Organik ve soyut çalışmalarıyla tanınan mimar Bruce Goff’u konu eden belgesel

20. yüzyılın önemli mimarlarından Bruce Goff, Gertrude Stein’ın “continuous present” ismini verdiği, geçmişte ve şimdiki zamanda aynı anda var olma hâlinden esinlenen ve bu soyut düşünceyi materyalle harmanlayan bir stille özdeşleşti. Goff’un yaşantısı, Britni Harris’in ilk belgeseli için gözüne kestirdiği konu olmuş.

Kısa bir sektör deneyimi olan Britni Harris,önceleri yapımcılık ve kurgu aşamalarında çeşitli belgesellere dâhil olmuş. Bu yapımla ilk kez yönetmen koltuğuna geçip hikâyeyi kendi bakış açısından sunmaya karar vermiş.

Goff isimli belgeselin müzikleri Goff’un zevkleri doğrultusunda Mark Kuykendall ve Samuel Regan tarafından bestelenmiş. Goff, müzik ve mimari arasındaki bağlantıyı ikisinin de ritmik, mekânsal ve insan hayatının merkezinde olması üzerinden açıklıyor ve bu iki disiplini de “uzaysal” sanatlar olarak gördüğünü söylüyor.

Geçtiğimiz yıl Architecture & Design Film Festival’da prömiyer yapan belgeselin ne zaman nerede yayımlanacağı henüz bilinmiyor.

Bruce Goff kimdir?

Amerikalı mimar Bruce Goff (1904-1982), kendi yaratım sürecini Stein’ı temele alarak anlatıyor ve “bir işe başlamak” kavramından ziyade bir işe dâhil olmak, içine girmek kavramlarına inanıyor. Yaşamı süresince, hatta önceki hayatlarında dahi işlere dâhil olmaya başladığına inanan Goff, geleneksel mimarinin sınırlarının oldukça dışındaki üretimleriyle biliniyor.

Kariyerine sonradan ortağı olarak devam edeceği Rush’ta stajyer olarak başlıyor. 22 yaşındayken sonradan başyapıtlarından biri olarak anılacak “Boston Avenue United Methodist Church”ü tasarlıyor. 25 yaşında firmada ortaklığa yükselen Goff’un Rush’taki serüveni Büyük Buhran sebebiyle firmanın kapanmasının akabinde son buluyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir süre Oklahoma Üniversitesi’nde ders verdikten sonra “ahlaki sebepler” öne sürülerek (Bruce Goff eşcinsel kimliğiyle tanınıyordu) buradan atılıyor. Savaş sonrasında adının ünlenmesinde önemi olacak organik mimari eserleri “Shin’en Kan” ve “Bavinger House”u yaratıyor. Dünya Savaşı sonrasındaki dönemden de etkilenerek eserlerine daha karakteristik bir hava katmaya başlayan Goff, “Bavinger House”un temelinde geri dönüştürülmüş malzemeler kullanmış.

Yazı: Naz Başaran