Ne dinlesek: IDLES, Lianne La Havas, Nicolas Jaar, Jarv Is ve dahası

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden Bant Mag. radarına takılanlar… Güncellenen Spotify listemiz hemen aşağıda!

TEKLİ: Moses Sumney – Monumental
(Bağımsız)

Biri sizden bir heykel düşlemenizi istediğinde gözünüzde ne canlanıyor? Beyazlığı gözlerinizi alan ve yıllardır orada bir yerlerde duran; güzelliğe ve tarihe dair bir sembol mü? Moses Sumney’nin eleştirmenlerden tam not alan, iki bölüm halinde yayımladığı taze albümü græ’nin ardından paylaştığı bu parça, zihinlerde güzelliğe dair beyaz olmakla ilişkilendirilmiş algıları yıkmak üzerine. Parçanın orijinali Spyridon Samaras tarafından bestelenmiş, sözleri Yunan şair Kostis Palama tarafından yazılmış. 

ALBÜM: Lianne La Havas – Lianne La Havas 
(Warner Records)

“Paper Thin”, “Can’t Fight”, “Bittersweet” ve bir Radiohead cover’ı olan “Weird Fishes” parçalarıyla tadına baktığımız Lianne La Havas albümü, sanatçının üçüncü stüdyo çalışması olma özelliğini taşıyor. Müzisyenin kendi yorumuyla iyi ve kötü yanlarını tüm saflığıyla dışavurmasıyla şekillenen albüm on parçadan oluşuyor.

TEKLİ: Merkavck – okyanus yatak
(Lordlar Sofrası)

Hack The Fool ve Mosquito’da dinlediğimiz Mert Avcı’nın solo projesinden yeni tekli. “okyanus yatak”ın kayıt süreci boyunca sanatçıya yardım edenler arasında Sinan Kutluay, Adakanbo ve Cenk Ergenç var. Parça, müzisyenin “absürt korkularıyla yüzleşebilmesi ve dalga geçebilmesi” hakkında.

ALBÜM: Nicolas Jaar – Telas
(Other People)

Elektronik müziği dünya hakkında konuşabilmek için bir dil haline getiren Nicolas Jaar’ın bu yıl içinde paylaştığı üçüncü albümü. Yaklaşık bir saat süren ve dört şarkıdan oluşan bu albüm, Somnath Bhatt ve Abeera Kamran tarafından hazırlanan internet sitesiyle gerçek bir deneyim hâline geliyor. 

ALBÜM: Protomartyr – Ultimate Success Today 
(Domino Recording)

Detroitli grup Protomartyr’in yeni nesil post-punk severleri mutlu edecek beşinci stüdyo albümü. Ultimate Success Today’le günümüzün iki büyük problemi olan küresel salgına ve Amerika’daki polis şiddetine dikkat çeken grubun gürültülü ve karanlık atmosferi; bu kez biraz da caz ile harmanlanıyor.

TEKLİ: James Dean Bradfield – The Boy From The Plantation
(Delware)

Manic Street Preachers vokalisti James Dean Bradfield’ın ikinci solo albümü Even In Exile’ın habercisi bu yeni tekli, Kieran Evans tarafından hazırlanan sinematik klibiyle geldi. Yoldaki albüm şair, şarkıcı ve aktivist kimlikleriyle tanınan Şilili Victor Jara’nın hayatını konu alacak. “The Boy From The Plantation” klibinde de 40’lı ve 50’li yılların Şili atmosferine dalıyoruz.

TEKLİ: IDLES – A Hymn 
(Partisan Records)

“Mr. Motivator” ve “Grounds”la enerji yükselten IDLES’ın 25 Eylül’de yayımlanacak yeni albümü Ultra Mono’dan dinlemeye açılan üçüncü tekli. “A Hymn”in Ryan Gander tarafından çekilen video klibinde grup üyelerini, aileleriyle birlikte doğdukları evlere yolculuk ederken izliyoruz. Yoldaki albümden paylaşılan diğer iki parçaya kıyasla daha gri olan “A Hymn”e İngiltere’nin klasik bulutlu gökyüzü eşlik ediyor.

TEKLİ: Beabaadobee – Care
(Dirty Hit)

Patched Up ve Loveworm isimli iki kısaçaların ardından ilk albüm için kolları sıvayan Beabaadobee, açılışı bu parçayla yaptı. Hem klibiyle hem de şarkının hafif isyankâr vokaliyle 90’lara doğru kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. 

ALBÜM: Jarv Is – Beyond The Pale
(Rough Trade) 

Britanya efsanelerinden Pulp’ın vokalisti Jarvis Cocker’ın yeni projesi Jarv Is’in ilk albümü. Yedi parçadan oluşan Beyond The Pale, inişler, çıkışlar ve Cocker’ın hikâyeciliğinden güç alıyor. İlk dinlemelerde favorilerimizden biri: “Children of the Echo”.

