18 Ekim’e dek süren 212 Photography Festival’da dikkatimizi çeken sergiler

Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen 212 Photography Festival, 18 Ekim’e kadar ziyaret edilebiliyor. Merkez üssü Yapı Kredi bomontiada olan sergiler, Tekfur Sarayı Müzesi, Zülfaris Karaköy, Şerefiye Sarnıcı ve Akaretler Sıraevler’e dağılıyor. 

Sergilerin yanı sıra çevrimiçi atölyeler, film gösterimleri, söyleşiler, portfolyo değerlendirmeleri ve uluslararası bir yarışma da festival kapsamında gerçekleşmekte. İçerisinde “Mobil Fotoğrafçılık” ve “Renk Okuryazarlığı” atölyesi, “Dijital Koleksiyonculuk” söyleşisinin bulunduğu kabarık etkinlik listesine ve sergilerin tam programına festivalin web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

212 Photography Festival’dan sergi önerilerimiz:

Özlem Şimşek, Hale Asaf Olarak Otoportre (Hale Asaf’dan sonra), 2011

İcra ve Müzakere / Yapı Kredi bomontiada

Yapı Kredi bomontiada’da sergilenen İcra ve Müzakere’de küratör Ali Taptık, Türkiye’de son yıllarda farklı işlevlerle çekilen fotoğrafları tek elde toplayarak ülkede fotoğrafın yaratıcı ve fonksiyonel kullanım potansiyellerine ışık tutuyor.

Bruno Barbey: Fas ve Çin / Tekfur Sarayı Müzesi

Otuzun üzerinde kitap yayımlayan, fotoğrafları birçok uluslararası yayında yer alan ve 56 yıldır Magnum fotoğrafçısı olan Barbey, memleketi Fas’ta 1970-2000 yıllarında çektiği fotoğraflar ve an itibariyle üzerinde çalıştığı Çin projesiyle festivalde.

Reinhard Görner
Salle Labrouste Iii, Library, Paris/ Salle Labrouste Iii, Kütüphane, Paris, 2018.

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu / Akaretler Sıraevler

Çoğunlukla mimariyi ve peyzajı öne çıkaran çalışmalara odaklanan koleksiyon, İhtişam ve Mesafe başlıklı seçkisinde doğal ve beşeri biçimlerin anıtsallaşmasını ele alıyor. 

Begüm Yamanlar: Ada / Şerefiye Sarnıcı

Yamanlar’ın video sergisi, “manzara”ya tarihi etkileşimler ve felsefi sorularla yeni bir bakış getiriyor. Fotografik görüntülerden oluşan video, insanların yerkürede bıraktığı izleri, zaman ve mekân tutarlığını kırarak anlamayı hedefliyor.

Allegoria Sacra, Jungle Elegy, 2012

AES + F: Allegoria Sacra (Kutsal Alegori) / Zülfaris Karaköy

52. Venedik Bienali’nin Rus Pavyonu’ndaki Last Riot adlı video-enstalasyon ile dünya çapında ün kazanan AES + F kolektifi, festivalin konukları arasında. İlk eseri Last Riot olan The Liminal Space Trilogy’nin üçüncü ve son eseri Allegoria Sacra, diğerleri gibi dini imgeleri modern zamanla birleştirip gerçek üstü bir hikâye anlatıyor. 

Emre Dörter ve Mustafa Erkatırcı: Büyük Boşluk / Zülfaris Karaköy 

Karantina zamanındaki İstanbul’u drone’la belgeleyen sanatçılar, şehrin bir anda büründüğü boşluk, yalnızlık ve anomiyi belgeliyor.

Ouka Leele / Yapı Kredi bomontiada

İspanyol karşı kültür hareketi La Movida’nın en önemli temsilcilerinden biri olan Ouka Leele, ucube gösterisinden fırlamış rengârenk, tuhaf ve cüretkâr portreleri ve sahneleriyle festivalde.

Metin Çavuş: Yüce ve Yalnız / Tekfur Sarayı Müzesi

Çavuş’un, “dinamik şehrin hemen yanı başında, duvarlar ve kendiliğinden yetişmiş ağaç ve bitkilerle çevrili bir halde ölüm sessizliğinin yaşanabileceği tekinsiz yerler” olarak tanımladığı İstanbul Surları, sanatçının orta format analog kamerasıyla buluşuyor. 

Undated
©Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY

Howard Greenberg Arşivi / Akaretler Sıraevler

Howard Greenberg’ün kişisel arşivindeki Arşivden Tarihe seçkisi; Edward Steichen, Edward Weston ve Walker Evans gibi önemli fotoğrafçıları, ünlü Beat şairi Allen Ginsberg’ü ve arşivinin tesadüf keşfi ile sokak fotoğrafçılığının en ünlü isimleri haline gelen Vivian Maier’i bir araya getiriyor. Finding Vivian Maier belgeseli üzerine Gözde Naiboğlu’nun Bant Mag. No:33 için kaleme aldığı yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Yazı: Cansu Çubukçu