2020 kâbusu, World Press Fotoğraf Yarışması’nın kazananlarına yansımış

Bu yılki World Press Fotoğraf ve Dijital Hikâye Anlatıcılığı Yarışması ödüllerine COVID-19 salgını, İsrail-Filistin savaşı, Black Lives Matter protestoları, Beyrut’taki büyük patlama, Avustralya’daki neredeyse kıtanın tamamına yayılan korkunç yangın gibi 2020’de derin yaralar açmış travmalar damgasını vurdu. World Press Photo Foundation başkanı Joumana El Zein Khoury de 2020’yi “zorlu bir yıl” olarak nitelendiriyor ve ödülleri “dünyadaki önemli gelişmeleri insanlara aktarabilmek için hayatlarını tehlikeye atan görsel hikâye anlatıcılarını” onurlandırmanın bir yolu olarak gördüklerini belirtiyor.

“Fotoğraf Yarışması” ve “Dijital Hikâye Anlatıcılığı Yarışması” şeklinde iki ayrı başlık altında toplanan ödüllerde bu yıl 75 bine yakın çalışma incelenmiş. Ödüller 15-17 Nisan tarihleri arasında yapılan törenle sahiplerini buldu. Ödül töreninin kimi oturumları çevrimiçi ortamda erişime açık kalacak. Buradan ulaşılabilir.

2021 World Press Fotoğraf Yarışması ve kazananları

Çağdaş Meseleler, Çevre, Genel Haberler, Uzun-dönemli İşler, Doğa, Portreler, Spor Fotoğrafları ve Spot Haberler olarak 8 ayrı kategoriden başvuru alan 2021 World Press Fotoğraf Yarışması’nda ödülleri 28 ülkeden 45 fotoğrafçı kazandı. Bu 28 ülke Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Bangladeş, Belarus, Brezilya, Kanada, Danimarka, Fransa, Yunanistan, Hindistan, Endonezya, İtalya, İran, İrlanda, Meksika, Myanmar, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri.

*Yılın Fotoğrafı ödülü, Politiken/Panos Pictures ekibinden Danimarkalı fotoğrafçı Mads Nissen’in “The First Embrace” başlıklı fotoğrafının oldu. “The First Embrace”, São Paulo’daki Viva Bem bakım evinde çalışan sağlık görevlisi Adriana Silva da Costa Souza’nın 5 Ağustos 2020’de, aralarındaki koruma membranından uzanarak 85 yaşındaki Rosa Luzia Lunardi’ye sarılış ânını kayda geçiyor. 

First Embrace – Mads Nissen

Nissen, Başbakan Bolsonaro’nun salgını en başından itibaren “basit bir grip” olarak nitelendirmesinin ve ihmallerle birlikte Brezilya’daki sağlık krizinin gittikçe yayılmasının ardından “içimde bir şeyler yapma dürtüsü hissettim” diyor ve bu fotoğrafı zorlu zamanlarda yaşanmış bir umut ve sevgi hikâyesi olarak tanımlıyor.

2021 yarışmasının kreatif direktörü ve fotoğrafçı Kevin WY Lee, Nissen’in fotoğrafının ona hissettirdiklerini şöyle açıkladı:, “COVID-19 salgınının bu ikonik fotoğrafı hayatımızın en sıradışı dönemini anılaştırıyor. Burada kırılganlığı, sevdiklerimizi, kayıplarımızı, ayrılıkları, ölümü ve en önemlisi hayatta kalmayı tek bir imajda okuyabiliyorum. Eğer fotoğrafı yeterli bir süre incelerseniz, kanatlar göreceksiniz; uçmanın ve umudun sembolü.” 

*World Press Fotoğraf Hikâyesi ödülü Getty Reportage’dan Antonio Faccilongo’nun “Habibi” başlıklı fotoğraf serisinin oldu. Seri, uzun bir geçmişe sahip İsrail-Filistin savaşının Filistinli ailelere yansımalarını merceğe alıyor. Arapça “aşkım” anlamına gelen “Habibi” ile parçalanmış ailelerin hikâyeleri sunuluyor. Şubat 2021’de insan hakları örgütü B’Tselem’in verdiği rapora göre 4.200’e yakın Filistinli, İsrail tarafından hapsedilmiş durumda.

