Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 20 yaşında

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF), 1-11 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl 20. edisyonu düzenlenecek olan festival, 17 ülkeden toplam 81 filmi, her zamanki gibi sponsorsuz, yarışmasız ve ücretsiz olarak seyirciyle buluşturacak. Festival programında dünyanın dört bir yanından yapılan 394 başvuru arasından seçilen 59 yerli ve 22 yabancı film yer almakta.

3 şehir 16 salon

Film gösterimleri İstanbul’da Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit Etkinlik Salonu ile Anadolu yakasında Barış Manço Kültür Merkezi ve TAK-Tasarım Atölyesi Kadıköy’de düzenlenecek.

Ankara’daki gösterim mekânları Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, Mülkiyeliler Birliği, Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi, Kült Kavaklıdere Sineması olarak belirlendi.

İzmir’de ise Fransız Kültür Merkezi, Türkan Saylan Kültür Merkezi, Tarık Akan Gençlik Merkezi, Marsyas Sahne, Karşıyaka Halkevi, Sanathane, Menderes Kültür ve Yaşam Derneği gösterimlere ev sahipliği yapacak.

Festivalin İstanbul açılış filmi, ev işçiliğinin görünmez emeğini ve işveren-işçi arasındaki sınıfsal çatışmayı anlatan Erkan Tahhuşoğlu’nun Döngü filmi olacak. Açılış buluşması, 2 Mayıs Cuma saat 19.30’da Atlas Sineması’nda gerçekleşecek; gecenin sunuculuğunu Emre Canpolat üstlenecek.

Açılış gecesinin Mert Fırat, Serdar Orçin, Taner Rumeli, Alin Taşçiyan, Levent Üzümcü gibi sinema dünyasından özel konukları olacak. Yeşim Ustaoğlu’na teşekkür ve onur plaketinin verileceği gecede her yıl olduğu gibi bir set emekçisi de sahneye davet edilecek. Bu yılın set emekçisi cast direktörü Ezgi Baltaş.

Festivalin Ankara’daki açılış filmi Bizim İsmail, 17 yılını zindanlarda geçiren doktor İsmail Beşikçi’nin hayatını ve mücadelesini anlatıyor. Belgeselin yönetmeni Fatin Kanat da 2 Mayıs’ta saat 18.00’de Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek açılışa katılacak.

Festivalin İzmir açılış filmi de İstanbul’da olduğu Erkan Tahhuşoğlu’nun Döngü filmi olacak. 2 Mayıs Cuma saat 19.30’da İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşecek açılış gecesinin onur konuğu ise Nazan Kesal.

Sırtlarındaki Hayat
Yeşim Ustaoğlu retrospektifi ve ustalık sınıfı

Bu yıl festivalde usta yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun retrospektifi yer alacak. Güneşe Yolculuk, Bulutları Beklerken, Pandora’nın Kutusu, Araf ve yönetmenin Bulutları Beklerken filminden aldığı ilhamla ortaya çıkan belgeseli Sırtlarındaki Hayat, festival programında izleyiciyle buluşacak. Ayrıca İstanbul’da 10 Mayıs Cumartesi günü Aynalı Geçit’te saat 15.00’te yönetmenle bir “ustalık sınıfı” düzenlenecek. Ustaoğlu, bu özel söyleşide sinemasının özgün yanlarını ve yönetmenlik yolculuğunu izleyiciyle paylaşacak.

Dargeçit belgeseli üzerine panel

Bu yıl festivalde uzun metraj belgeseller arasında yer alan önemli yapımlardan biri de Berke Baş’ın Dargeçit filmi. Film, 1995’te Mardin Dargeçit’te zorla kaybedilen 7 kişinin yakınları ve avukatlarının yıllar süren mücadeleleri sonucunda açılan Dargeçit JİTEM Davası’nı (2015-2022) 1995’te kaybedilen 14 yaşındaki Davut Altınkaynak üzerinden anlatıyor.

İşçi Filmleri Festivali, 10 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00’de Aynalı Geçit’te Berke Baş’ın Dargeçit belgeselinin gösterimi ve ardından düzenlenecek panelle, zorla kaybedilen kişilerin akıbetini arayan ailelerin ve hak savunucularının mücadelesini tartışacak.

Film gösteriminin ardından, Hafıza Merkezi’nin katkılarıyla ve Kutsal Motor ekibinden Hasan Cömert’in moderatörlüğünde Zamana Direnenler: Kayıplar İçin Adaletin İzinde başlıklı bir panel düzenlenecek. Panelde, kayıp yakınları ve Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan katılımcılar, adalet mücadelesi ve hak arama süreçlerini izleyiciyle paylaşacak. Bu panel, kayıp yakınlarının direnişi ve cezasızlıkla mücadele etme yollarına dair önemli bir tartışma ortamı sunmayı amaçlıyor.

Görünmezlik politikalarına karşı kuir direniş İzmir’de buluşuyor

İşçi Filmleri Festivali’nin İzmir ayağında, Pembe Hayat KuirFest ve 20 Kasım Nefret Suçlarıyla Mücadele Derneği iş birliğiyle düzenlenecek etkinlikte, kuir sinemanın mücadeleci sesi İzmirli izleyiciyle buluşacak.

Etkinlik, LGBTİ+ temalı kısa film gösterimleriyle başlayacak. Programda yer alan Dönüşüm: Bornova Sokağı filminin gösterimi yönetmen Aycan Karadağ ve film ekibinin katılımıyla gerçekleşecek. Gösterim sonrası ise Pembe Hayat KuirFest’in sözlü tarih belgeseli olan Bellekvari, yönetmenleri Asya Leman ve Çağla Sumru’nun katılımıyla ilk kez İzmir’de seyirciyle buluşacak. Ayrıca Merhaba Anne, Benim, Lou Lou filmi de gösterim programında yer alıyor. 

Gösterimlerin ardından gerçekleşecek söyleşi ise yıllardır hedef alınan kuir sinemanın direniş hattını görünür kılmayı amaçlıyor. Görünmezlik Politikaları: Sansür, Oto-Sansür ve Kuir Varlığın Direnişi başlığıyla gerçekleşecek oturumda, devlet destekli kentsel dönüşümle yerinden edilen trans yaşamlar, yeni yasa tasarısıyla meşrulaştırılmaya çalışılan kuir düşmanlığı ve oto-sansürün aileden sanata uzanan içselleştirilmiş biçimleri tartışılacak. Etkinlik 4 Mayıs Cumartesi günü Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

20. yıla özel kitap

NotaBene Yayınları’ndan festivalin 20. yılı dolayısıyla çıkan Değişen Sinema, Değişen Seyirci, Film Festivalleri ve Alternatif Arayışları isimli ve Önder Özdemir tarafından yayına hazırlanan kitabın İstanbul ve Ankara’da tanıtımı düzenlenecek. Kitabın yazarları, İFF, BİFED, Documentarist, Hangi İnsan Hakları KUİR festivalleri temsilcilerinin katılımı ve Önder Özdemir’in moderasyonu ile kitap tanıtımı ve forumu İstanbul’da 3 Mayıs’ta Aynalı Geçit salonunda düzenlenecek.

Ankara’da ise 11 Mayıs günü Funda Başaran moderatörlüğünde, Önder Özdemir, Fatin Kanat ve Emrah Özen katılımlı söyleşi Mülkiyeliler Birliği’nde saat 14.00’te düzenlenecek.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-11 Mayıs’ta gerçekleşecek İstanbul, Ankara ve İzmir etaplarının ardından, 2025 yılı sonuna kadar Türkiye’nin birçok ilinde ve noktasında düzenlenecek. Festival programı ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.