Ne dinlesek: Julianna Barwick, Saltuk Erginer, Sufjan Stevens, Arca ve dahası
Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden Bant Mag. radarına takılanlar… Güncellenen Spotify listemiz hemen aşağıda!
TEKLİ: Bill Callahan – 35
(Drag City)
Amerikalı müzisyen Bill Callahan’ın yedinci albümü Gold Record’dan her pazartesi bir parça özgür olacak. “35” ise dinlemeye açılan üçüncü parça. Kasvetli vokallerini blues tandanslı gitar melodileriyle işleyen Callahan, şarkıya adeta nefes aldıran boşluklar eklemeyi de ihmal etmemiş.
ALBÜM: Julianna Barwick – Healing Is A Miracle
(Ninja Tune)
Julianna Barwick’in dört yılın ardından paylaştığı albümü Healing Is A Miracle zamanın insanı iyileştirici gücünden ilham alıyor. Sekiz parçadan oluşan albümde yetenekli arpist Mary Lattimore, Sigur Rós’tan tanıdığımız Jónsi ve prodüktör Nosaj Thing ile hazırlanmış parçalar var. Zamanın her şeyin ilacı olabildiğini hatırlatan bu yarım saati aşkın albüm, Barwick’in efsunlu müziğiyle iyileşmeye ihtiyacı olan ruhlarımızı tedavi ediyor.
TEKLİ: Kaytranada – Look Easy
(Bağımsız)
İş birliklerini bir hayli seven ve hip hop evreninin son yıllardaki en üretken isimlerinden biri olan Kaytranada’nın New Orleanslı şarkıcı Lucky Daye ile kaydettiği yeni bir parça. Geçtiğimiz yıl yayımladığı Bubba albümüyle övgüler toplayan müzisyenin yeni bir albüm hazırlığında olduğuna dair henüz bir ipucu olmasa da çarpıcı synth dokunuşlarıyla bezeli bu katmanlı karanlık parçanın, şimdilik evlerdeki dans pistlerini uzun süre meşgul edeceğine dair şüphemiz yok.
TEKLİ: Casper Clausen & Sir Was – Flyder
(No Label)
Efterklang ve Liima gruplarıyla tanıdığımız Casper Clausen ve İsveçli Sir Was’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu parça Danca sözleriyle nordik bir esinti yaratıyor. Parçanın sürükleyici atmosferinin ardında ikilinin uyumu ve birlikte müzik üretirken aldıkları keyif yatıyor. Binlerce düşünceyle birlikte akıp giderken, melodilerin taşıdığı yere doğru süzülen bulutlar arasında bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
ALBÜM: Arca – KiCk i
(XL Recordings)
İçinde birçok sürpriz barından KiCk i, yalnızca “pop” ya da “elektronik” diye etiketlenemeyecek kadar zengin bir albüm. Hayatın her yönüyle deneyimlenmesinin ve kimlikler üzerine bir yolculuğun hikâyesi olan Arca’nın yeni albümünde Björk, SOPHIE, Rosalìa ve Shygirl ile yapılan iş birlikleri var.
TEKLİ: Sufjan Stevens – My Rajneesh
(Asthmatic Kitty Records)
“My Rajneesh”, Stevens’ın geçtiğimiz günlerde paylaştığı “America” kaydının devamı niteliğinde. Baghwan Shree Rajneesh ya da hepimizin bildiği adıyla Osho’nun liderliğinde kurulan Rajneesh tarikatından yola çıkarak bağlılık ve korku gibi temaları işleyen bu parça elektronik ve akustik enstrümanların füzyonundan güç alırken, flüt sesinin büyüsüyle mistik bir soyutlanma vaat ediyor.
ALBÜM: Saltuk Erginer – Sisifos Hikayeleri
(SGM)
Saltuk Erginer’in 2009’da kaydettiği ve Karga ekibi tarafından imece usulü yayımlanan Sisifos Hikayeleri, 11 yılın ardından nihayet dijital mecralarda. Erginer’in bir bilgisayar başında evde kaydettiği 13 parçalık albüm; dinleyiciyi yer yer iç hesaplaşmalara, yer yer de ferahlatıcı dehlizlerde savrulmaya itiyor. Türler arasında süzülen, bunu yaparken de tazeliğinden hiçbir şey yitirmeden yıllara meydan okuyan Sisifos Hikayeleri, yerli bağımsız müzik sahnesinin kıymetli hazinelerinden.
