2022 Sundance Film Festivali programı huzurlarda

Paul Thomas Anderson, Jim Jarmusch, Ava DuVernay, Wes Anderson, Lisa Cholodenko… Tarihi boyunca bu isimler dâhil sayısız yeteneğin keşfedildiği Sundance Film Festivali’ne boşuna bağımsız sinemanın kalesi denmiyor. Her edisyonunda, yıl boyunca konuşacağımız filmler ilk kez gün yüzüne çıktığı gibi içlerinden bir kısmı Akademi Ödülleri yarışına erken favori olarak giriş yapıyor. Geçtiğimiz festivalin kazananlarından olan ve 25 milyon dolarlık rekor bir meblağ ile hakları Apple TV+’a satılan CODA, bu yılki ödül sezonunda şansı yüksek görülenlerden örneğin. Aynı şekilde Passing, Summer of Soul ve Flee de.

Bağımsız sinemanın kalbinin Utah’da atacağı zaman geldi çattı, 20-30 Ocak’ta düzenlenecek 2022 Sundance Film Festivali’nin de seçkisi duyuruldu. 100’den fazla filmin gösterileceği festival bir kez daha hem çevrimiçi hem de COVID önlemlerinin alınacağı fiziksel gösterimleri kapsayan, hibrit bir etkinlik olarak düzenlenecek. Hangi tarafa baksanız merak duygunuzu kaşıyan, bereketli programında yok yok.

Lena Dunham’ın hem yazıp yönettiği hem de oyuncu kadrosunda yer aldığı, genç bir kadının cinsellik, kayıp ve güç üzerine deneyimlerine odaklanan Sharp Stick, Abi Damaris Corbin’in John Boyega ve geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Michael Kenneth Williams’ı buluşturan suç draması 892, The Artist’in yönetmeni Michel Hazanavicius’un Kamera o tomeru na! (2017) uyarlaması zombi dramedisi Final Cut / Z (comme Z), 2000’lerin başındaki New York müzik sahnesinde sürükleyici bir yolculuk vadeden belgesel Meet Me in the Bathroom, oyuncu Jesse Eisenberg’ün başrolleri Julianne Moore ile Finn Wolfhard’a verdiği ilk yönetmenlik denemesi When You Finish Saving the World ve çok konuşulacağı şüphe götürmeyen Kanye West belgeseli Jeen-Yuhs, ilk bakışta göze çarpanlardan bir kısmı.

2022 Sundance Film Festivali’nin tüm programına web sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

Call Jane

Sundance 2022 programından adını bir kenara not ettiğimiz üç film

Call Jane

Yönetmen: Phyllis Nagy

Tiyatro kanadında köklü bir kariyeri bulunsa da sinema dünyasının Carol’ın senaristi olarak tanıdığı Phyllis Nagy ilk kez yönetmen koltuğuna oturuyor. Şimdiden kalp atışları hızlandı, değil mi? 1968 Chicago’sundayız. Banliyöde yaşayan bir ev kadını, hayatını kurtaran gizli bir kürtaj deneyiminin ardından kadınlara sağlıklı ve güvenli kürtaj erişimi sağlamaya çalışan bir topluluk kurar. Seçkide yer alan The Janes belgeseli ve Altın Aslan ödüllü Happening ile benzer temalara temas edecek olan Call Jane’in kadrosunda Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Kate Mara, Wunmi Mosaku ve Cory Michael Smith yer alıyor.

Emergency

Yönetmen: Carey Williams

Kendi kısalarına uzun metraj çeken yönetmenlerin sayısı hiç de az değil. Yakın tarihten ilk akla gelenlerden biri, Damien Chazelle’in Whiplash’ı. Carey Williams da yine Sundance’den ödüllü kısasından uyarladığı filmiyle ABD Dramatik Yarışma bölümünde yer edinmiş. Bir parti gecesinde bir grup Siyah ve Latin üniversite öğrencisi, olağandışı bir durumla karşılaşıyorlar; polisi arama seçeneğinin artılarını ve eksilerini tartıyorlar. RJ Cyler, Donald Watkins, Sebastian Chacon ve Sabrina Carpenter, Emergency kadrosundaki isimlerden bir kısmı.

We Need to Talk About Cosby

Yönetmen: W. Kamau Bell

En çok 80’lerde yayımlanan televizyon dizisi The Cosby Show ile tanınan Bill Cosby’nin kariyerinin zirvesini yaşadığı dönem 60’dan fazla kadını istismar ettiği gerçeği, çok değil, birkaç sene önce ortaya çıktı. 2018’de aldığı ceza #MeToo hareketi için bir dönüm noktası olarak görülüyordu. Ne var ki geçtiğimiz yaz yasal süreç haklarının ihlal edildiğini öne sürerek mahkumiyetinin bozulması, bir kez daha ABD adalet sisteminin işleyişine yönelik öfkeye sebep olmuştu. W. Kamau Bell belgeseli We Need to Talk About Cosby’de, sanatı ve sanatçıyı ayırmayı savunanlara, Cosby örneği üzerinden zihin açıcı yanıtlar verilecek.