1899 dizisinin bilmeceleri ne yazık ki çözülemeyecek

Yazı: Deniz Özöztürk

Netflix’in bilim kurgu ve gizem elementlerini birleştiren dönem dizisi 1899, ikinci sezonu göremeyecek. Darkın yaratıcıları Baran bo Odar ve Jante Friese, Instagram hesaplarından yaptıkları açıklamayla çiçeği burnunda dizilerinin iptalini duyurdular. Paylaşımlarında 1899’un da Dark gibi üç sezon sürmesini dilediklerini fakat her zaman işlerin istenildiği gibi gitmediğini yazarken bir yandan da izleyicilerine bu maceralarında onları yalnız bırakmadıkları için teşekkür ettiler.   

Yarım kalan 1899 hikâyesi, bilmeyenler için şöyle özetlenebilir: Buharlı bir yolcu gemisi, eski kıtadan yeni kıtaya gitmek için yola çıkar. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen yolcular ABD’deki geleceklerine dair ortak umutları ve hayalleriyle gemide birleşir. Ancak geminin, açık denizde sürüklenen başka bir gemiyle karşılaşmasından sonra yolculukları beklenmedik bir hâl alır. 

Bol bilmeceli senaryosunun yanı sıra 1899; Almanya, Belçika, İspanya, Danimarka ve Japonya gibi ülkelerden birleştirdiği uluslararası oyuncu kadrosuyla da dikkat çekmişti. Dizinin kadrosunda Dark’tan hatırladığımız Andreas Pietschmann, Hail!, Ceaser! filmiynde de izlediğimiz Emily Beecham, Dunkirk’ün askerlerinden Aneurin Barnard ve  Élite’in Guzmán’ı Miguel Bernardeu gibi isimler yer alıyordu. 

1899 dizisi ilk sezonuyla Rotten Tomatoes’dan –Dark’la kıyaslandığında düşük bir skor olsa da- yüzde 76’lık eleştirmen ve yüzde 74’lük izleyici beğenisi toplamıştı. Yayımlandığı kasım ayından itibaren kısa sürede geniş izleyici kitlesine ulaşan dizinin neden iptal edildiğine dair resmî bir açıklama henüz yapılmadı. 1899 hayranları karardan memnun olmayacak ki ikinci sezon için change.org’dan kampanya başlattılar ve şimdiden 15 bin imzaya ulaştılar.