TEKLİ: Sui Zhen – All I Really Want
(Sissy Screens)
Sissy Screens’in queer müzisyenlere destek amacıyla kaydetmeye başladığı video serisine davetli ilk sanatçı Sui Zhen oldu. Alanis Morissette’in “All I Really Want” parçasını yeniden yorumlamayı tercih eden sanatçı, bu parçada kendine dair çok fazla şey bulduğunu söylüyor. Sui Zhen’in “All I Really Want” yorumuna, bir otelin havuzunda çekilmiş sualtı görüntüleri eşlik ediyor.
TEKLİ: Adakanbo – Gece
(Lordlar Sofrası Records)
Adakanbo’nun yılın başından beri iki ay aralıklarla paylaştığı parçaların dördüncüsü “Gece”; yanlış kişilere âşık olmak, doğru insanı bulamamak ve yanlış tavsiyelere uymak üzerine yazılmış bir ilişki kritiği. Parça ismi gibi karanlık ama dingin bir atmosfere sahip. “Sadece sen olsan bana yeterdi” diyen Adakanbo’ya eşlik ederken geçip gitmiş aşklara ve hayal kırıklıklarına selam veriyoruz.
TEKLİ: Erasure – Shot A Satellite
(Mute)
Synth pop efsanesi Erasure’un 21 Ağustos’ta yayımlanacak albümü The Neon’dan dinlemeye açılan ikinci tekli “Shot A Satellite” neon ışıklarla tasarlanan lirik klibiyle geldi. Uzay çağından seslenen bir aşk şarkısı…
ALBÜM: Keleketla! – Keleketla!
(Ahead of Our Time)
Johnnesburg – Londra ekseninde hayat bulan çok sesli bir iş birliği. Ninja Tune plak şirketinin imza isimlerinden Coldcut’ın ardında olduğu bu proje, dünyanın farklı uçlarının müzikal geleneklerini içinde barındıran, çeşitlendiren ve yeniden renklendiren 12 parçadan oluşuyor. Yeni nesil hip hop sahnesinin en özgün seslerinden Yugen Blakrok, geçtiğimiz nisan ayında aramızdan ayrılan, Afrobeat’e karakterini veren Tony Allen, avangart ve geleneksel tınılar arasında gezinen Güney Afrikalı gitarist Sibusile Xaba, sayısız projesiyle füturistik caza yön veren figürlerin başında gelen Shabaka Hutchings ve nice ilham verici müzisyen, Keleketla! albümünün çok kültürü kutlama hissine nefes veriyor.
TEKLİ: Jessy Lanza – Anyone Around
(Hyperdub)
Jessy Lanza’nın heyecanla beklediğimiz albümü All The Time’dan dinlemeye açılan üçüncü tekli. “Anyone Around”un klibi son zamanlarda sıkça tercih edilen görüntülü konuşmalardan kesitlerle hazırlanmış, ancak yapılan küçük dokunuşlar klibi diğerlerinden farklı bir yere konumlandırıyor. Klip boyunca birçok müzisyen ve prodüktörün yanında Lanza’nın ailesi de müzisyene eşlik ediyor. Yoldaki albüm öfkenin Lanza için ifade ettikleri üzerinden şekilleniyor.
TEKLİ: Hakan Kurşun – My Voice is in My Guitar
(Bağımsız)
Hakan Kurşun’un 4. Levent’teki evinde 1984’te kaydettiği doğaçlama gitar parçası, 1958 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Sadri Berkel ve Ferruh Başağa’nın tasarladığı 4. Levent sokaklarını süsleyen mozaiklerle bir araya geliyor. Kurşun, bu projesiyle günlük hayatta gözden kaçırdığımız güzelliklere ve sanat eserlerine dair toplumsal bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Eski ve yeni arasındaki çatışmayı, karmaşa içinde kaybolan güzellikleri, atonal gitar tınılarından oluşan bir kayıtla yeniden keşfetmeye izin veren bu projeye mutlaka göz atmalısınız.
