The Bikeriders, Federer: Twelve Final Days ve bu hafta başka ne izlesek?

Yazı: Burcu Teker

Vizyon takviminden ve farklı platformların kataloglarından film, dizi, belgesel ve şov tavsiyelerimizi içeren ne izlesek seçkimizde Jeff Nichols’ın yazıp yönettiği The Bikeriders, Oscar Ödüllü Asif Kapadia ve Joe Sabia’dan tenis efsanesine saygı duruşu niteliğindeki Federer: Twelve Final Days, Sahra Mani’den feminist bir başkaldırı Bread & Roses ve çok daha fazlası yer alıyor.


The Bikeriders (Vizyon, 21 Haziran)

Nedir: ABD’de toplumsal değişimin ön plana çıktığı 60’lı yıllarda ortalığı kasıp kavuran, işçi sınıfından çıkma bir motosiklet kulübünden yasa dışı işlerle haşır neşir, adı gasp, hatta cinayetle anılan bir suç örgütüne dönüşen motosiklet çetesi Vandals’ın üyelerinin çalkantılı yaşamlarına bakış sunan Jeff Nichols filmi. Bleak Beauty kurucularından olan ünlü foto muhabir Danny Lyon’ın, Chicago Outlaws Motorcycle Club ile geçirdiği süre zarfında kadrajına takılanları paylaştığı aynı isimli kitabına dayanması bakımından kurguyla belgesel tarzının iç içe geçtiğini söylemek mümkün.

Neye benzer: Yapıma atıfla; gözden kaçıranlar, 29 yaşında filinta gibi delikanlı Marlon Brando’nun başrolünde olduğu 1953 yapımı The Wild One’a bir göz atmak isteyebilir. Filmin perde arkasına giriş bileti ise Danny Lyon’un 1967 basımı The Bikeriders kitabı.

Kimler var: Başrolleri Jodie Comer, Austin Butler ve Tom Hardy paylaşırken, yönetmenin filmografisinin gediklilerinden Michael Shannon da kadrodaki yerini almış. Müzikler de yine Nichols’ın birlikte çalışmayı sevdiği David Wingo’ya emanet. Zenginliği ve atmosferik vuruculuğu Danny Lyon’un orijinal fotoğraflarının tonunu epey başarılı şekilde yakalayan Adam Stone sinematografisinin de hakkını vermek lazım.

Federer: Twelve Final Days (Prime Video, 20 Haziran)

Nedir: Gelmiş geçmiş en iyi tenisçilerden kabul edilen Roger Federer’in Laver Cup’ta nihayete eren 25 yıllık profesyonel kariyerinin son 12 gününü takip eden belgesel. Prömiyerini Tribeca Film Festival’inde yapan yapım aynı zamanda İsviçreli sporcunun kariyeri, ardında bıraktığı miras, ailesi ve Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray gibi ezeli rakipleri ile olan ilişkilerini de mercek altına alıyor.

Neye benzer: Fiziksel kondisyonu tükenmesine rağmen emekli olmadan önce son bir kez Fransa Açık’ta yarışmaya karar veren 37 yaşındaki tenis dehası Thomas J. Edison’ı (Alex Lutz) takip eden 5ème Set / Final Set, seyir zevki yüksek bir alternatif.

Kimler var: Reji sorumluluğunu Oscar, BAFTA, Grammy gibi sayısız ödülün sahibi Asif Kapadia ile Joe Sabia paylaşmış. Künyede ayrıca Björn Borg, John McEnroe, David Beckham gibi yıldızlar var.


BUNLAR DA VAR! 
Gözden kaçmasın

Black Barbie (Netflix, 19 Haziran)

Siyah oyuncak bebeklerin tarihini kurcalayarak çeşitlilik ve temsilin ne denli yetersiz olduğunu, kapsayıcılık adına daha epey bir fırın ekmek yenmesi gerektiğini gözler önüne sermeyi amaçlayan; Siyah kadınları temsil etmek üzere tasarlanan ilk Barbie bebeğin ortaya çıkış öyküsünü keşfe çıkan belgesel. Los Angeles merkezli oyuncak şirketi Mattel’deki Beulah Mae Mitchell, Kitty Black Perkins ve Stacey McBride-Irby isimli üç Siyah kadının markanın bugünkü modern çizgisine ulaşmasındaki etkisi ve oyuncak bebeğin geliştirilmesine giden uzun yol röportajlar ve kapsamlı araştırmalar aracılığıyla irdeleniyor. Senaryo, bizzat yönetmen Lagueria Davis’in kaleminden.

