2023 takviminden heyecan uyandıran 12 animasyon film

Yazı: Hatice Melike Gürer, Ulaş Dağ - Kolaj: Aslı Kurban

The Super Mario Bros. Movie’nin vizyon yolcuğuna başlamasından hareketle, 2023 içinde izleyeceğimiz (ya da izlemeyi umduğumuz), heyecan katsayımızı yükselten animasyon filmlerden bir seçki hazırladık. Hayao Miyazaki filmografisinin muhtemel son halkası How Do You Live?, Miles Morales’in yine evrenden evrene atlayacağı Spider-Man: Across the Spider-Verse, stop-motion klasiğine 23 yıllık aradan sonra gelen devam filmi Chicken Run: Dawn of the Nugget ve daha birçok yapıma seçkimizde rastlamak mümkün.

The Super Mario Bros. Movie

Yönetmen: Aaron Horvath & Michael Jelenic

Despicable Me, Minions, The Secret Life of Pets gibi yapımların ardındaki Illumination’ın Nintendo ile ortaklaştığı The Super Mario Bros. Movie; 1993 yapımı ve hayli karanlık öncülünden tam 30 yıl sonra vizyona giriyor. Mantar Krallığı’na geri götüren Mario ve arkadaşlarının video oyununa sadık kalınarak yaratılan macerada, Teen Titans Go!’nun yaratıcıları Aaron Horvath ile Michael Jelenic’e reji emanet edilmiş. Seslendirme kadrosu ise tam anlamıyla yıldızlar geçidi… Mario’ya Chris Pratt, kardeşi Luigi’ye Charlie Day,  Prenses Peach’e Anya Taylor-Joy ses verirken; Seth Rogen, Fred Armisen, Jack Black, Keegan-Michael Key, Kevin Michael Richardson ve Sebastian Maniscalco da onlara eşlik ediyor.

Blue Giant

Yönetmen: Yuzuru Tachikawa

Shin’ichi Ishizuka imzalı aynı isimli meşhur manganın uyarlaması Blue Giant, hem anime hem de müzik filmi sevdalılarını tatmin edecek gibi durmakta. Filmin baş karakteri Dai Miyamoto, lisesinin basketbol takımında yer alan, sıradan bir öğrenci. Bir caz şarkısını dinledikten sonra abisinin hediye ettiği saksafonla alıştırmalara başlayan Dai, gittiği caz kulübündeki canlı performanstan da oldukça etkilenince, profesyonel bir eğitim almadan kendini bu alanda geliştirmeye çabalıyor. Hedefi oldukça yüksek: Dünyanın en iyi saksafoncusu olmak. Japonya’da şubat içinde vizyona giren filme ne zaman erişebileceğiz, şimdilik bilinmiyor.

Chicken Run: Dawn of the Nugget

Yönetmen: Sam Fell

Vizyona girişinden tam 23 sene sonra yeni bir Chicken Run macerasına hazır mıyız? Büyük kaçışlarının ardından Ginger ve Ricky, yüzlerce tavuğu nugget’a dönüştürmek için hazırlanan bir komployu öğrenip harekete geçiyorlar Chicken Run: Dawn of the Nugget’ta. Bu sefer ikiliye eşlik edecek bir karakter daha var: Kızları Molly. Rocky için Mel Gibson yerine Zachary Levi, Ginger için Julia Sawalha yerine Thandiwe Newton’ın mikrofon başına geçtiği yapımda; The Last of Us yıldızı Bella Ramsey de künyeye adını yazdıranlar arasında. Orijinal Chicken Run’ın “en yüksek hasılat yapan stop-motion animasyon” ünvanını hâlâ elinde tuttuğunu hatırlatmakta fayda var.

