18. kez kısa zamanı: 18. Akbank Kısa Film Festivali için başvurular başladı

Uzun yıllardır kısa metraj alanında üretim yapan sanatçılara kapsamı geniş bir platform sunan, ülke sinemasına katkılarıyla öncü bir konumda yer alan Akbank Kısa Film Festivali’nin 18. edisyonu için başvurular başladı. Geçtiğimiz yıl 71 ülkeden toplam 2.048 kısa filmin başvurduğu; Tapınak (Murat Uğurlu) ve I Am Afraid to Forget Your Face (Sameh Alaa) filmlerinin büyük ödüle layık görüldüğü “Yarışma Bölümü” için bu seferki son başvuru tarihi 24 Aralık 2021 Cuma.

21-31 Mart’ta, “18. kez kısa zamanı” sloganıyla düzenlenecek 18. Akbank Kısa Film Festivali’nde; jürinin değerlendirmeleri sonucu Ulusal Yarışma bölümü “En İyi Kısa Film” ödülünü kazanana 40 bin TL, Uluslararası Yarışma bölümü “En İyi Uluslararası Film” ödülünü kazanana ise 5 bin dolar takdim edilecek. Başvuru formuna ulaşmak isteyenlerin, Akbank Sanat’ın web sitesini ziyaret etmesi yeterli. Son aşamada, doldurduğunuz formun imzalı versiyonunu [email protected] adresine mail olarak iletmeyi unutmayın!

Başvuru koşulları neler?

Ulusal ve uluslararası olmak üzere iki kategoride yapılacak yarışmaya kurmaca, belgesel, deneysel ve canlandırma türlerindeki yapımlar katılabiliyor. Başvurularda iki önemli şart aranmakta: filmin 1 Ocak 2021’den itibaren hazırlanmış olması ve süresinin 30 dakikayı geçmemesi. Akbank Kısa Film Festivali dışındaki ulusal ya da uluslararası yarışmalara katılmış ya da bu yarışmalardan ödüllendirilmiş olmak başvuruya engel teşkil etmiyor. Ayrıca birden fazla filmle katılmak da mümkün.

Festival kapsamındaki tüm gösterimler, geçtiğimiz sene olduğu gibi filmonline.akbanksanat.com üzerinden, çevrimiçi olarak düzenlenecek.

Dünden bugüne Akbank Kısa Film Festivali

Gerek ulusal ve uluslararası yapımların yer aldığı kapsamlı seçkisi, gerek sinema sektöründeki deneyimli isimlerin birikimlerini aktardığı çeşitli etkinlikleriyle Türkiye’nin önde gelen festivalleri arasında yer alan Akbank Kısa Film Festivali’nin mirası arkasında birçok değerli motivasyon gizli. Kısa filmlerin yapımını özendirmek, uygun koşullarda gösterimini ve izleyiciye ulaşmasını sağlamak, yeni sinemacıları desteklemek, kısa filmi tanıtmak, dünyadan ve Türkiye’den gelen farklı kültürlerdeki örneklerini sunmak, kısa filmin tartışılacağı platformu sağlamak, köklü bir festival geleneği oluşturmak bunlardan bazıları.

Akbank Kısa Film Festivali’nin etkinlikleri ulusal ve uluslararası yarışma bölümleriyle sınırlı değil elbette. Programda “Dünyadan Kısalar” ve “Festival Kısaları”nın yanı sıra “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif”, “Özel Gösterim” ve filmlerin fikir aşamasında desteklendiği “Forum” bölümleri karşımıza çıkıyor. Festival ayrıca sinema sektöründeki deneyimli isimlerin birikimlerini aktardığı çeşitli atölye çalışmalarına, söyleşilere ve masterclasslara da sahne oluyor.

Akbank Kısa Film Festivali’nin son 5 yılından ödüllü yapımlar

Festivalin son 5 senesinde Ulusal Yarışma bölümünün “En İyi Kısa Film” ödülünü ve Uluslararası Yarışma bölümünün “En İyi Uluslararası Film” ödülünü kazanmış 10 filme kısa kısa bakalım.

Tapınak (2020)

Yönetmen: Murat Uğurlu

Konteyner parkında gece bekçisi olan Mevlüt’ün sakin nöbetleri bir otobüs dolusu yaşlı turistin ziyaretiyle son bulur. Gizemli ziyaretler her gece tekrarlanmaya başladığında Mevlüt’ün bastırdığı korkular da gün yüzüne çıkar.

I Am Afraid to Forget Your Face (2020)

Yönetmen: Sameh Alaa

Sevgilisinden 82 gün ayrı kalan Adam, onu ne pahasına olursa olsun yeniden görmek için zorlu bir yola girmeyi göze alır.

Avarya (2019)

Yönetmen: Gökalp Gönen

Yaşanabilir yeni bir gezegen bulma umuduyla yola çıkan biri, görevi yöneten robotun hiçbir gezegeni uygun bulmaması nedeniyle gemiye hapsolur. Bir çıkış yolu bulsa da, bu sadece karanlık bir sırrı ortaya çıkaracaktır.

Dcera / Kız Çocuğu (2019)

Yönetmen: Daria Kashcheeva

Acılar saklanmalı mıdır? Babasından sevgi görmeye hasret bir kız çocuğu, kendini iç dünyasına mı kapatmalı yoksa çok geç olmadan anlamayı ve affetmeyi mi öğrenmelidir?

Ablam (2018)

Yönetmen: Burcu Aykar

Elif 10, ablası Ayşe ise 13 yaşında. 1980’lerin ortasında, yapış yapış bir yaz. Ayşe bir kaza geçirince yazı yatarak geçirmek zorunda kalıyor. Elif ise ablasının kendisine sürekli sinirlenmesini anlamıyor. Sanki Ayşe ulaşamadığı başka bir diyarda.

All These Creatures (2018)

Yönetmen: Charles Williams

Yeni yetme bir oğlan, gizemli böcek istilasına, babasının ruh sağlığının çözülüşüne ve hepimizin içindeki o küçük canlılara dair anılarının düğümünü çözmeye çalışır.

Mutluluk (2017)

Yönetmen: Necip Çağhan Özdemir

Bir otomobil tamirhanesinde, bütün aksiliklere rağmen mutsuzluğa direnen bir adamın öyküsü.

Aria (2017)

Yönetmen: Myrsini Aristidou

Bugünün Atina’sında yerel bir kebapçıda çalışan 17 yaşındaki Aria, babasının ona direksiyon dersi vermesini bekler.

Cemil Şov (2015)

Yönetmen: Barış Sarhan

Cemil evinde tek başına eğlenceli taklit videoları çekip paylaşmakta, çalıştığı AVM´de ise bir depoda güvenlik kameralarına bakmaktadır. Ayın elemanı seçilemeyince büyük bir hayal kırıklığına uğrayan Cemil, yeteneklerini herkese göstermek ister ve yaptığı taklitlerden birini hoparlörlerden tüm AVM´ye dinletir.

Limbo (2016)

Yönetmen: Konstantina Kotzamani

Leopar keçiyle birlikte uyuyacak. Kurtlar kuzularla yaşayacak. Ve genç bir çocuk onlara liderlik edecek.