Shoresy – 3. Sezon (Hulu, 21 Haziran)

Ödüllü Letterkenny’nin yaratıcısı ve başrolü Jared Keeso’nun yine aynı yolları takip ettiği spin-off’u; varlığına fazlasıyla maruz kalmamıza rağmen daha önce net bir şekilde yüzünü görmediğimiz, akla gelebilecek pek çok olumsuz kişilik özelliğinin buluşma noktası Shoresy’ye odaklanıyor. İstisnasız her şeyi tiye alabilen, rahat ve umarsız karakterin Sudbury’deki üst düzey bir hokey takımına katıldığında; eğlencesinden taviz vermeden, ilgiyi gerçek manada hak eden bir karaktere dönüşümünü izliyoruz. Daha fazla maskaralık ve mücadele ruhu vadeden yeni sezonda Sudbury Blueberry Bulldogs, Kanada’nın dört bir yanından dişli takımlarla karşı karşıya geldikleri Ulusal Büyükler Turnuvası’nda yarışıyor.

Bread & Roses (Apple TV+, 21 Haziran)

76. Cannes Film Festivali seçkisinde dikkatleri üzerine çeken, Afgan kadınlarının Taliban’a karşı sergilediği güçlü direnişi konu eden belgesel. Bağımsızlıklarını geri kazanmak için mücadele eden üç kadını anbean takip eden yapım, temel haklar ve değişen yaşam koşulları üzerine direncin yansımalarını ustaca yakalıyor. Yönetmenliğini Sahra Mani’nin üstlendiği film, Jennifer Lawrence’ın yapım şirketi Excellent Cadaver işi. Prodüktörler arasında öne çıkan isimlerden biri kuşkusuz Nobel Barış Ödüllü insan hakları savunucusu ve eğitim aktivisti Malala Yousafzai.

Stevie Van Zandt: Disciple (HBO Max, 22 Haziran)

New Jersey’deki köklerinden starlığa yükselen müzisyen, aktör ve aktivist Steven Van Zandt’ın hayranlık uyandıran hayat hikâyesini mercek altına alan belgesel. Bill Teck tarafından yönetilen ve Tribeca’da prömiyer yapan film; The Sopranos‘daki Silvio Dante rolünün yanı sıra yakın arkadaşı Bruce Springsteen’in grubu E Street Band gitaristi olarak da hafızalarda yer eden Van Zandt’ın sadece sanat dünyasına değil; çevresinde olup bitenlerin üzerine de derin bir özveriyle eğildiğini ispatlar nitelikte. 

Orphan Black: Echoes (AMC, 23 Haziran)

Cube, Snowpiercer gibi işlerinden hatırlayacağımız yazar-yapımcı Graeme Manson’ın yaratıcısı olduğu bilim kurgu serisi Orphan Black furyasının yan ürünü. Bu kez yaratıcı zihin Anna Fishko. Yakın gelecekte, kapsamlı ve karmaşık bir klonlama deneyinin parçası olduğunu keşfeden bir grup kadının kimlik hesaplaşmalarını takip ediyor temelinde. Ve elbette bu esnada gizli kumpaslar, güçlü düşmanların üstesinden de gelinmesi gerekiyor. Orijinal dizinin ortak yaratıcısı John Fawcett yönetmen koltuğuna oturmuş ve başrolde Krysten Ritter dünyadaki yerinin, varlığının asıl amacının arayışındaki Lucy’e hayat vermiş.


Onun Kalesinde
Hâlâ izlemediyseniz

*Am I OK? (HBO Max, 6 Haziran)

*Boy Erased (Netflix, 16 Haziran)

*Power of the Dream (Prime Video, 18 Haziran)

*Disco: Soundtrack of a Revolution (PBS, 18 Haziran)

*Onun Kalesinde (MUBI, 19 Haziran)

*Spoiler Alert (Apple TV+, 19 Haziran)

*Cult Massacre: One Day in Jonestown (Disney+, 19 Haziran)