2020 Lumière Ödülü Dardenne Kardeşler’in

Académie des Lumières tarafından sunulan, Fransız sinemasının prestijli Lumière Ödülü, bu sene 10-18 Ekim arasında Lyon’da gerçekleşecek festivalde takdim edilecek. Büyük oranda retrospektif bir etkinlik olarak tasarlanan Lumières festivalinde yüzlerce eski filmin ve keşfedilmemiş cevherlerin yanı sıra bu sene Covid-19 nedeniyle gösterilemeyen Cannes 2020 seçkisinden yapımlara da yer verilecek. Cannes Film festivali direktörü Thierry Fremaux ve film yapımcısı Bertrand Tavernier tarafından oluşturulan Lumière Festivali’nde ödülün bu seneki kazananı ise Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşler. 

Belçikalı ikili, Cannes Film Festivali’nin en çok kazananlarından. 1999 yılında Rosetta ve 2005 yılında L’Enfant ile aldıkları Altın Palmiye Ödülleri bir yana, ikili Cannes’da uzun zamandır senaryo ve yönetmenlik gibi birçok dalda ödülleri âdeta silip süpürüyordu. En son 2019 yapımı Le Jeune Ahmed filminin senaryosunu, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlenen Dardenne Kardeşler’in filmografisinde Le Silence de Lorna, Deux jours, une nuit ve La promesse gibi dikkat çekici filmler var.

Bugüne kadar Lumière Ödülü kazanan isimler arasında Francis Ford Coppola, Jane Fonda, Wong Kar-wai, Catherine Deneuve, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Gérard Depardieu, Milos Forman ve Clint Eastwood‘u sayabiliyoruz. 

Yazı: Ceren Kulkul