17. Akbank Kısa Film Festivali’nden merak dozunu yükselten 10 film

22 Mart – 1 Nisan tarihlerinde, çevrimiçi olarak düzenlenecek 17. Akbank Kısa Film Festivali’nin programı dopdolu. “Dünyadan Kısalar” ve “Festival Kısaları”nın yanı sıra “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif”, “Özel Gösterim” ve filmlerin fikir aşamasında desteklendiği “Forum” bölümleri sayısız keşifle bezeli.

Programdaki hemen her film ilgiyi hak ediyor elbette; yine de ilk bakışta dikkatimizi çeken, “bunu kaçırmamalı” dediğimiz kimi yapımlar mevcut. Aralarından seçtiğimiz ve şimdiden sabırsızlandığımız 10 tanesi hemen aşağıda.

Festivalin bu sene çevrimiçi gerçekleşeceğini; dolayısıyla 22 Mart’tan itibaren şuraya tıklayarak bir hesap oluşturmanız gerektiğini, ayrıca gösterimlerin kontenjanlarla sınırlı olduğunu tekrar hatırlatalım. Biletler ücretsiz.

Lal

Altın Vuruş’dan bu yana animasyon sinema adına her üretimini ilgiyle takip ettiğimiz Gökalp Gönen; rejisinden senaryosuna, müziğinden kurgusuna yaratım sürecindeki farklı alanlara el attığı bir kısa metrajla daha dönüş yapıyor. Lal, hayatta kalmak için kendisinden olanı yemek zorunda kalan bir canavar hakkında.

Stephanie

Cannes, Toronto, San Sebastian gibi önemli festivallerin seçkisinde yer edinerek merak dozumuzu arşa çıkaran Stephanie; Belçikalı yönetmen Leonardo van Dijl’in üçüncü kısa metraj çalışması. İlk uluslararası unvanını kazanmasıyla yaşadığı baskılar ve farkındalığı artan 11 yaşındaki bir jimnastikçi var filmin merkezinde.

Ankebût

İlk uzun metrajı Kaygı ile South by Southwest’den ödülle dönen, televizyon programcılığı ve sinema yazarlığı kariyerinden de tanıdığımız Ceylan Özgün Özçelik; bu kez deneysel bir kısayla karşımızda. Ankebût, sekiz yıl boyunca kendisine şiddet uygulamış erkeği öldüren Name Öztürk’ün kâbusuna ortak oluyor, onun sesinden mucizeyi arıyor.

Siyah Duvak (Black Veil)

Musul’da yaşayan, bir DAEŞ askeri ile evliliğe zorlanan Reem, bir gece yarısı evden kaçar ve ailesini tekrar bulmak üzere Ahmed isimli bir taksiciden yardım alır. Katar asıllı yönetmen A.J. Al-Thani, Tribeca Film Festivali’nde gösterilen ikinci kısa metrajıyla seçkide.

Binbir Gece

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ödülle dönen, ulusal ve uluslararası birçok festivalde gösterilen Binbir Gece; yönetmen Mahsum Taşkın’ın ilk filmi. Yarıyıl tatili için öğretmeninin verdiği kitabı okuyan, masal bitince de diğer masalların peşine düşen Seyithan’ın öyküsünü takip ediyor.

Suyun Hafızası (The Memory of Water or Jeanne Moreau and Steamed Fish)

Kurgucu ve besteci olarak Eric Rohmer ile 25 yıldan fazla süre işbirliği yapan, sinema kariyerini aktif olarak sürdüren Mary Stephen, 17. Akbank Kısa Film Festivali’nin konukları arasında. Yönettiği son film Suyun Hafızası’nın merkezinde uzun yıllar yurtdışında yaşadıktan sonra Hong Kong’a dönen, kültürel köklerini ve bağlarını yeniden tanımlamaya çalışan Melanie var.

Yara

Bir telefon alan Doktor Bahar, ölüm raporu hazırlamak üzere yaşlı bir adamın evine gider. Bu görev onun için mesleki rutin gibi görünmektedir ancak bir itiraf, Bahar’ı vicdanı ve kariyeri arasında bırakır. Tülin Özen ile Nihal Yalçın’ın başrolleri paylaştığı Yara, Boşluk’un (2013) ardından yönetmen Onur Güler’in ikinci kısası.

David

73. Cannes Film Festivali’nin kısa film kanadında Altın Palmiye adayı olan David’in künyesindekiler pek tanıdık: oyuncu Zach Woods ilk kez yönetmen koltuğunda, Will Ferrell ise ciddi derecede depresyonda olan, acil terapi seansına gelen bir karaktere hayat vermekte. Fakat yardıma ihtiyacı olan tek kişi o değil.

Suçlular

Dondurma isimli kısasından veya ilk uzun metrajı Görülmüştür’den anımsanabilecek Serhat Karaaslan, birçok uluslararası festivalde yarışmıştı. Sundance ve South by Southwest seçkisinde yer alan son çalışması Suçlular; romantik bir gece geçirmek için otel arayan ancak evlilik cüzdanları olmadığı için şehirdeki otellerden geri çevrilen genç bir çiftin deneyimleri üzerine.

Savaş Alanı (Battlefield)

Üniversite yıllarında Jessica Hausner’dan yönetmenlik eğitimi alan, bir dönem Michael Haneke’nin asistanlığını da yapan Jannis Lenz; yeni kısasıyla Rotterdam’dan Saraybosna’ya, Edinburgh’den Montreal’a sayısız festivali arşınladı. Savaş Alanı; bitmeyen kavgaların hâkim olduğu, gözlerden uzak kışlaları mesken tutuyor.