2015’in en iyi 100 yabancı albümü (100-51)

Her haftasında heyecan verici albümlerin peşi sıra yayınlandığı 2015’in en iyi 100 albümünü Bant Mag. No:46’da sıraladık!

Değerlendirme: Cem Kayıran, Ekin Sanaç, Busen Dostgül, James Hakan Dedeoğlu, Leyla Aksu, Aylin Güngör, Zülal Kalkandelen, Berk Çakmakçı, Deniz Cuylan, Aycan Taşyürek

Müzikseverler için 2015 fazlasıyla doyurucu bir yıl oldu demek çok da yanlış olmaz. İlk günlerinden aralık ayının ortalarına kadar sürekli etkileyici albümlerle karşılaştığımız 2015’te yayınlanan albümler arasından yaptığımız seçkiyi 100 albümle sınırlandırırken bile zorlandık! Heyecan verici geri dönüşlerin, etkileyici ilk albümlerin ve farklı müzikal etkileşimlerin izlerini ilk kez yansıtan albümlerin bol miktarda yer aldığı “2015’in en iyi 100 albümü” listemizde bir numarada da bir “ilk albüm” bulunuyor.

100- Time Wharp – Time Wharp
(Astro Nautico)
Patrick Loggins, Time Wharp ile, minimalist, ambient, caz etkileşimli dans müziği içerisinde oranları çok doğru ayarlıyor ve kendisine ileride devam edebileceği pek çok farklı yol açıyor. D.C

“Cole Dub”

99- Songhoy Blues – Music in Exile
(Transgressive Records)
Music in Exile evini terk etmek zorunda kalmanın acısını anlatırken bir anda neşeli bir hale bürünebilen geçişleriyle yaşamın gerçeklerini bilmediğimiz bir dilde anlatıyor. A.T.

“Nick”

98- Metz – II
(Sub Pop)
Olur da çok sinirlenir, bir şeyleri kırıp dökmek isterseniz, bir şekilde harekete geçmeden önce ikinci Metz albümünü açmayı unutmayın! C.K.

“Landfill”

97- L’Orange & Jeremiah Jae – The Night Took Us in Like Family
(Mello Music Group)
Sinematik örnekleme ustası L’Orange’ın yapımcılığını üstlendiği ve Jeremiah Jae’nin sakin bir mırıltıyla yön verdiği albüm, gangster rap’i dumanlı caz salonlarının çekici dünyasına iteliyor. L.A. 

“Ice Obsidian”

96- Mac DeMarco – Some Other Ones
(Bağımsız)
Bu sene yayınladığı dördüncü albümünü gölgeleyecek mükemmellikteki enstrümantal parçalarıyla Mac DeMarco, gitarlar ve synthlerle sakinliğin hâkimiyet kurduğu Some Other Ones albümüyle bizi âdeta kendine hayran bıraktı. B.D.

“Onion Man”

95- Synkro – Changes 
(Apollo)
Manchester’lı ambient/elektronika prodüktörü Synkro’nun analog synthlerle fütüristik bir derinliği yakaladığı albüm, belki tını açısından çok özgün değil ama prodüksiyon kalitesiyle karşısında ancak şapka çıkarılır. Z.K.

“Changes”

94- Bilal – In Another Life
(eOne Music)
Müziğini “Bilgisayarın kafasını karıştıracak bir müzik yapmak istiyorum” diye tanımlayan Bilal, sadece bilgisayarları değil bizi de şaşırttı. In Another Life sindirilmesi güç ama sindirince de ağızda hoş bir tat bırakan bir kayıt. A.T.

“Satellites”

93- Lightning Bolt – Fantasy Empire
(Thrill Jockey)
Fantasy Empire, her anı aşırı uçlarda dolaşan Lightning Bolt yolculuğunun belki de en rahat (!) dinlenebilen albümü. C.K.

“Horsepower”

92- Rafael Anton Irisarri – A Fragile Geography 
(Room 40)
Besteci, prodüktör ve multi-enstrümantalist Rafael Anton Irisarri’nin deneysel ambient, dron ve modern klasiğin sarsıcı bir karışımını sunduğu albümünde, Amerika kıtasını coğrafi açıdan esin kaynağı alıp, kişisel, politik, sosyal ve kültürel açıdan kendisini zorlayan bölgelerin üzerine gidişi ve böylelikle yaşadığımız dünyadaki karşıtlıkları sesle anlatma yetisi, tek kelimeyle büyüleyici. Z.K.

“Persistence”

91- The Internet – Ego Death
(Odd Future Records)
Bu yılın en şaşırtıcı albümlerinden biri Ego Death, aynı anda hem ana akıma hem de akım dışındaki müzikseverlere doğrudan hitap edebilen, ilginç bir çalışma. C.K.

“Under Control”

90- Public Service Broadcasting – The Race for Space 
(Test Card Recordings)
Özellikle Büyük Britanya’nın en çok konuşulan albümlerinden biri olan Public Service Broadcasting’in ikinci albümü The Race for Space, 1950’lerde Rusya ve Amerika arasındaki uzay temalı rekabetten ilham alarak yaratılmış. B.D.

“E.V.A.”

Listenin geri kalanı için buraya tıklayarak Bant Mag. No:46’ya ulaşabilirsiniz.