Shabaka, Karahindiba Prensesi ve bu hafta başka ne dinlesek?

İngiliz saksafoncu Shabaka Hutchings ilk solo albümünde dinleyenlerini, etnik seslerden ilhamla meditatif bir yolculuğa çağırıyor. Bedroom pop tınılarıyla mizahi sözleri buluşturan Karahindiba Prensesi dört şarkılık bir EP ile merhaba diyor. Koray Kantarcıoğlu’nun güncel sonik deneyleri Loopworks serisinin ikinci halkasında.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

ALBÜM: Shabaka – African Culture
(Impulse!)

İngiliz müzisyen Shabaka Hutchings; The Comet is Coming, Sons of Kemet, ARE Project gibi grupları ve saksafonuyla eşlik ettiği Sun Ra Arkestra, Mulatu Astatke, Floating Points, The Heliocentrics gibi harika projelerin ardından yayımladığı ilk solo albümünde, bir büyücü olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Cazın topraklarına meditatif tohumlar eken koleksiyonda Afrika udu, Japon flütü gibi farklı coğrafyalardan seslenen etnik enstrümanların sohbeti, ruhunuzu olduğunuz yerden koparıp şifalı bir ayinin ortasına bırakıyor sanki. Zihni temizlemek için birebir. Hatırlatalım: Shabaka 29 Mayıs akşamı Sons of Kemet’le PSM’de Caz konserleri kapsamında İstanbul’da olacak.

TEKLİ: Suede – She Still Leads Me On
(BMG)

Brett Anderson, 16 Eylül’de yayımlanacak yeni Suede albümü Autofiction için “Bu bizim punk albümümüz” diyor. 90’lara karakterini veren gruplardan biri olan britpop harikası, dört yılın ardından yayımlayacağı dokuzuncu stüdyo albümünde bir kez daha prodüktör Ed Buller’la çalışmış. Olabildiğince yalın bir şekilde, stüdyoa yalnız başlarına kalıp çalmayı önceliklendirerek çıkmış yeni albüm ortaya. İlk tekli “She Still Leads Me On”, “punk” açılımını karşılamıyor belki ama grubun hâlâ yeni şarkılar yapmaktan heyecan duyduğunu eksiksiz şekilde hissettiriyor.

TEKLİ: Sudan Archives – Selfish Soul
(Stones Throw Records)

Kadınlar ve saçlarına bir güzelleme. Solist ve kemancı Brittney Parks bu kez, saçlara da güzellik standardı koyan zihniyeti neşeli bir R&B parçasıyla yıkıyor. Yönetmen koltuğunda Trey Lyons’un oturduğu, birbirinden tatlı kadınların türlü dokulardan renklere uzanan saçları etrafında gezdiren, eğlenceli bir videosu da var. Konuyla ilgili duyduğu ilk şarkılardan biri olan India Arie’nin “I Am Not My Hair”ından ilham almış Sudan Archive. 

karahindiba prensesi
EP: Karahindiba Prensesi – Bulutlar ve Sonuçları
(Hexe Music & Table Records)

Yerli bedroom pop sahnesine taze kan! Melike Atmanoğlu namıdiğer Karahindiba Prensesi, 16 yaşındayken yazdığı dört şarkıyı altı yılın ardından bir kısaçalarda topladı. İlk gençlik bunalımını absürt bir mizaha tutunarak anlattığı sözlerle her şarkıda dinleyeni alıp kendi evrenine götüren bir mini derleme. Yaşadığımız çağın ruhuyla yazılmış bol yankılı bir masal seçkisi âdeta.

TEKLİ: MISZCZYK & Laetitia Sadier – In The Dark
(We Are Time)

Kanada çıkışlı prodüktör Nyles Miszcyzk’e yeni teklisinde Stereolab kurucusu ve vokalisti Laetitia Sadier eşlik ediyor. Sadier’in hafif ve yumuşak sesi; dolgun bir bas yürüyüşü, usulca havada süzülen klavyeler ve dub dokunuşlarıyla bir araya gelip hayalsi bir ses dünyası yaratmış şarkıda. Bununla uyumlu olarak da teklinin stop-motion klibinde yaşlı bir kadının kendi dağınık ve renkli ofisinin penceresinden hayallerini gerçeğe çevirmesini izliyoruz.

