel Pink, 29 Ocak’ta Odditties Sodomies Vol. 3 ve Scared Famous/ FF>> isimli iki derleme daha yayımlayacak. Bu arşiv çalışmasından paylaşılan iştah açıcı, 60’ların garaj rock gruplarından The Dovers’a yapılmış bir cover.

TEKLİ: Pauline Anna Strom – Marking Time
(RVNG Intl.)

Trans-Millenia Consort adıyla 80’lerde üç albüm yayımlayan ve synthesizer müziğinin sınırlarını keşfe çıkan Pauline Anna Strom, spiritüel keşif yolculuğu için müzikal üretimini durdurmuştu. 30 yılın ardından ilk kez yeni besteler yapan müzisyenin 2021’de yayımlanacak albümünden ilk parça.

ALBÜM: Mina Caputo – The Mones
(Kill The Artist Recordings)

90’larda yola çıkan New Yorklu alternatif metal grubu Life Of Agony’nin kurucusu Mina Caputo’nun 2016 çıkışlı Love Hard’ını takip eden yeni albümü. Bir histen ötekine geçerken, bazen piyanodan bazen de gitardan güç alan 50 dakikalık bir mola.

TEKLİ: Annie Lennox – Dido’s Lament
(La Lennoxa)

A Christmas Cornucopia onuncu yılı şerefine yeniden yayımlanırken, daha önce dinlemediğimiz, ancak kökleri yıllar öncesine uzanan bir Lennox parçası da gün yüzüne çıktı. “Dido’s Lament” insanlığın yıkıcı ve vurdumduymaz taraflarına dair bir ağıt.

TEKLİ: Teenage Fanclub – Home
(PeMa)

90’ların gitarlı marşları tarihine adını yazdıran Teenage Fanclub yoluna devam ediyor. Basçı Gerard Love’ın gruptan ayrılmasının üzerinden iki yıl geçti ve İskoç grup yeni bir albüm kaydetti. “Home”, martta buluşacağımız albümün ilk teklisi. Özlem duygusu kabarık bir şarkı.

ALBÜM: Sorgu & Farazi – Anti-Kahraman: 90 Nesli
(Deadly Habits Music / Venus Music / Below System Records)

12 Kasım’da yayımlanan Anti-Kahraman: 90 Nesli, 90 BPM kadrosunda da yer alan Sorgu ve Farazi’nin uzun yıllardır hazırlıkları süren konsept albümü. İlhamını 90’lar nostaljisinden ziyade 90 neslinin hayata bakış açısı, öfkesi ve 90’ların hip hop sound’undan alıyor. Da Poet, Kamufle, Ege Çubukçu gibi konukların da yer aldığı albüm, yerli hip hop sahnesinde son yılların en nitelikli işçiliklerinden birini belgeliyor.

TEKLİ: KOKOROKO – Baby Ayoola
(Brownswood Recordings)

Londra merkezli afrobeat grubundan, saksafonda dinlediğimiz Cassie Kinoshi’nin büyük babasına adanmış bir parça. Vurmalılar ve üflemelilerin kompozisyonu ardında, efsunlu bir kutlama.

TEKLİ: Joan of Arc – Karma Repair Kit
(Joyful Noise Recordings)

Chicago’nun kabarık indie rock sahnesinin imza gruplarından Joan of Arc’ın yeni teklisi. 4 Aralık’ta yayımlanacak Tim Melina Theo Bobby, grubun 25 yıllık serüvenini sonlandıracak. Vedaya yaraşır puslu bir hava sunuyor “Karma Repair Kit” de.

ALBÜM: William Basinski – Lementations
(Temporary Residence)

Bir saatlik yeni William Basinski seansı, bestecinin kişisel geçmişinden kalıntılarla şekillenmiş. 1979’dan bugüne kaydettiği kimi ses döngülerini yeniden işleyen Basinski, Lementations’ın akışında trajik hisleri de rahatlama duygusunu da yaşatıyor.

TEKLİ: Run The Jewels – No Save Point
(BMG)

Beklemekten saçlarımızın ağardığı video oyunu Cyberpunk 2077 için kaydedilen RTJ parçası. Klibinde de Killer Mike ve El-P eşliğinde, oyunun geçeceği Night City’ye dalıyoruz.