Elemental

Yönetmen: Peter Sohn

Pixar’ın bu yılki tek üretimi olacak Elemental; ateş, su, toprak ve hava sakinlerinin bir arada yaşadığı Element City’yi mesken tutuyor. Sudan oluşan, enerjik, eğlenceli, çoğunluğa uyum sağlayan Wade ile ateşten meydana gelen, meydan okumaya hevesli, sert ve zeki Ember arasındaki beklenmedik romantizm odakta. Wade ve Ember zıt karakterler gibi görünse de çok temel bir gerçeği fark etmeleri zaman almıyor: Aslında ne kadar çok ortak noktaları olduğu. Kore’den ABD’ye göç etmiş bir ailede büyüyen yönetmen Peter Sohn; New York’ta toplanan farklı kültürlerden, metropolde geçen çocukluğundan ve ailesinden ilham aldığını belirtiyor Elemental için.

How Do You Live?

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Künyede Studio Ghibli ve Hayao Miyazaki’nin yer alması demek, pek çokları için beklentilerin zirveye çıkması demek. Auteur yönetmen, 2013’te The Wind Rises’ı kariyerinin son işi olarak duyurmuştu ancak neyse ki animasyon dünyasından uzak kalamadı. Uzun yıllardır prodüksiyon süreci devam eden How Do You Live? hakkında henüz pek fazla detay paylaşılmasa da Genzaburo Yoshino’nun 1937 tarihli, Japonya okullarında temel eser olarak okutulan, yönetmenin de favorilerinden olan aynı isimli romanını kaynak materyal aldığı biliniyor. Baş karakter, babasının yakın zamanda vefat etmesi nedeniyle varoluşsal bir kriz yaşayan 15 yaşındaki Junichi “Koperu” Honda.

Migration

Yönetmen: Benjamin Renner

Seçkimizin çıkış noktası The Super Mario Bros. Movie gibi Illumination imzası taşıyan Migration, bir macera ve komedi harmanı olarak tarif ediliyor. Sinopsise göre, aşırı korumacı babalarını hayatlarının gezisine çıkmaya ikna etmelerinin ardından, kış için New England’dan Bahamalar’a doğru yol alan bir ördek ailesinin hikâyesini izleyeceğiz. Seslendirme kadrosunda kimlerin olduğu dâhil, proje hakkında bildiklerimiz şimdilik oldukça sınırlı. Lakin The White Lotus’u yazıp yöneten Mike White’ın Migration için kalem oynatmış olması, beklentileri bir hayli yükseltmekte elbet. Bu yetmediyse, yönetmen olarak ise nefis Fransız animasyonu Ernest and Celestine’i de çeken Benjamin Renner’ın görev aldığını belirtelim.

Nimona

Yönetmen: Nick Bruno & Troy Quane

2021’de Blue Sky Studios’un kapatılmasıyla -çoğunluğu tamamlandığı hâlde- rafa kaldırılan Nimona projesi, Annapurna Animation ve Netflix’in girişimiyle hayata dönüyor. ND Stevenson’ın LGBTİ+ ögeler taşıyan popüler çizgi romanından uyarlanan yapım, şekil değiştirme yeteneğine sahip Nimona’nın bir suikastin hedefi olması üzerine. Ne var ki kiralanan tetikçi, işlemediği bir suçtan kendisini temize çıkarabilecek tek kişinin Nimona olabileceğini keşfettiğinde işler karışıyor. Orta Çağ’ın bir çeşit tekno versiyonunda konumlanacak film, insanlara atadığımız etiketler ve başkaları tarafından tanımlanmayı reddetmek hakkında esasen.

Spellbound

Yönetmen: Vicky Jenson

Shrek ve Shark Tale gibi iki animasyon klasiğinin yönetmeni Vicky Jenson; ışık ile karanlık arasındaki karşıtlık bir krallığı bölmekle tehdit ettiğinde, ailesini korumak için büyülü güçlerini kullanan Prenses Elian’ın öyküsünü anlatacak Spellbound’da. Finanse ettiği ilk film Luck ile beklentileri karşılamayan Skydance’in yeni projesinde; Rachel Zegler, Nicole Kidman, Javier Bardem ve John Lithgow gibi isimlerin sesinden duyacağız karakterleri. Seslendirme kadrosu kadar, senarist ekibinde Beauty and the Beast ve The Lion King’de kalem oynatmış Linda Woolverton’ın bulunması ve besteleri sekiz Oscar sahibi Alan Menken’ın yapmasıyla da Spellbound için beklentiler bir hayli yukarıda.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Yönetmen: Joaquim Dos Santos & Kemp Powers & Justin K. Tomphson 