TEKLİ: Selin Baycan – Ocak
(Kare Müzikevi)

İlk teklisi “Tutsak”ı geçtiğimiz yıl mayıs ayında paylaşan Selin Baycan’ın yeni kaydı. “Güneşe boyanmış vadiler arasında / her zaman bekleyen bir yer var seni” diyen müzisyenin yeni parçasının ardından gelecek bir albüm var mı henüz bilmiyoruz ancak Baycan’dan yeni sesler duymak için sabırsızlanmaya devam…

TEKLİ: Shirley Collins – Sweet Greens and Blues 
(Domino Recording)

Shirley Collins’in geleneksel İngiliz ve Amerikan şarkılarıyla hazırladığı yoldaki albümü Heart’s Ease’de yer alacak parça albümün “geleneksel” olarak adlandıramayacağımız nadir parçalarından. Ancak bu parçanın da kendine has bir öyküsü var. Şarkının sözleri, Collins’in ilk eşi şair Austin John Marshall tarafından yazılıyor ve gitarist Davy Graham’la iş birliğinin temelleri yine eşi tarafından atılıyor. Collins’in 60’lı yıllarda kaydettiği bu parçanın yeni stüdyo versiyonunda Nathan Salsburg gitarda.

TEKLİ: Matt Berninger – Distant Axis
(Book Records)

The National’dan tanıdığımız müzisyenin 2 Ekim’de yayımlanacak ilk solo albümü Serpentine Prison’ın ilk teklisi. “Distant Axis”, uzun süredir bizimle olan tanıdık hislerle dolu bir parça. Şarkının sinematik klibi Berninger, kardeşi Tom ve Chris Sgroi tarafından hazırlanmış.

ALBÜM: Jonathan Bree – After The Curtains Closed
(Bağımsız)

Yeni Zelandalı indie-pop grubu The Brunettes’le tanıdığımız müzisyenin 2018 çıkışlı Sleepwalking albümünü takip eden yeni uzunçalar. İçinde Princess Chelsea ve Britta Phillips ile iş birlikleri olan albüm 12 parçadan oluşuyor. “No Reminders” tekinsiz atmosferi ve tüyler ürpertici iniş çıkışlarıyla favorilerden.

TEKLİ: Deli Bakkal – Tellal
(Tarla Records)

Afrobeat geleneğini benimsemiş çok sesli Deli Bakkal orkestrası ilk teklisini yayımladı. Uzun soloları ve ritmik zenginliğiyle öne çıkan “Tellal”ın klibini de Güneş Akyürek çekmiş.

TEKLİ: King Gizzard & The Lizard Wizard – Honey
(Flightless Records)

King Gizz’in elebaşı Stu Mackenzie’nin birkaç sene önce yazdığı bir şarkı olan “Honey”, dinlemeye açılan tadımlık versiyonundan yapılan çıkarımları doğrular nitelikte. Peki ufukta yeni bir King Gizz albümü var mı? Şimdilik bu soruya cevap veremiyoruz ama tam da beklenildiği gibi mikrotonal ve groove dolu bu parça, hayranlarını bir süre daha mutlu edecek gibi duruyor.

TEKLİ: Ahmet Ali Arslan – Alışmamalı
(Bağımsız)

“Bugün belli ki ruhumu yormadan uyku yok bana” diyerek başlıyor söze Ahmet Ali Arslan.Sürekli keşfederek yaşamaya övgüler dizdiği sözler, akıcı ve ferah bir ses evreninde yankılanıyor. Şarkının ilham kaynakları; sözel dünyasıyla Bilge Karasu, işitsel anlamda da Tim Buckley ve Leonard Cohen. 

TEKLİ: Julia Stone – Break
(Julia Stone Pty Limited)

Sleater-Kinney’nin son albümünün de prodüktörlüğünü üstlenen St. Vincent ile iş birliği yapan Julia Stone’nun yeni parçası; nefis koreografilerle işlenmiş klibiyle Jessie Hill’in elinden çıkmış. Davulda Warpaint’ten Stella Mozgawa, gitarda The National’dan Bryce Dessner var. Synth ve klavyede ise prodüksiyonu da üstlenen Barlett ve St. Vincent’ı dinliyoruz. 

EP: Gang Of Four – Anti Hero
(Gill Music Ltd)

1 Şubat’ta hayatını kaybeden Gang of Four gitaristi Andy Gill’in yer aldığı son kayıtlar bu EP’yle ölümsüzleşti. Kapak görseli de Shepard Fairey imzalı bir Andy Gill portresi.

TEKLİ: Nubya Garcia – Source
(Concord Jazz)

12 dakikalık parça Ms Maurice, Cassie Kinoshi ve Richie Seivwright iş birliğinde yaratılmış. Nubya Garcia, “Source” ile ses evreninin sınırlarını genişletirken, reggae ve psikedelik soul kıyılarına da uğramayı ihmal etmiyor. 

EP: Emre Can Swim – Biz
(Müstesna Records)

Müstesna Records’ın dördüncü yayını. İzmirli DJ ve prodüktör Emre Can Swim’in uzun soluklu dört parçası, elektronik müziğin farklı yaklaşımlarına merak duyan kulakların ilgisini hemen çekecektir. 

TEKLİ: Shamir – I Wonder
(Bağımsız)

Shamir bu şarkıyı “İstemeseniz bile kalbinizi ele geçiren aşk hissi” olarak tanımlıyorı. “I Wonder”, iklim krizine vurgu yaparken; insanların gezegende hem aşk kaynağı, hem de en toksik şey olduğunu vurgularken bunu düzeltmenin mümkün olduğunu vurguluyor. 

Yazı: Asena Büyük