EP: Martha Skye Murphy – Heal
(Bağımsız)
Müziğe henüz çok küçük yaşlarda, 9 yaşındayken Nick Cave ve Warren Ellis’le yaptığı kayıtlarla başlayan Martha Skye Murphy’nin yeni kısaçaları Heal spoken word, yankılanan davullar ve keskin keman dokunuşlarıyla uçsuz bucaksız bir karanlık içinde dans ediyor. “Yalan söylüyor olduğumu unuttum / Niyetim yalan söylememekti” sözleriyle açılan “Dung Beetle” dinleyiciyi huzursuz edici fısıltılar eşliğinde kısaçalara ismini veren “Heal”e yönlendiren bir merdiven görevi görüyor. Antik bir keşif yolculuğunu andıran, puslu ve teatral bir kayıt.
TEKLİ: Katy Perry – Smile
(Capitol Records)
Katy Perry’nin “Never Worn White” ve “Daisies”in ardından paylaştığı bu kayıt, yoldaki albümüyle aynı ismi taşıyor. Parça, sanatçının geçirdiği zor zamanların ardından gülümsemeyi hatırlamaya çalışmasına dair. Perry’nin beşinci stüdyo albümü olacak Smile, yine aynı tema üzerinde ilerleyecek: “İyileşme, umut ve sevgi.”
TEKLİ: Jeremy Gara- wraith
(Invada Records)
Arcade Fire davulcusu Jeremy Gara’nın, pek sevdiğimiz Invada Records etiketiyle yayımlanacak ikinci solosundan paylaşılan ilk sesler. Yoğun ve üzerinize büyüyen bir sonik dünyaya davet eden Jeremy Gara’nın atmosferik âlemiyle 11 Eylül’de buluşacağız.
ALBÜM: Nine Rules – Presa Di Ferro
(Bağımsız)
Biri İstanbul’da diğeri Barcelona’da yerleşik Gianfranco ve Marco Iaconantonio kardeşlerin aralarındaki mesafeye rağmen ilişkilerini canlı tutabilmek adına giriştikleri müzik projesi Nine Rules’un ikinci albümü. Melodiler aracılığıyla kelimelerle kurulan iletişimin sınırlarını aşmayı amaçlayan ikilinin müziği trip-hop ve alternatif rock severlere hitap ediyor. İlk dinlemelerde favorilerimizden biri, Milan Kundera’nın eseri Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’nde de sıkça tekrar edilen bir Alman deyiminden ismini alan: “Einmal ist Keinmal”.
TEKLİ: Palmiyeler – Gün Doğdu
(Bağımsız)
2018 çıkışlı Akdeniz’den bu yana yayımlanan altıncı Palmiyeler teklisi. Bu parçalar bir albüme dönüşecek mi bilmiyoruz ama kısa aralıklarla Palmiyeler ezgilerine kavuşma temposunu biz çok sevdik. “Gün Doğdu”; biraz spaghetti western, biraz lo-fi ve bolca çöl rüzgârıyla kavruluyor.
TEKLİ: Future Islands – For Sure
(4AD)
Üç yılın ardından Future Islands bize tam da ihtiyacımız olan şeyleri hatırlatmak üzere geri döndü: Sevgi ve güven.
TEKLİ: James Blake – Are You Even Real?
(UMG Recordings)
Yer yer hip hop ritimlerinin ön plana çıktığı yeni James Blake teklisi, yaylılarla sinematik bir atmosfere bürünüyor. Şimdiye dek Brian Eno’dan Kendrick Lamar’a geniş bir skalada iş birliğine imza atan Blake’e, yeni şarkısının yaratım sürecinde de Starrah ve Ali Tamposi eşlik ediyor.
EP: Massive Attack – Eutopia
(Massive Attack)
Dayanışmanın, toplumsal birliğin ve isyanın sesini yükseltmek yolunda her daim bayrak sallamış Massive Attack, sessizliğini vurucu bir şekilde bozdu. Üç şarkılık bir görsel / işitsel proje olarak kurgulanan Eutopia EP’si, sindirmesi pek de kolay olmayan gerçeklerin altını sağlam bir şekilde çiziyor. Uzmanlar ve farklı müzisyenlerle iş birliği içinde, COVID-19 salgınının su yüzüne çıkardıklarını tüm çıplaklığıyla aklımıza kazıyor. Tam da Massive Attack’ten beklediğimiz gibi!
Yazı: Asena Büyük, Cem Kayıran