2022 Grammy adaylıklarında sembolik değişimler

Geçtiğimiz günlerde, 31 Ocak 2022’de düzenlenmesi planlanan 64. Grammy Ödülleri’nin adaylıkları açıklanmıştı. ABBA ve Sun Ra Arkestra ilk defa aday olurken Taylor Swift ve Kanye West’in, Yılın Albümü kategorisinde çarpışacağı konuşulmuştu. En çok Olivia Rodrigo, Billie Eilish, Doja Cat, Justin Bieber, H.E.R. ve 11 adaylıkla Jon Batiste isimlerine rastlanan listelerde Marilyn Manson, Louis CK ve Dave Chappelle’i görmek kaş kaldırtmıştı.

Grammy organizasyonunun arkasındaki kuruluş olan Recording Academy, kimi güncellemeler yaptığı listelerini yeniden yayımladı. En dikkat çekici revizyonlar arasında, bir adaylığını kaybeden Marilyn Manson ve 2011’deki tartışmalı adaylığından sonra, bu yılın sızdırılan listelerinde adı geçse de yayımlanan ilk versiyonda görülmeyen fakat listelerin son hâline bir adaylıkla yeni eklenen müzisyen Linda Chorney göze çarpıyor.

Şiddet, taciz ve transfobi

Yılın başlarında, eski partneri Evan Rachel Wood, uzun yıllar Marilyn Manson’ın zorbalığına uğradığına dair bir açıklama yapmış; ardından müzisyenin mental, fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kalmış başka kadınlar da Manson hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve soruşturma başlatılmıştı. Marilyn Manson hakkındaki iddiaları reddetmişti.

Kanye West’in, Yılın Albümü kategorisinde aday gösterilen Donda’sında ve En İyi Rap Şarkısı kategorisinde adaylık alan “Jail” kaydında şarkı yazarı olarak kredisi bulunan Manson’ın rap şarkısı kategorisindeki adaylığı düşürüldü. Fakat bu gelişmenin sebebi müzisyenin şiddet geçmişi değil;  tamamen prosedürsel bir yanlışlık.

Manson, Donda‘daki “Jail” parçasının alternatif versiyonu olan “Jail Pt. 2”da şarkı yazarı olarak görülüyor. Aday gösterilen versiyonda yer almadığından, bu seneki Grammy’lere yalnızca Yılın Albümü kategorisinde aday olacak. Polis hâlâ müzisyene yöneltilen taciz iddialarını araştırmaya devam ederken, hatta bu sebeple çok yakın zamanda Los Angeles’daki evi baskın yapılarak aranmışken; Recording Academy’nin adaylıkta ısrar etmesi hayret verici.

Grammy CEO’su Harvey Mason Jr konuyla ilgili, “İnsanların geçmişine bakmayacağız, sabıka kayıtlarına bakmayacağız, kurallarımız dâhilindeki yasallık dışında hiçbir şeye bakmayacağız. Bu kayıt, tarih ve diğer kriterlere göre bu iş için uygun mu? Öyleyse, değerlendirmeye sunabilirler.” demişti.

New York Times tarafından 2018’de yayımlanan bir makale aracılığıyla, Louis CK ile çalışmış beş kadın, kendisinin kadın komedyenlerin önünde mastürbasyon yapmak gibi çeşitli uygunsuz davranışları olduğunu açıklamıştı. CK söylenenlerin doğruluğunu onaylamış olmasına rağmen, 2020 şovu Sincerely Louis CK ile En İyi Komedi Albümü kategorisindeki Grammy adaylığını koruyor.

Son üç senedir En İyi Komedi Albümü Grammy’sine uzanan Dave Chappelle ise bu kez, Amir Sulaiman’ın 8:46’i ile En İyi Spoken Word Albümü kategorisinden aday. Netflix’te yayımlanan The Closer’daki transfobik yorumlarından dolayı tepki alan komedyeni Elliot Page, Jameela Jami ve Queer Eye‘dan Jonathan Van Ness gibi yıldızlar protesto etmişti.