TEKLİ: Bonobo feat. Totally Enormous Extinct Dinosaurs – Heartbreak / 6000 ft.
(OUTLIER)

Son albümünü 2017’de yayımlayan Bonobo, yeni plak şirketi OUTLIER’dan yaptığı ilk yayında Totally Enormous Extinct Dinosaurs’la güçlerini birleştirdi. “Heartbreak” parçasının şimdilerde çokça özlediğimiz dans pistlerini hatırlatması için kaydedildiğini söylüyor.

TEKLİ: Deftones & Maynard James Keenan – Passenger (Mike Shinoda remix)
(Reprise Records)

Deftones, diskografisinin en özel albümlerinden White Pony’nin 20. yaşını özel bir remiks derlemesiyle kutluyor. Robert Smith, DJ Shadow, Blanck Mass, Squarepusher gibi isimlerin yer aldığı remiks derlemesinden bir parça daha paylaşıldı. Albümdeki en sevdiğimiz parçalardan, Deftones’un 2006 İstanbul konserinin açılışını da yapan “Passenger”a Linkin Park üyesi Mike Shinoda el atmış. “Güzelim şarkıya bu yapılır mıydı be!” demekten kendimizi alıkoyamıyoruz.

ALBÜM: Aesop Rock – Spirit World Field Guide
(Rhymesayers Entertainment)

İstatistiklere göre en geniş kelime haznesine sahip olan hip hop sanatçısı Aesop Rock’ın sekizinci stüdyo albümü. Kendisinden daha önce dinlediğimiz hemen her şeye kıyasla en yüksek enerjili kaydı olabilir.

TEKLİ: Sigur Rós – Stendur Aeva
(KRUNK)

Sigur Rós ile İzlandalı müzisyen arkadaşları Maria Huld Markan Sigfúsdóttir, Hilmar Örn Hilmarsson ve Steindór Andersen’nın konsept konser kaydı Odin’s Raven Magic yolda. “Stendur Aeva”, 14. yüzyılın poetik gücüyle ve paganik tınılarla 2020’nin üzerimizde yarattığı korkunç hisleri süpürüyor.

TEKLİ: Kalben – Perişahı’nın Kızı
(Hoş Bir Seda)

Gezegen “yeni normal” tanımıyla henüz bu kadar haşır neşir olmamışken Kalp Hanım isimli albümünü yayımlayan Kalben’in albüm sonrası ilk teklisi, Alev Alev dizisinde prömiyerini yaptı.

ALBÜM: Erkki-Sven Tüür – Lost Prayers
(ECM Records)

Estonyalı bestecinin oda müziği çalışmalarını belgeleyen ilk albüm. ECM kurucusu Manfred Eicher, uzun yıllardır Tüür’e bu albümü kaydetmesi konusunda baskı yapıyormuş. Atmosferik yapısıyla büyüleyen dört şarkıyı dinledikten sonra Eicher’in ısrarında haklı olduğuna şüphe kalmıyor.

TEKLİ: HAIM – Feel The Thunder
(Back Lot Music)

Haim kardeşlerin yeni parçası, Türkiye’de 15 Ocak’ta vizyona girecek The Croods: A New Age için kaydedilmiş. İlhamını Guns’n’Roses’tan aldığı söyleniyor ve nostaljik bir rock rüzgârı estiriyor.

ALBÜM: Heathered Pearls – Cast
(Ghostly International)

Vurucu bas yürüyüşleri, techno’nun farklı dönemlerine selam çakan ritimler, tekinsiz ses manzaraları ve konuk müzisyenlerden spoken word kesitleri. Heathered Pearls’ün üçüncü stüdyo albümünün derinlerine daldıkça verdiği haz yükseliyor.

ALBÜM: Benee – Hey u x
(Republic Records)

Yeni Zelandalı alternatif pop sansasyonu Benee’nin ilk albümü. Bol miktarda auto-tune ve trap referansının yanı sıra iddialı bir konuk havuzu var: Lilly Allen, Kenny Beats, Grimes, Gus Dapperton ve dahası.

TEKLİ: Django Django – Glowing In The Dark
(Because Music Ltd.)

Şubatta yayımlanacak yeni Django Django albümünü müjdeleyen şarkı, aynı zamanda albüme ismini de veriyor. Şarkı iyi, güzel ama New Yorklu sanatçı Braulio Amadio’nun hazırladığı klip şarkıyı gölgede bırakacak cinsten.