TEKLİ: Sun’s Signature – Underwater
(Partisan Records)

Cocteau Twins vokalisti Elizabeth Fraser ve Massive Attack, Spiritualized, Lupin Howl gibi gruplarda davul çalan partneri Damon Reece’in duo projesinden, yakında yayımlamaya hazırlandıkları kısaçalar öncesi taptaze bir tekli daha. Fraser’ın su gibi akıp giden duru sesi, minimal gitarlar ve atmosferik synth partisyonlarını birlikte titreştiren, iç ferahlatıcı bir sualtı yolculuğu vadediyor.

koray kantarcıoğlu
ALBÜM: Koray Kantarcıoğlu – Loopworks 2
(Discrepant)

İstanbullu görsel / işitsel sanatçı Koray Kantarcıoğlu’nun geçtiğimiz iki yılda yaptığı besteler, 2018 çıkışlı Loopworks uzunçalarını takip eden yeni bir koleksiyonda buluştu. Serinin ilki, 60’lar ve 70’lerin yerli plaklarını kaynak materyal ediniyordu; bu kez 70’lerin televizyonlarından ve 80’lerin new age, caz kasetlerinden alınmış seslerle sample havuzu genişliyor. Albümde Ekin Fil, Berke Can Özcan gibi sonik deneyleri her zaman merak uyandıran müzisyenlerin katkıları da var. Dinlemeyi bitirdiğinizde upuzun bir rüyadan uyanmışsınız gibi hissetmeniz olası; rüyalar kadar şaşırtıcı, gizemli ve uçucu bir kayıt.

TEKLİ: Zola Jesus – The Fall
(Sacred Bones)

Zola Jesus ya da gerçek ismiyle Nika Roza Danilova, önümüzdeki ay yayımlayacağı yeni stüdyo albümünden bir tekli daha fırlattı. Kara bulutları tepenize diken bir piyano yürüyüşüyle açılan parça, müzisyenin kişisel buhranlarından arınma yollarını stüdyoda ararken ortaya çıkmış. “Bazı duyguları aşabilmek, onlar hakkında bir pop şarkısı yazarak mümkün oluyor sanırım” diyerek, yoldaki albümün üçüncü teklisini özetlemiş.

EP: Ediz Hafızoğlu & Nazdrave – Paranoya
(Lin Records) 

Yerli müzik sahnesinin en üretken figürlerinden Ediz Hafızoğlu’nun her daim farklı sulara dalma heyecanıyla hayat verdiği projesi Nazdrave’den 6 parçalık bir EP. Konukları arasında Kamufle, Bidar, Da Poet, Alp Ersönmez gibi isimler var. Sürükleyici hip hop düzenlemeleri, duygusal sözler ve ferah bir prodüksiyon anlayışını buluşturuyor. Favorilerimizden biri de enstrümantal güzellik “Funky Donkey”.

nine of swords
TEKLİ: Nine of Swords – JOAN
(Quiet Year)

“Direniş benim kalkanım. Saçmalamaların beni rahatsız etmeyecek.” Philadelphia çıkışlı hardcore grubu Nine of Swords, dört nala koşturan yeni teklisinde böyle haykırıyor. Solist Rachel Gordon’ın sesinden öfke, isyan ve yakarış damlıyor. Destansı bir finalle bünyede rahatlama hissi uyandırıyor, içimizi dökmüşçesine… 3 Haziran’da yayımlanacak yeni albüm BEYOND THE SWORDS için beklemedeyiz.

