Psiko-seksüel bir tartışma alanı: Babygirl

Yazı: Melikşah Altuntaş

Kristen Roupenian’ın nefis öykü kitabı Bunu Sen De İstiyorsun’daki öykülerden birinden uyarlanan bir önceki filmi Bodies Bodies Bodies ile ilgi çekici bir çıkış yakalayan oyuncu, yazar ve yönetmen Halina Reijn’in Nicole Kidman, Harris Dickinson ve Antonio Banderas’ı başrole taşıyan ve 81. Venedik Film Festivali’nde prömiyer yapan yeni filmi Babygirl, 90’lı yılların erotik gerilimlerine benzeyen paketinden psiko-seksüel bir bulmaca çıkarıyor. 

Nicole Kidman’ın canlandırdığı, teknoloji geliştirme şirketi CEO’su işkolik Romy’nin yaklaşık 20 yıldır evli (ve çocuklu) olduğu tiyatro yönetmeni kocası Jacob’la (Banderas) tekdüze bir cinselliğe hapsolmasıyla başlayan film, Romy’nin örtülü fantezilerini canlandıran şirket stajyeri Samuel’le (Dickinson) başlayan yasak ilişkisine odaklanıyor ve Reijn, güç ve iktidar suistimali meselesi üzerine tartışmalı cümleler kurmaktan çekinmiyor. 

Sınırları, içinde bulunulan şirketlerin kuralları gereği belirlenen romantik ya da cinsel ilişkilerin, insani duygularla robotik davranışlar arasında bir yere sıkışması gerçeğini, şirket içi cinsel istismar meselesini yabana atmadan tartışmaya açmak kolay iş değil ve Reijn bu zorluğu Babygirl’ün hemen başlarında çözmeyi başarıyor. Bu noktada film esas gücünü aldığı konuya bağlanıyor ve karakterler, karmaşık cinsel güdülerin tarifini, ilişki içindeki kimseyi incitmeden ifade edebilme, özgürce tartışma ya da yaşayabilmenin yollarını aramaya başlıyor.

Karmaşık bir yapı içerisinde kurguladıkları karakterlere kendi fikirlerini dayatan yazar ve yönetmenlerin dışında kalmayı başaran Reijn, üzerine konuşması zor tabuları sinemasal bir beceriyle ve cesaret isteyen şekilde tartışmaya açmaktan çekinmezken, Romy’yi canlandıran Nicole Kidman da fiziksel ve ruhsal zorluklar barındıran rolünün altından başarıyla kalkarak izleyicisini erişilmesi zor bir ustalık gösterisine tanık ediyor. Dickinson ve Banderas’ın nüanslı oyunları da cabası.

Ele aldığı konu itibari ile gürültü koparmaması pek de mümkün görünmeyen filmin yankılarını yıl boyu duyacağımız kesin gibi görünürken, Babygirl’ün özellikle sosyal medyada uzun incelemeler ve bolca meme’lerle üzerimize yığılacağı da kaçınılmaz gibi.