En İyi Animasyon kategorisinde Oscar ödülü sahibi Spider-Man: Into the Spider-Verse’ün devamı niteliğindeki filmde, Miles Morales’in maceralarına eşlik etmeye devam ediyoruz. Kahramanımız, kendi evrenlerini canları pahasına korumakla yükümlü olan Örümcek İnsanlar ile fikir anlaşmazlığı yaşamaya başlıyor; Gwen Stacy ve yeni bir ekiple güçlerini birleştirip işin içinden çıkmaya çalışıyor. Miles’ı seslendiren Shameik Moore’un yanı sıra Hailee Steinfeld, Oscar Isaac ve Jake Johnson’ın yeniden mikrofon başında olacağı film için geri sayım devam ederken; serinin üçüncü halkası Spider-Man: Beyond the Spider-Verse’ün de yolda olduğu unutulmasın.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

Yönetmen: Jeff Rowe & Kyler Spears

Leonardo, Donatello, Michelangelo ve Raphael geri dönüyor! Oscar adaylığı bulunan, eleştirmen favorisi The Mitchells vs. the Machines’in yönetmenleri Jeff Rowe ile Kyler Spears’ın tekrar güçleri birleştirdiği Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’de Seth Rogen hem yapımcı hem de seslendirme kadrosunda. Tazelenmiş bir perspektifle -yani 2007 tarihli animasyondan bağımsız- ele alınacak yeni Ninja Turtles, karakterlerimizin gençlik yıllarına odaklanırken hem 2D hem de 3D tekniklerinin kullanıldığı bir filmle beyaz perdeye gelecek. Yapımcılar Evan Goldberg ile Seth Rogen kendilerinin de Ninja Turtles hayranı olduklarını söylüyor ve beklentileri karşılayacak bir iş izleyeceğimize dair söz veriyor.

Wish

Yönetmen: Chris Buck & Fawn Veerasunthorn

Disney’in 100. yıl kutlamalarına yakışan bir peri masalı yolda: Disney logosunda yer edinen, birçok filmde de karşımıza çıkan “dilek yıldızının” kökenlerine odaklanan Wish. Dileklerin kelimenin tam anlamıyla gerçekleşebildiği bir krallık olan Rosas’ta, 17 yaşındaki Asha ve keçisi Valentino’yu takip ediyoruz. Geleneksel animasyon tekniklerini CGI ile birleştirecek yapımda Asha’nın sesi olarak, West Side Story ile Oscar kazanan Ariana DeBose açıklanmıştı. Reji, Frozen’ın yönetmenlerinden Chris Buck ile Raya and the Last Dragon’un yazarlarından Fawn Veerasunthorn’a, senaryo ise Oscar ödüllü Jennifer Lee’ye emanet edilmiş.

White Plastic Sky

Yönetmen: Tibor Bánóczki & Sarolta Szabó

İnsanların hayatta kalabilmesinin yüksek bedeller gerektirdiği, hayvanların ve bitkilerin yeryüzünden silindiği -çok da uzak olmayan- bir gelecekte, eşini kurtarmak isteyen bir genç geçerli her kuralı çiğnerse… 2121 yılında, kıyamet sonrası Budapeşte’de yaşayan bir çiftin, yaşamak için verdikleri mücadeleye tanık olacağız Macaristan – Slovakya ortak yapımı White Plastic Sky’da. Daha önce kimi kısa metraj yapımlarda beraber çalışan Tibor Bánóczki ve Sarolta Szabó ikilisi, ilk uzun metraj animasyon denemelerinin hem yönetmen hem de senarist koltuğunu paylaşmışlar. White Plastic Sky’ın geçtiğimiz aylarda düzenlenen 73. Berlin Film Festivali’nin Encounters bölümünde gösterildiğini de ekleyelim.