TEKLİ: Ekin Beril – A Kind Of Magic
(EMI) 

Alternatif pop ve elektronik müzik sahnesinin yeteneklerinden Ekin Beril, Coke Studio’nun konuğu olmuş. Uluslararası birçok müzisyenin buluştuğu projede her sanatçı Queen’in meşhur “A Kind Of Magic” şarkısını kendi tarzında yorumluyor. Ekin Beril’in versiyonu ise elektronik davullar, kat kat synthler ve müzisyenin yumuşak sesiyle mod yükselten orijinal bir yorum. 

TEKLİ: La Luz – Endless Afternoon
(Hardly Art)

Grubun kurucularından Shana Cleveland, “Endless Afternoon” için “bir California ninnisi” tanımını yapmış. Parçanın esas melodisinin California’daki Yuba Nehri’nin çevresinde doğa yürüyüşü yaparken zihninde canlandığını söylüyor. Düşük tempolu, ağır ağır kavrulan ve gitar melodilerinin âdeta güneş ışınlarıyla genleştiğini hissettiren bir kayıt. 

men ost
ALBÜM: Ben Salisbury & Geoff Barrow – Men
(Invada Records)

Ex Machina, Annihilation gibi yapımların ardından yönetmen Alex Garland ile besteci ikilisi Ben Salisbury ve Geoff Barrow’un ortaklığı hız kesmeden devam ediyor. Toksik ilişkilerin kadınlar üzerinde yarattığı tahribatı korku-gerilim hattından aktaran Men’i Türkiye’de izleme şansını henüz bulamamış olsak da işitsel eşlikçisine kulak vermek, yılın en çok beklenen filmlerinden birinin dünyasına dair epey fikir sahibi olmamızı sağlıyor gibi. Türlü sonik efektler ve operatik vokaller sağımızdan solumuzdan çekiştiriyormuşçasına gerim gerim geriliyoruz akış boyunca. Geçtiğimiz günlerdeCannes’da prömiyerini yapan projeye ve dahasına dair detaylar için Melikşah Altuntaş’ın yazdığı 75. Cannes Film Festivali izlenimleri’ne göz atabilirsiniz.

TEKLİ: Diana Ross & Tame Impala – Turn Up The Sunshine
(Decca Records)

Diana Ross ve Kevin Parker ortaklığı, animasyon yapım Minions: The Rise of Gru için hazırlanan soundtrack albüm için kaydedilmiş. Son Diana Ross işlerinin de prodüksiyonundan sorumlu Jack Antonoff, Sam Dew, Patrik Berger ve Kevin Parker’ın güç birliğiyle ortaya çıkan “Turn Up The Sunshine” dinlemeye açıldı. Psikedelik pop, funk ve disko enerjisiyle harmanlanırken, egzotik Diana Ross vokalleriyle macera dolu bir evrenin kapısını aralıyor. 

ALBÜM: Gülşah Erol – Jazz for My Little Cello
(Doğulu Music)

Peter Brotzmann, Joe Mcphee, Wolter Wierbos, Bart Maris, Jim Black, Selda Bağcan ve Kenan Doğulu gibi farklı türlerde üretimler yapan birçok müzisyenle çalışan çellist Gülşah Erol’dan ikinci solo albüm. Klasik müzik ile cazı bizzat kendi imzası olan kompozisyonlarda buluşturan Erol, koleksiyonun ortak prodüksiyonunu Kenan Doğulu ile birlikte üstlenmiş. Dinleyicilerine gerçek aşkın yolculuğunu hissettirme niyetiyle kaydedilmiş bu lirik atmosfere kendinizi bırakın gitsin.

porridge radio
ALBÜM: Porridge Radio – Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky
(Secretly Canadian)

Art rock, indie pop, post punk seslerinden kendine ait bir dil oluşturan İngiliz grup Porridge Radio’nun üçüncü stüdyo albümü. Yirmili yaşlarının sonuna yaklaşmış biri, hayat tarafından kendisine hediye edilen hayal kırıklıkları arasında nasıl yaşayacağını, bu dünyada nasıl var olacağını bulmaya çalışıyor. Solist Dana Margolin’in keskin olduğu kadar kırılgan sesinden çıkan direkt sözler ve yaratıcı numaralarla dolu enstrümantasyon bünyede bir tayfuna kapılma etkisi bırakıyor; dinleyiciyi sarsarak iyileştiren bir iş.