Habibi – Antonio Faccilongo
Iman Nafi, aralıklarla 40 yıldan fazla bir süreci hapishanede geçiren ve hala hapiste olan partneri Al-Barghouthi’nin tüm giysilerini ve eşyalarını koruyor.
Habibi – Antonio Faccilongo
Filistin’de bulunan Beit Seira kontrol noktasındaki kadınlar ve çocuklar, uzun bir yolculuğun ardından 45 dakikalık görüş süresiyle görebilecekleri hapishanedeki yakınlarını ziyaret etmeye gidiyor.

Faccilongo ödüllü serisi hakkında, “Çalışmam insanları bir araya getirmek için kültürel bir köprü olma amacını taşıyor.” diyor. photo.circle yöneticisi ve yarışmanın jürilerinden olan NayanTara Gurung Kakshapati, bu fotoğraf hakkındaki düşüncelerini “Bu yıl bu andan geçmişe bakan ama bir şekilde geleceğe de ait olan, daha derine kazan bir şey bulmak istedik.” sözleriyle ifade ediyor.

Habibi – Antonio Faccilongo
Lydia Rimawi, Beit Rima’da bir kanepede dinleniyor. Partneri Abdul Karim Rimawi 2001 yılında, İsrail Turizm Bakanı Rehavam Ze’evi’nin suikasti davasında 25 yıllık hapis cezasına çarptırılmış. Çocukları Majd ise, 1,500 dolar karşılığında semen kaçakçılığı ile dünyaya gelmiş. Kayıtlarda bu yöntemle dünyaya gelmiş 96 bebek var.

Buradan yarışmanın bu bölümündeki ödül kazanan çalışmalar ve adaylara ulaşabilirsiniz. 

Dijital Hikâye Anlatımı Yarışması ve kazananları

Bu yarışma, World Press Photo Yılın Etkileşimli İçerik Ödülü ve World Press Yılın Çevrimiçi Videosu Ödülü şeklinde iki kategoriden oluşuyor.

*World Press Photo Yılın Etkileşimli İçerik Ödülü, “Reconstructing Seven Days of Protests in Minneapolis After George Floyd’s Death” (George Floyd’un Ölümünün Ardından Minneapolis’deki Eylemlerin 7 Gününün Rekonstrüksiyonu) başlıklı, Washington Post’dan Holly Bailey, Matt Daniels, The Pudding’den Amelia Wattenberger ortaklığıyla çekilen videonun oldu. Çalışma, gösteriler sırasında çekilmiş 147 adet canlı yayın videosu içeriyor. 

Reconstructing Seven Days of Protests in Minneapolis After George Floyd’s Death – Holly Bailey, Matt Daniels, Amelia Wattenberger

Amelia Wattenberger, “Sosyal medyada ve geleneksel medyada sayısız video dolaşıyordu ve düşüncemiz şuydu: Şu anda yaşananlar için nasıl daha büyük bir içerik yaratabiliriz? Böylelikle okuyuculara bir protestocu olarak olayların nasıl yaşandığını algılattırabilecek, bunu hayata geçirebilecek bir şeyler yapmak istedik.” diyerek motivasyonlarını açıklıyor. 

Holly Bailey ise bu çalışmalarının sosyal medya ile neler yapılabileceğine yönelik bir model oluşturması gerektiğine ve gerçekleri daha kolay anlatmanın mümkün olduğuna işaret ettiği görüşünde.

Jüri üyelerinden Fábio Erdos ise Reconstructing Seven Days of Protests videosu hakkında “Bu içerik koleksiyonu boyunca izleyici, protestocuların duygularını, hislerini eylemlerini derinlemesine inceleyebilir. Ayrıca yöneticilerin ve polislerin reaksiyonlarını da bizlere aktarmakta.” yorumunu yapıyor.

*World Press Yılın Çevrimiçi Videosu Ödülü ise Yang Shenlai ve Tang Xiaolan’ın ortak çalışması “Calling Back from Wuhan”ın oldu. Kaydedilmiş telefon görüşmelerinden oluşturulmuş bu çalışma, COVID-19 salgının merkez üssündeki bir aileye odaklanıyor. Şubat 2020’de anne va babasını virüs sebebiyle kaybeden Weng Jiang ve partnerinin zorlu süreci kayıt altına alınıyor. 

Calling Back From Wuhan – Yang Shenlai/Tang Xiaolan

Yarışmanın bu bölümündeki kazanlar ve adayların çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Yazı: Biçem Kaya