Panda Bear (Noah Lennox) seçti: Portekiz’den harika müzik önerileri

“Buralarda harika işler yaptığını bildiğim kimi müzisyenlere ışık tutmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm.”
Noah Lennox

Portekiz’in bağımsız müzik sahnesine bir bakış

Yazı: Cem Kayıran – Giriş kolajı: Sadi Güran

Senelerce gerek Animal Collective gerek Panda Bear albümleriyle Bant Mag. yıl sonu listelerinin üst sıralarında yer edinmiş Noah Lennox, uzun süredir Lizbon’da yaşıyor. Son Panda Bear albümü Buoys, ülkenin müzik sahnesinin önemli kahramanlarından Rusty Santos’un dokunuşlarıyla kaydedildi. Portekizli müzisyenler ve oluşumlarla her daim dirsek temasında olan Lennox, bizden de kafamızı o taraflara doğru uzatmamızı ve sahneden dikkat çeken müzisyenleri mercek altına almamızı istedi.

Portekizli müzisyen ve gruplardan seçkimizi hazırlarken Noah’nın bize önerdiği isimlerin yanı sıra ülkenin şimdiki müzik kültüründe sesini güçlü bir şekilde duyuran figürlere de yer verdik. Dosyaya eşlik etmesi için Gala Drop üyeleri ve Maria Reis’in de seçkisini kapsayan bir dinleme listesi hazırladık. Bant Mag. Spotify hesabından “Portekiz!” başlıklı listemizi bulup play’e bastıysanız, başlamak için hazırız.

TROPA MACACA

Lizbonlu ikili Tropa Macaca, 2006’dan bu yana ambient / noise estetiğinde dikkat çekici işlere imza atıyor. André Abel ve Joana da Conceição’dan oluşan Tropa Macaca’nın uzun soluklu, minimal ve tuhaflıklarla bezeli kayıtları şimdiye dek aralarında Daniel Lopatin’in kurucusu olduğu Software ve Londra merkezli The Trilogy Tapes gibi deneysel müziğin özgün plak şirketleri tarafından yayınlandı. Yer yer Cluster ve Brian Eno’nun fazlasıyla soyut albümlerine göz kırpan yer yer de 2000’ler başlarında yaygınlaşan kaotik ve ritmik noise örnekleri yaratan Tropa Macaca, son olarak yirmi beş dakikalık iki şarkıdan oluşan Guia Interior albümünü sınırlı sayıda kaset formatında yayınladı. Albümdeki şarkılar, Conceição’nun ışık, müzik ve resmi birleştiren multimedya eseri için bestelenmişti.

İlk dinleme için tavsiyemiz:
Caçador do futuro2018 / Dunno Recordings
Her Tropa Macaca albümü gibi iki bölümden oluşan Caçador do futuro, en sürreal rüyalarınıza eşlik etmek için tasarlanmış.

NIDIA

Lizbon gettolarında son yıllarda gün geçtikçe genişleyen ve Angola, Mozambik gibi Afrika kıtasındaki Portekiz kolonilerinin kültürel miraslarını dans pistine taşıyan yeni bir müzik dalgası var. Muhtemelen bu akımın çıkardığı en büyük kahraman, henüz 22 yaşındaki prodüktör Nidia. İdolü Nicki Minaj’dan ilham alarak Nidia Minaj adıyla DJ’lik yapmaya başlayan prodüktör, tarraxinha, kuduro ve kizomba gibi geleneksel müzikleri breakbeat ve hip hop estetiğiyle kusursuz bir şekilde harmanlıyor. “Artık müziğimin bir kimliği oluştu” diyerek Minaj soyadını bir kenara bırakan Nidia’nın ilk albümü Nídia é Má, Nídia é Fudida, birçok prestijli yayının yıl sonu listelerinde boy gösterdi ve ardından Nidia, İsveçli Fever Ray’in Plunge albümünün prodüksiyonuna kimi ritmik dokular kazandırdı.

İlk dinleme için tavsiyemiz:
Nídia é Má, Nídia é Fudida2017 / Principe
Şimdiye dek Nidia’dan dinlediğimiz tek uzunçalar ama birkaç albümlük fikri barındırdığı bir gerçek!

PEGA MONSTRO

Cafetra Records’ın kurucusu olan kız kardeşler Julia ve Maria Reis’ten bir araya gelen Pega Monstro, 2011’den bu yana ülkenin DIY müzik sahnesinin garage punk kanadını canlı tutan gruplardan biri. Bir davul – gitar ikilisi olan Pega Monstro, hep bir ağızdan söylenesi şarkılarıyla bezeli ilk albümünü Cafetra Records etiketiyle yayınladıktan sonra Londra merkezli müzik kolektifi Upset The Rhythm bünyesinde çıkardığı albümlerle uluslararası sahnede dikkat çekti. İsmini ülkede birçok jenerasyonu derinden etkilemiş bir oyuncaktan alan Pega Monstro’nun iki üyesinin diğer projelerine de kulak kabartmanız önerilir.

İlk dinleme için tavsiyemiz:
Pega Monstro2012 / Cafetra Records
Albümün Bandcamp sayfasındaki tek kelimelik tanım bu çiğ mi çiğ garage punk güzellemesiyle ilgili söylemek istediklerimizi özetliyor: “YEAH!”

B FACHADA

Ülkenin yeni nesil ozanlarından biri olan B Fachada, müzisyenliğinin yanı sıra toplumsal konularda sesini yükseltmesiyle de tanınıyor. Portekiz’de 20. yüzyılın en önemli şarkı yazarlarından biri olarak anılan Zeca Alfonso’nun varisi olarak gösterilen B Fachada, toplamda altı albüm sığdırdığı 2009-2012 aralığında ülkenin müzik sahnesinin en popüler seslerinden biri oldu. Bunda otoriteler tarafından “birleştirici bir deneyim” vaat eden canlı performanslarının da katkısı büyük. Müzik endüstrisinin bugün dönüştüğü halden duyduğu rahatsızlığı da defalarca dillendiren B Fachada, bir süredir albümlerini kendi web sitesi üzerinden ve Bandcamp’ten yayınlıyor.

İlk dinleme için tavsiyemiz:
Viola Braguesa X2018 / Bağımsız
Aslında 10 yıl önce kaydedilmiş bir EP olan Viola Braguesa’yı onuncu yılında taze bir yaklaşımla yeniden kaydetmiş B Fachada. Niyetini de şöyle tanımlıyor: “O zamanlara tanıklık edenlerin anıları canlandırmak istedim.”

Yazının tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:68’e ulaşabilirsiniz.