The Source Family ve kozmik titreşimlerine içeriden bakan bir kitap

Hippi ve rock’n’roll kültürünün spiritüel kombinasyonu The Source Family tarikatının öyküsü, üyelerinden biri olan Isis Aquarian tarafından kitaplaştırıldı. Maria Demopoulos ve Jodi Wille ikilisinin yönetmenliğini üstlendiği The Source Family (2012) belgeselinden sonra topluluğu tanıtan en kapsamlı yayın bu kitap olacak gibi görünüyor.

​​Family: The Source Family Scrapbook ismini taşıyan kitap, 16 Kasım’da Brooklyn merkezli plak şirketi Sacred Bones tarafından yayımlanacak. 200 sayfalık kitap, plak şirketi ve Otherworld Publishing’in bir ortaklığı olarak hazırlanıyor.

The Source Family, Father Yod olarak bilinen James Edward Baker tarafından 60’ların sonlarında kurulan dinî bir komün. Topluluğun manevî babası olarak görülen Father Yod, 14 eşi ve ona inananlarla, bir Hollywood Hills malikânesinde birlikte yaşadı. Maddi kazancını, o dönemde Los Angeles’ta açtığı, ABD’nin sağlıklı gıdalar servis eden ilk restoranlarından biri olarak anılan The Source’un gelirleriyle sağladı. Vejetaryen beslenmeyi ve kolektif yaşamı savunan öğretileri esas alan komünite, çeşitli inanç sistemlerinin özgün bir karması gibiydi.

Charlene Peters, 20’li yaşlarının sonlarında saçlarını uzatıyor; adını Isis Aquarian olarak değiştiriyor ve yeni çağın komplike inançları etrafında toplanan The Source Family’ye katılıyor. Topluluğa katılma sürecini ise ruhsal bir evrim olarak nitelendiriyor: “Bu kavramın pek popüler olmadığı ya da yanlış anlaşıldığı bir dönemde her birimizin içindeki tanrı ve tanrıçayı gördük. Kendi dünyamızda yaşıyorduk ve kendi kurallarımız, protokollerimiz vardı.”

Yogi Bhajan’ın öğretilerinden ilham alan topluluk, aynı zamanda Ya Ho Wha 13 adlı bir psikedelik rock grubu kuruyor. Baş solist ise Father Yod. Kabile davulları ve distortion’a boğulmuş gitarlarla yaptıkları müzik, bir ayini andırıyor. Hep bir aradalar fakat her biri bireysel olarak başka bir yolculukta gibi. İnançlarını müzik yoluyla anlatmaya çalışan Ya Ho Wha 13, bugüne kadar dokuz LP kaydetti.

The Source Family, dinî öğretilerinin yanında Ya Ho Wha 13 ile rock’n’roll kültürüne de kişisel deneyimlerle beslenen bir açılım getiriyor. Aquarian, müziklerinin kuralsızlıktan ileri geldiğini vurguluyor ve ekliyor: “Elbette hepimiz 60’larda The Beatles ve diğerlerini dinliyorduk. Ama müziğe başladığımızda, her şey kendiliğinden oldu; kurallar yoktu. Müzisyenler, birbirleriyle o kadar kozmik bir şekilde çalışmaya ayarlanmıştı ki, biri riff çaldığında diğeri onu hemen devam ettirebilirdi.”

Kitap, bu gizem dolu geçmişi birincil kaynaklarla ele alıyor. Yayımlanmamış çok sayıda fotoğraf, gazete kupürü, mektup, manifesto, albüm kapağı ve el ilanları; tartışmalı lider Father Yod’un 14 eşinden biri olan Isis Aquarian tarafından açıklayıcı başlıklarla zenginleştirilmiş. Kitapta, Father Yod’un kişisel aydınlanmasından topluluğun ayrıksı müzikal ve sosyal deneylerine, komünitenin provokatif olduğu iddialarından uğradığı ayrımcılıklara kadar The Source Family’ye dair pek çok detayı bulmak mümkün. Aslında kitap, 60 ve 70’lerin yeni dinî hareketlerine ve kültlerine de ilk elden kanıtlarla şahit olma, yeni bir perspektif kazanma imkânı sunuyor. Ruhsal bir besin olan müziğin birleştiriciliğini, inanç sistemleriyle kurduğu bağlantılar üzerinden okuma fikri de kulağa bir o kadar ilginç geliyor.

Eşlikçi olarak Sacred Bones Presents the Music of Ya Ho Wha isimli bir toplama albüm de hazırlandı. Kayıtların büyük kısmı, meditasyon seanslarının ardından sabah 03.00-06.00 aralığında bir garajda konumlanan stüdyoda yapılmış doğaçlamalar. Sacred Bones ekibinin saatler süren kayıtlardan seçtiği parçalardan oluşan albüm, 18 Kasım’da yayımlanacak.

Yazı: Seray Soylu