ALBÜM: Fatima Yamaha – Spontaneous Order
(Magnetron Music)

Imaginary Lines’dan bu yana 5 yıl geçtiğine inanmak güç. Yeni Fatima Yamaha albümü, elektronik müzik besteciliği adına zihin açıcı denemelerden oluşuyor. Japon video oyun müziklerinden bolca ilham almış, çok da yakışmış.

TEKLİ: Ati ve Aşk Üçgeni – Gece Uçuşu
(Sony Music)

“Yaşamak için şimdi, göğe uçmam şart” diyor yeni Ati ve Aşk Üçgeni. Psikedelik pop severler kaçırmasın. Tolga Tarhan ve Gamze Yavuz’un yönettiği animasyon klip de müthiş!

ALBÜM: Canozan – Dolunay, Vol. 1 (Live)
(Avrupa Müzik Yapım)

2018 tarihli Dolunay albümündeki şarkıları ve sonrasındaki düetlerini Moda Sahnesi’nde canlı olarak seslendiren Canozan, bu kayıtların ilk bölümünü albüm olarak yayımladı. Üstelik MüzikPlay YouTube kanalında 7 parçanın canlı performans videoları da var.

ALBÜM: Faten Kanaan – A Mythology of Circles
(Fire Records)

Mitolojik hikâyeler ve doğanın hareketlerinden ilham alan Brooklyn’li besteci Faten Kanaan, 40 dakikalık albümüyle bulunduğunuz yerden çok çok uzaklara seyahat ettiğinizden emin olmak istiyor. Albümün prodüksiyonunda Ryuichi Sakamoto, Björk ve Julianna Barwick’le de çalışmış olan Heba Kadry’nin parmağı da var.

TEKLİ: Adakanbo – Kaç Ama Bi’ Söyle
(BBI Music Co.)

Yerli hip hop ve R&B sahnesinin taze ismi Adakanbo’nun 2020 başından bu yana devam ettirdiği tekli serisinin yeni halkısı. Video klipte de Yasin Arıbuğa’nın imzası var.

TEKLİ: Jorge Gamboa Patrón – Vagamundo
(Dome of Doom)

Los Angeles’ta yaşayan Meksikalı gitarist Patrón, Low End Theory sahnesiyle dirsek temasındaki butik plak şirketi Dome of Doom’la yeni bir albüm için anlaştı. Müzisyenin dokuzuncu stüdyo albümü olacak Vagamundo, idollerinden Paco de Lucía’nın bir dönem sahibi olduğu gitarla kaydedilmiş.

TEKLİ: Ben Weinman + Empty Streets – Fracas
(Bağımsız)

Dillinger Escape Plan kurucularından biri olan ve şu sıralar Suicidal Tendencies kadrosunda bulunan Ben Weinman ve Aaron Thompson’ın solo projesi Empty Streets, geliriyle New Jersey’deki bir hayvan barınağına destek yapılması amaçlanan bir parça yayımladı. 

TEKLİ: Kaleema – Portales
(Wonderwheel Recordings)

Latin Amerika’nın elektronik müzik sahnesinin dikkat çekici simalarından Heidi Lewandowski, aşkın insanları derinden değiştirebilme gücünden ilham alarak, dinleyiciyi hiç de zorlama olmayan akışkan melodilerle hipnotize ediyor.

ALBÜM: Dahakara – Hell Is In Hello
(Various Goods)

Endüstriyel rock, darkwave gibi tınılarla puslu ve zifiri karanlık bir müzik icra eden Dahakara’nın yeni albümü, 90’lara ithaf edilmiş sonik ve lirik konseptle yoğurulmuş. Hayal kurmaya davet eden, cesaret veren 8 şarkı.

TEKLİ: The Notwist – Where You Find Me
(Morr Music)

2000’lerin alternatif rock sahnesine derin izler bırakan The Notwist’in yoldaki albümü Vertigo Days’ten baş döndürücü bir tadımlık. “Where You Find Me” ile özlediğimiz Neon Days tınılarıyla buluşurken, yeni albüm için pekişen heyecanımızı dizginliyoruz.

