Yaşa takılanlar: Suede – Dog Man Star 

Yazı: J. Hakan Dedeoğlu

Britpop’un yaratıcıları olarak anılan Suede’in ikinci albümü Dog Man Star, bu ay 30 yaşına giriyor. “The Wild Ones”, “We Are the Pigs”, “New Generation” gibi parçalarıyla artık kült mertebesine erişmiş bu koleksiyonun serüveni, kimi yol ayrımları ve hayal kırıklıkları da barındırıyor. Hatırlayalım:


*Kaydedildiği dönemde grubun üzerindeki baskı çok büyüktü. Kendi isimlerini taşıyan ilk albümleri o dönem İngiltere’de tüm zamanların en hızlı satan albümü olmuş ve Britpop’un doğuşunu müjdelemişti. Dolayısıyla grup bu başarının devamının gelip gelmeyeceği sorusuyla stüdyoya girmişti.   

*1994 yılında Londra’da Ed Buller prodüktörlüğünde tansiyonu yüksek geçen kayıtların sonuna doğru grubun gitaristi Bernard Butler, Suede’den ayrıldığını duyurdu. Butler hem grubun öne çıkan kilit isimlerinden biriydi hem de Suede’in benzersiz gitar tonlarının da yaratıcısıydı. 

*Bernard Butler albüm kayıtları sürerken VOX dergisine verdiği bir röportajda vokalist Brett Anderson’ı müzikten anlamayan, beceriksiz biri olarak da nitelemişti. 

*Grup içi kavgalar, ayrılıklar ve çok büyük beklentilerin yüküyle geçen kayıtların ardından albüm birçok müzik kritiği tarafından eleştiri bombardımanına tutuldu. Suede, ilk albümden farklı bir rotada ilerlemek istemiş ve hızla yayılan Britpop çılgınlığından uzaklaşmak istemişti. Dog Man Star grubun bu niyetlerini yansıtan şaşalı, karanlık ve sofistike bir albüm olarak dinleyiciler tarafından da mesafeyle karşılandı. 

*Rolling Stone dergisinin “majör bir plak şirketi tarafından yayınlanmış bugüne kadar ki en kendini beğenmiş albüm” olarak tanımladığı Dog Man Star, tüm eleştirilere rağmen İngiltere çok satanlar listesinde üç numaraya kadar yükseldi. 

*Brett Anderson sonraki yıllarda albümün katmanlı ve dramatik prodüksiyonunu o dönem fazlasıyla tükettikleri kimyasal uyuşturuculara bağladı. 

*Albüm yayımlandığı dönemde Suede, yanına ön grup olarak The Cranberries’i de alarak ABD turnesine çıktı. Turne esnasında The Cranberries’in “Linger” şarkısı Amerikan radyolarında keşfedildi ve kısa sürede bir hit hâline geldi. Organizatörlerin isteği üzerine turnenin sonuna doğru gruplar yer değiştirdi. The Cranberries turnenin headliner’lığına terfi ederken, Suede ön grup oldu. Grup elemanları konuya dair açıklama yapmasa da turnenin son birkaç konserini iptal etmelerinin bu değişikliği sindiremediklerinden ötürü olduğu söylenir. 

*Suede Butler’ın ayrılık acısını ve başarısız albümün intikamını “Trash” ve “Beautiful Ones” gibi hitleri barındıran sonraki albümü Coming Up ile aldı. 

*Ama geçen yıllar Dog Man Star’ı bambaşka bir statüye taşıdı. Yayımlandığında dönemin müzik kritikleri ve hayranları tarafından bir hayal kırıklığı olarak adlandırılsa da Dog Man Star zaman içerisinde grubun en kült ve en el üstünde tutulan albümlerinden birine dönüştü.

*Demon Music, geçtiğimiz haftalarda albümün 30. yıl kutlamaları için bir reissue versiyon piyasaya sürdü. İki LP / üç CD’den oluşan set, 1994’te kaydedilip yayımlanmamış kimi Suede parçalarının yanı sıra albümün “yarı hızda” master edilmiş bir versiyonunu da barındırıyor. Paul Khera imzalı kapak fotoğrafında da ufak bir değişikliğe gidilmiş. Albümün bu versiyonu ve ilave kayıtlar, maalesef henüz dijital ortamlarda mevcut değil.