2024 ilk yarı raporu: 10 çizgi roman
Yazı: Meltem Demiraran, Cem Kayıran
Mürekkep ve hayal gücünün, yaratıcılığının filizleriyle buluştuğu bir yıldayız çizgi roman dünyasında. İster Afrofüturistik metropollerde uzaylılardan kaçın, ister büyülü sokaklarda konuşan kedilerle pazarlık yapın ama kâğıdın yeni dünyalara açılan bir kapı olduğu bu seçkiye mutlaka bir göz atın.
2024’ün ilk yarısında yayımlanmış çizgi romanlardan seçkimiz, Türkçe ve İngilizce kitaplardan oluşuyor.

Asırlardır Koşuyor Gibiyim
Eren Boz (Baobab)
Dünyanın keşmekeşi ve varoluşumuzun yarattığı problemlere dair akıttığı fikirleri minimal çizimler ve pastel renkler ile birleştiriyor Eren Boz. Bir nefes almak için uğranacak en doğru adres belki de. Umarız birinci baskı tez zamanda biter de kendisi de Unkapanı’nda tutulduğu depodan bir an evvel kurtulup bir gün ışığı görebilir.

Bekleyiş
Keum Suk Gendry-Kim (Sırtlan)
Bekleyiş, okuduktan sonra boğazda yumru hissi olarak sizle yaşamaya devam eden bir çizgi roman. Kore Savaşı’nın 70 yıl sonrasından sunduğu manzaralarla, bu gerçeğin yıkıcı etkilerinin türlü türlü hâllerini önünüze getiriyor. Zamanın her şeyin ilacı olmadığına dair bir hatırlatıcı olan Keum Suk Gendry-Kim’in büyük annesinin ağzından anlattığı belgesel niteliği taşıyan çizgi romanı, Merve Çetinbaş çevirisiyle Türkçede.

Bir Savaş Hikayesi için Notlar
Gipi (Kara Karga)
Ödüllü yazar / çizer Gipi bu kez savaşın yıkımına maruz kalan üç gencin anlatısını savaşın kendisiyle ilgili detaylara girmeden ancak keskin diyalogları ve anlatının çaresiz atmosferini iliklerimize kadar hissettiren çizimleriyle aklımıza kazıyor. Giuliano’nun anlatımıyla ilerleyen hikaye, üçlünün hayatta kalma mücadelesinden Felix’in karanlık suç dünyasına bulaşan isteksiz katılımcılara dönüşümünü takip ediyor.

Botanica Drama
Thom (Éditions Pow Pow)
Güneş mahmurluğu üstünden atamayınca dünya sonsuz bir karanlığa gömülüyor. Philomène adlı bir çiçek ile Ölüm’ün ta kendisi ise fırsattan istifade sürreal bir kıyametin başını çekiyor. Alışılmışın dışındaki bu dostluğun zıtlıklarla verdiği sınav sırasında biz de ölümlülüğe dair bir meditasyonun tadına varıyoruz.

Büyülü Gerzeklik
Tolga Hırsova (Presstij)
Sıra dışı, büyülü ancak gerzekçe bir dünyadayız kuşkusuz. Matrix’ten ilham alan yemeklerden Kuşkonmaz Camii’ne yuva yapan kuşlara, Moda’nın park yeri bulmak için her birinde on tur attığımız sokaklarından ejderhalara ve konuşan kedilere varana dek büyüyle sıradanın iç içe geçtiği benzersiz bir anlatı sunuyor okurlara Hırsova.

Gleem
Freddy Carrasco (Drawn & Quarterly)
Gleem, sokak stili sibernetik unsurları ve detaylı panelleriyle Afrofüturistik dünyalar arasında parlayan bir elmas gibi. Kilisenin sıkıcı atmosferinden bir çocuğun psikedelik yolculuğuna, dostların bir robotu canlandırmak için verdiği mücadeleden sibernetik kulüpte yaşanan devrimci ritme dek taş atmadığı yer yok anlatının.

Masters of the Nefarious
Pierre La Police (NYRC)
İkiz paranormal dedektifler Montgomery ve Chris gariplikte çığır açan kankileri Fongor ile, Maluku Adaları’ndaki dev mürekkep balıkları ve gizemli bir UFO’nun perde arkasındaki komplonun peşine düşüyorlar. Tsunami, hayaletler, bebek kaplumbağalar ve tuhaf tiplerle dolu bu anlatı absürt mizahı ve beklenmedik manevralarıyla dudaklarınımızın kenarını kıvırmayı son sayfaya dek bırakmıyor.

Single Mothering
Anna Härmälä (Nobrow Press)
Finlandiyalı sanatçı Anna Härmälä, terk edilmesinin ardından çocuğunu tek başına büyütme deneyimini 2021’den bu yana vinyetler hâlinde hikâyeleştiriyor. Mia adını verdiği baş karakterinin hem ayrılıkla hem uykusuzlukla hem de annelikle başa çıkma serüveni, Nobrow etiketiyle bir kitapta toplandı. Konuya göre şekillenen renk seçimleriyle hazırlanmış sayfalar, Mia’ya sarılma ve onunla arkadaş olma arzusu uyandırıyor.

Smoking Kills
Thijs Desmet (Fantagraphics)
Sinirli ve alkolik Hayalet ile öldüğüne inanmayı reddeden hem septik hem de iyimser İskelet’in boş bir tren istasyonunda kaynaşmasıyla başlıyor her şey. İkili kozmik yaratıklarla savaşmaktan, hiçliğin ortasında karaya oturmuş bir balinaya rastlamaya dek binbir fantastik maceraya atılıyor. Minimalist çizimleri ve canlı renk paleti ile kara mizah ve gündelik duyguların harmanladığı bu varoluşçu hikâyeye oyunbaz bir albeni katıyor Desmet.

Unended
Josh Bayer (Uncivilized)
Her ne ile uğraşıyorsanız bir kenara bırakın ve Unended’a bir göz gezdirin. Zaten sonrasında elinizden bırakmanız pek mümkün olmayacak. Josh Bayer, üstünden kayıp babasının çürüyen oyununu alıp bir çizgi romana dönüştürmeye çalıştığı masaya çocukluk travmalarını ve üretmek için çabalayan bir zihnin zorluklarını yatırıveriyor. Göz alıcı renkleri, karmaşık çizgileri ve katmanlı anlatımıyla hem gözü hem zihni doyuran çizgi roman, Bayer’in hayaletler gibi dolaşan uzun bacaklı figürleri ve zaman zaman cellat maskesi takan babası ile de yer yer yürek hoplatıyor.