TEKLİ: Nubya Garcia – Source (Makaya McCraven remix)
(Concord Jazz)

Londra yeni nesil caz sahnesinin en dikkat çekici yeteneklerinden Nubya Garcia’nın bu yıl yayımlanan Source albümüne ismini veren parça, Chicago’da yerleşik davulcu Makaya McCraven’ın dokunuşlarıyla yeni bir sonik evrene taşındı. Basları kökleyip dinlemeniz tavsiye edilir.

TEKLİ: Sezer Koç & Glasxs – Kör Bir Oda
(Bağımsız)

Londra’da yerleşik müzisyen Glasxs ile The Away Days üyesi Sezer Koç’un iş birliği, ilişkilere dair akılları kurcalayan düşüncelerle yüzleşebilmek için “Kör Bir Oda”nın anahtarlarını bırakıyor avuçlarımızın içine: “Canımı sıkan neyse / Beni yaralar ama duymaz kimse / Bana hayat fazla / Peki yaşadığımız kötü bir rüyaysa?”

ALBÜM: The Nels Cline Singers – Share The Wealth
(Blue Note)

The Nels Cline Singers’ın Blue Note’dan çıkan üçüncü albümü, yalnızca iki gün içerisinde kaydedilmiş bir ustalık işi. “The Pleather Patrol” favorilerimizden.

TEKLİ: Ceren Gündoğdu – Dünyada İkimiz
(CGC Müzik)

Her şeye rağmen gülümseyebilme gücünün aşktan geldiğini hatırlatan, sıcak bir pop şarkısı. Söz ve müziği Ceren Gündoğdu’ya ait şarkının düzenleme ve prodüksiyonunda Cihan Mürtezaoğlu’nun eli var. Klibin yönetmenliğini de Ahmet Can Tekin üstlenmiş.

TEKLİ: Birkan Nasuhoğlu – GEL
(GTR Müzik)

Türkçe sözlü alternatif rock parçalarıyla tanınan Birkan Nasuhoğlu’dan bir ayrılık şarkısı. Vokallerde kendisine Gökhan Türkmen eşlik ediyor.

TEKLİ: Moby – Forever (Armageddon Turk remix)
(Little Idiot)

Moby’nin mayısta yayımladığı 17. stüdyo albümü All Visible Objects’te yer alan “Forever” parçasına Armageddon Turk’ten taptaze bir remiks. Daha önce INNA, Pet Shop Boys, Nazan Öncel gibi isimlere yaptığı remikslerle adından söz ettiren Armageddon Turk parçanın prodüksiyonunda Tuna Erlat’la güçlerini birleştirmiş.  

TEKLİ: Calexico – Happy Xmas (War Is Over)
(City Slang)

Yaklaşan Noel için stüdyoya giren gruplara Calexico da katıldı. John Lennon ve Yoko Ono çiftinin bestesini yeniden yorumlayan ekipten Joey Burns, 1971 tarihli orijinal şarkının sözlerinde evrensellikten etkilendiğini söylüyor. Klipte de Burns’ün çizimlerini Johnny Sanders tarafından animasyonlaştırılmış şekilde izliyoruz.

TEKLİ: Peter Björn and John – Season of Defiance
(PBJ Musik)

Kariyerinin 20. yılını üç şarkılık bir EP ile kutlamaya hazırlanan Peter Björn and John, “bir ilkbahar sabahı”nı canlandıran teklisiyle ısınma turlarını başlattı.

EP: Yolcu – In Stream
(Bağımsız)

Türkiyeli müzisyen Dağtaş ve MIAM Sonic Arts bölümünde tanıştığı İngiliz müzisyen Joe Coniche’in temellerini 2017’de attığı electronica projesi Yolcu’nun ilk EP’si. Üç şarkıdan ikisi geride kaldığımız aylarda etkileyici video kliplerle yayımlanmıştı.

TEKLİ: Bulutlar – Market
(Ludens)

Kadıköy’de aynı evde yaşayan Burak Kurttay ve Gürkan İzmirligil’in uzun süreli dostluklarının müzikal yansıması olan Bulutlar, ilk teklisini yayımladı. Evde kaydedilen “Market”; Rhodes, kontrbas, davul ve vokalden oluşan sakin bir salon şarkısı.

Yazı: Asena Büyük, Cem Kayıran