30 yıllık üretim pratiğinin bir serimi: Zaman Cetveli

Yazı: Biçem Kaya

Meslekte 30 yılı geride bırakan Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık’ın pratiklerine geçmişten bugüne bir bakış sunan Zaman Cetveli sergisi Tophane-i Amire’de. Meriç Öner’in küratörlüğünü üstlendiği sergiyi görmek için son gün 31 Mayıs.

Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar’ın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yıllarının ardından 1993 yılında hayata geçirdikleri ortaklıkları, Türkiye, Rusya, Azerbaycan başta olmak üzere pek çok ülkeye yayılan projeleri kapsıyor. 


Serginin küratöryel becerisi, bu 30 yıllık zaman diliminin tortularıyla birlikte ziyaretçilere aktarılabilmesini sağlamış. Tophane-i Amire’nin tek kubbesinin örttüğü geniş açıklıkta, ofisin hafızasının, incelikli bir kazı çalışmasıyla ortaya konulduğunu görüyoruz. Nitekim serimde hem 30 senenin yarattığı hem de mimari pratiğin üretim sürecinin doğası gereği oluşan katmanları takip etmek mümkün; mimari fotoğrafçı Cemal Emden’in fotoğrafları, maketler, toplantı notları, kâğıtların bir köşesine iliştirilmiş, düşüncelerin kayıtları, iştah kabartan eskizler, araç-gereçler… 

Harp Akademileri Yüzme Havuzu projesi için üretilen yapı blok numunelerle göz atarken, hemen yanında Ağaçkakan Ofis Binası’nın rapido kalemle çizilmiş aksonometrik perspektif çizimine ulaşabiliyorsunuz. 2010 İstanbul Kültür Başkenti kapsamında Mavi Jeans ile iş birliği sonucunda tasarlanan İstanbul tişörtlerini incelerken, yolunuz kot kumaştan yapılmış ofis yerleşkesinin maketine de rastlıyor.  Bu anlamda sergiyi üretim mutfağına açılan zaman penceresi olarak da görmek mümkün. 

Dia slaytların akışı, geçmişte yapılmış olan proje toplantılarının bir anımsatıcısı. Serginin zaman düzleminde hareket ettikçe, disketler ve diaların yerini videolara, 3D print maketlere bırakıyor; böylelikle üretme, düşünme ve temsil yöntemlerinde meydana gelen dönüşümleri de gözlemleyebiliyorsunuz.

Ziyaretçi bu 30 yıllık serüveni, girişte seçtiği yöne göre, geçmişten bugüne ya da bugünden geçmişe bir yolculuk olarak bir döngüde tamamlayabiliyor. Kubbeli mekânın çeperlerinde sergileme yüzeyleri yer alırken, bu geniş açıklığın kalbine belki de mimarlık mesleğinin en temel pratiği yerleştirilmiş: Bir araya toplanıp konuşma – tartışma. Burada sergi boyunca her cumartesi mimarlar, öğretim üyeleri, tasarımcılar, yazarlar, fotoğrafçılar, düzenlenen seminerler ve sergi turları kapsamında bir araya geliyor. Seminerlerin kayıtları, yakında YouTube’da erişime açılacak.


Sergi mekânında gerçekleşecek önümüzdeki etkinlikler şöyle:

Sergi Turları

Arman Akdoğan [ mimar, IND kurucusu ] ile Sergi Turu
17 Mayıs 2024,  Saat: 17.00

Funda Uz [mimar, öğretim üyesi] ile Sergi Turu
22 Mayıs 2024, 17.00

Bülent Tanju [mimar, öğretim üyesi] ve Meriç Öner [küratör] ile Sergi Turu
23 Mayıs 2024, 17.00

Cemal Emden [mimari fotoğrafçı] , Kerem Erginoğlu [mimar, Erginoğlu&Çalışlar kurucu ortağı] ve Hasan Çalışlar [mimar, Erginoğlu&Çalışlar kurucu ortağı] ile Sergi Turu
31 Mayıs 2024, 17:00

Sergi turlarına katılım sınırlı. Kayıt için [email protected] adresine isminizi iletebilirsiniz. 

Seminerler

En Derin Temsil Sohbeti: Mimarlığın Sergisi
18 Mayıs 2024, 16.30

Konuşmacılar:
Dilşad Aladağ
Emre Dörter
Meriç Öner
Pelin Derviş

Moderatör:
Özgür Esra Kahveci

Rapidodan Revit’e: Mimarlıkta 30 Yıl
25 Mayıs 2024, 16:30

Konuşmacılar:
Doğan Tekeli
Ertun Hızıroğlu
Hakan Demirel
Han Tümertekin
Sibel Dalokay Bozer
Tülin Hadi

Moderatör:
Şebnem Yücel