TEKLİ: Mode XL – Kennedy Yokuşu
(Kamp Records)

VEYasin ile Evren Besta’yı bir araya getiren Ankaralı kült rap ikilisi Mode XL, sessiz geçen yedi yılın ardından yeni bir tekliyle döndü. Üç dakika boyunca karanlık, gizemli bir atmosfere çekiliyor, sanki Ankara’nın ayazında hızlı bir gece turu atıyoruz. Simülasyondan Metaverse’e, TikTok’tan kripto dünyasına uzanan bir öykünün içinde buluyoruz kendimizi; Mode XL stili gangsta üslubuyla tabii.

TEKLİ: Spiral Stairs – Pressure Drop (End of the Hurricane)
(Amazing Grace Records)

Alternatif rock kolektifi Pavement’ın kurucu üyelerinden biri olan ve solo işlerini Spiral Stairs adıyla yayımlayan Scott Kannberg, 2019’da verdiği son Londra konserlerinin ardından tam bitti derken gelen yeni ilhamlar ve basçı dostu Matt Harris’in trajik ölümüyle beraber bir albüm daha kaydetmeye karar vermiş. Medley Attack!!’in bu ilk tadımlığı, sıcacık gitar ve nefesli partisyonlarını örüyor; yas duygusunu alıştığımızdan farklı bir biçimde, güneşli bir yerlerden seslenerek sunuyor.

weird nightmare
ALBÜM: Weird Nightmare – Weird Nightmare
(Sub Pop)

Kanadalı noise rock grubu METZ ile tanıdığımız Alex Edkins’in ilk solo albümü. Konukları arasında Bully’nin Alicia Bognanno’su ve Sub Pop kataloğunun gediklisi Chad VanGaalen var. METZ’den aşina olduğumuz kir, pas, gürültü yine mevcut fakat bu kez biraz daha salaş rock’n’roll salınımıyla paketlenmiş. Tamamıyla bir pandemi dönemi ürünü, Edkins şöyle anlatıyor: “Pandemi sınırlarımı müzikal anlamda zorlamamda bana yardımcı oldu denebilir. Zaman mefhumu kayboluyor ve müziğin içinde kayboluyordum. Güzel bir kaçış yoluydu.”

TEKLİ: Angel Olsen – Through The Fires
(Jagjaguwar)

Şarkıyı kendine hayatın geçiciliğini, geçmişte yaşananların üstelenecek şeyler olmadığını ve daima devam edebilmenin önemli olduğunu hatırlatmak için yazdığını söylüyor Angel Olsen. Kendi anlam arayışlarını sürdüren insanları aramaya ve karşılaşılan tüm dertlerden daha büyük ve hafif anların kıymetini bilmeye çağırıyor “Through The Fires” ile. 

TEKLİ: Hiss – ŞANS
(Warner Music Türkiye)

Azerbaycanlı müzisyen Hiss, “ŞANS” için bir kez daha besteci ve şair Miro ile çalışmış. Önceki teklisi “BELA”nın söz ve müziğine el atan Miro, bu kez sözleri yazmış. Prodüksiyon ise 2020 tarihli “KEPENEKLER” şarkısında da birlikte çalıştığı Jay Aliyev’den. Şarkının sonik dünyası, dinleyenin içini ısıtan ve yaz aylarını çağrıştıran bir atmosfere sahip. Sözler ise çok daha derin konuları masaya yatırıyor. Kimi başka hit parçalarına da göndermeler barındıran “ŞANS”, yaşamla hesaplaşan birinin ağzından yazılmış. 

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler