Bu hafta sinemada “Capharnaüm” izlemek için 8 neden

Geçtiğimiz yıl seyirci karşısına çıktığı Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen sert ve etkileyici melodram Kefernahum / Capharnaüm bu cuma vizyona giriyor. Filmi ne yapıp edip sinemada izlemeniz için hazırladığımız sekiz neden ise şöyle:

  1. Prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde jüri ve izleyicilerin beğenisini toplayıp, festivalden Jüri Özel Ödülü ve bolca övgüyle ayrıldığı için.
  2. Yürek parçalayan hikayesini, etkileyici bir sinema dili ile anlatmayı becerdiği, tüyleri diken diken eden, isyankar bir ayakta kalabilme mücadelesine, seyircisini birebir şahit ettiği için.
  3. Lübnanlı başarılı yazar yönetmen Nadine Labaki’nin, Caramel ve Where Do We Go Now? gibi önceki filmlerini izleyip sevmiş izleyicilerin Labaki’nin öykü anlatımı konusundaki yükselişini görmek ve olgunluk dönemine geçişini desteklemek için.
  4. Yoksulluk ve şiddet ortamında fakir ve kalabalık bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve doğduğu günden itibaren travmatik olaylarla karşı karşıya kalan 12 yaşında Beyrutlu bir çocuğun, kendisini dünyaya getirdiği için ailesine açtığı davayla başlayan olaylar silsilesine tanıklık etmek için.
  5. Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alması olası isimler arasında adı epey dolanan, başroldeki efsane performansıyla filmin etkisini kat kat artıran çocuk oyuncu Zain Al Rafeea’nın eşsiz oyunculuğu karşısında şapka çıkarmak için.
  6. Cannes’dan sonra bolca festival ve ödül töreninde boy gösterip, Altın Küre ve BAFTA’nın ardından Oscar’larda da Yabancı Dilde En İyi Film adaylığını kaptığı için.
  7. Aile planlaması meselesini, konunun tüm etik ve toplumsal açmazlarını da beraberine katarak, derinlikli bir tartışmaya açan filmi izleyip, ardından yakın çevrenizle uzun soluklu sohbetlere dalabilmek için.
  8. 2018’in en iyi ve en sarsıcı filmlerinden biri olması dışında, bir kalbi olan herkesi etkilemesi kaçınılmaz hikayesiyle de insanın etini acıtan, sinemasal meziyetleri üst düzeyde bir Orta Doğu filmini büyük perdede izleyebilme fırsatını ıskalamamak için.