Ozoyo’nun favorisi 5 konsept albüm

İstanbullu prodüktör Ozoyo, lo-fi hip hop ve trip-hop ekseninde gezindiği prodüksiyonlarla 2016’dan bu yana takip etmesi heyecan verici bir katalog oluşturdu. Aynı zamanda Threefinger Records’ın da kurucusu olan Ozoyo’nun hemen her formattaki yayınında baskın olan tematik kurgular, prodüksiyonlarını özel deneyimlere dönüştürüyor. Geçtiğimiz hafta yayımladığı üç şarkılık Ooo EP’si de bunun en taze örneği. Sonik açıdan akıllara Low End Theory sahnesini getiren bu çalışma, ilhamını galaksinin derinliklerine şarkılarını söyleyip gezegenler oluşturan hayalî bir yaratıktan alıyor.

Dinleyicisini bir kez daha düşler âlemine daldıran Ozoyo’dan kendisini en çok etkilemiş 5 konsept albümü anlatmasını istedik. Söz Ozoyo’da…

Sun Ra & His Myth Science Arkestra – Cosmic Tones For Mental Therapy
(1967, El Saturn Records)

“Avangart denince akla ilk gelen isimlerden Sun Ra’nın proje olarak koca bir konsept olmasından öte, Cosmic Tones For Mental Therapy’nin teması, isminden de anlaşıldığı gibi bu albümle gerçekleşen zihinsel bir terapidir. Geleneksel şarkı yapıları duymak isteyenler için Sun Ra kesinlikle çok iyi bir seçim olmayabilir. Deneysel, cazın aslında olması gerektiği gibi emprovize müzik dinlemeyi sevenlerin Sun Ra’nın bütün kayıtlarını dinlemesini tavsiye ederim.” 

Mort Garson – Mother Earth’s Plantasia
(1976, Homewood Records) 

“Mort Garson’ın Moog modüler synthesizerlarıyla, bitkiler ve bitkileri sevenler için yapmış olduğu muhteşem albüm. Sınırlı sayıda piyasaya sürülen Mother Earth’s Plantasia, ilk etapta Los Angeles’ta Mother Earth isimli bir çiçek dükkânında bitki satın alan müşterilere hediye olarak verilmiş; albüm ismini de bu dükkândan alıyor. İnternet sayesinde zamanla kült bir albüme dönüşen Plantasia, benim için de keşfettiğim günden beri en sevdiğim albümlerden biri oldu. Ayrıca 2018’de yayımladığım Plantarium için de gerçek bir ilham kaynağı. Albüm, geçtiğimiz yıl hakları Sacred Bones tarafından alınarak plak formatında yeniden basıldı.”  

Hiroshi Yoshimura – GREEN
(1986, AIR Records Inc.) 

“Müzisyen, tasarımcı ve tarihçi olarak bilinen Hiroshi Yoshimura, şarkılarının birçoğunu müze, otel ve stadyum yönetimlerinden aldığı işler için yapmış. Neredeyse bütün albümlerinde belli bir konsept söz konusu, GREEN ise doğaya adanmış. Şarkı listesini inceleyince içindeki kafiye ve tekrarlanan harfler gözden kaçmıyor. Yine Plantasia gibi GREEN de yayın tarihinden çok sonra YouTube algoritmaları sayesinde yeniden gündeme gelmesiyle birlikte, Sona Gaia isimli plak şirketi tarafından her şarkı başına su sesleri eklenerek yeniden basılmıştı. Sanırım plak şirketlerinin yaptığı tuhaf satış stratejilerinden biri olmalı. Siz de benim gibi çevrenizdeki inşaat seslerinden rahatsız oluyorsanız kesinlikle ânında dinlemeniz gereken bir albüm GREEN. 

Madlib – Shades Of Blue
(2003, Blue Note Records)

“Madlib’in caza olan ilgisinin gittikçe arttığı, davul başında uzun süreler geçirdiği dönemde efsane etiket Blue Note Records, bir beatmaker’a yapılabilecek en güzel teklifi sunar ve ortaya bu remiks albümü çıkar. ‘Kataloğumuzdan istediğin gibi beslen, istediğin şarkıyı sample olarak kullanıp kendi yorumunla yeni bir şeye dönüştür’ diyen plak şirketinin bu şekilde bir imkân sunması Madlib’in, caz albümü yapma hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olur. Blue Note Records’a, efsane caz sanatçılardan kalmış miras değerinde şarkıları yeniden kullanıp, değiştirip yepyeni bir albüme dönüştürüyor Madlib.”

Mf Doom – Mm.. Food
(2004, Rhymesayers Entertainment) 

Mm.. Food 2004’te, yani rap sahnesinin yeniden canlandığı, 50 Cent’in kaslı vücuduyla müzik videolarında poz verdiği bir dönemde yayımlanıyor. Albüm boyu bulunduğu gündelik durumlar, çizgi roman karakterleri, rap piyasasında dönen saçmalıklar ve yiyecek benzetmeleriyle bence en iyi konsept rap albümü. Tüm şarkıların yiyecek ve içecek temalı olması dışında, karmaşık kafiye şemaları, film ve belgesellerden alınan sample’lar, arafta bırakan metaforlar ve MPC’nin kirli, sıcak sound’unu hissedebildiğimiz muhteşem bir albüm. Kapak tasarımına da göz atmanızı tavsiye ederim.”