2024 ilk yarı raporu: Bilim kurgu / fantastik diziler

Yazı: Burcu Teker

Yolu gözlenen video oyunu uyarlamaları, tanıdık evrenlerin keşfedilmemiş köşelerinden yeni maceralar, bol miktarda distopya… Bilim kurgu / fantastik dizi seçkimizde yalnızca ekran macerasına 2024’te başlamış diziler bulunmakta.


3 Body Problem (Netflix)

Game of Thrones‘un Emmy ödüllü yaratıcı zihinleri David Benioff ve D.B. Weiss ile True Blood‘dan Alexander Woo tarafından, Çinli yazar Liu Cixin’in şimdiden klasikler arasına girmeyi başaran Remembrance of Earth’s Past adlı bilim kurgu üçlemesinden uyarlanan seri; Trisolarans olarak adlandırılan dünya dışı varlıklar ile temasın getirilerinin farklı coğrafyalar ve devirlere yansıması üzerine inşa ediliyor. Bu ölümcül tehditle mücadele etmek için beş bilim insanının bir araya gelişi; doğa ve fizik kanunlarının tepetaklak olduğu, baş döndürücü keşiflerin gün yüzüne çıkmasına vesile oluyor. 


The Acolyte (Disney+)

George Lucas’ın Star Wars prequel üçlemesinin ilk halkası The Phantom Menace için bir tür önsöz niteliği taşıyan ve 100 yıl öncesinde yaşananlar ekseninde dönen dizi; High Republic’in sonlarına doğru yükselmeye başlayan karanlığa odaklanıyor. İntikam dürtüsüyle Jedi avına kalkışan Mae (Amandla Stenberg) ile suçu araştırmak için gezegenler arası yollara düşen Master Sol’un (Lee Jung-jae) karşı karşıya kaldıkları musibetin tahmin ettiklerinden çok daha fazlası oluşu üzerinden sadakat, ihanet, intikam, pişmanlık temaları tartışılıyor. The Acolyte’ın yaratıcısı Leslye Headland ve oyuncuları ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tek tıkla okumak mümkün.


Dark Matter (Apple TV+)

Blake Crouch’un 2016 tarihli aynı adlı romanını temel alan bir distopik bilim kurgu. Kendi yaşamının alternatif bir versiyonuna kaçırılan fizikçi Jason Dessen, bir yandan kendi gerçekliğindeki esas ailesine dönmenin savaşını verirken diğer yandan ailesini tahayyül edilebilecek en esaslı ve ürkütücü düşmandan, kendisinden kurtarmak için zorlu bir maceraya atılıyor. Heraklitos’un “Kendimi aradım.” deyişinin hem metaforik hem gerçek anlamını kuantum mekaniği üzerinden deneyimleten izlence sürükleyici zihin bulmacası arayışında olanlara ilaç gibi gelmeye aday. Başroller Joel Edgerton ve Jennifer Connelly.


Dead Boy Detectives (Netflix)

İlk olarak 1991’de Sandman #25 sayfalarında çizgi roman âlemine adım atan ve sonra birçok farklı DC / Vertigo serisinde karşımıza çıkan Neil Gaiman evreninin bir diğer uyarlaması, The Sandman ve Doom Patrol spin-off’u. Öldükten sonra dünyayı terk etmeyip, buradaki kimi doğaüstü güçlerle işlenen suçları aydınlatmak üzere dedektiflik yapmaya başlayan iki arkadaş Charles Rowland ve Edwin Paine’i takip ediyoruz. Serinin yaratıcısı Steve Yockey. Başrollerdeki George Rexstrew ve Jayden Revri ikilisine eşlik eden oyuncular arasında Kassius Nelson, Briana Cuoco ve Yuyu Kitamura öne çıkıyor. 


Fallout (Prime Video)

Piyasaya sürüldüğü 1997’den bu yana sektörün fenomenlerinden birine dönüşen RPG oyunu Fallout’un uyarlaması; izleyicisini, doğal kaynaklarını tüketen dünyada nükleer yıkımla karşı karşıya kalan insanların radyasyondan, mutantlardan ve türlü kanun kaçağından korunmak için yeraltı sığınaklarında yaşamak zorunda kaldığı kıyamet sonrası Los Angeles’ına götüren post-apokaliptik bir distopya vadediyor. Kilter Films çatısı altında dizinin yürütücü yapımcılığını, Westworld‘ün yaratıcıları Jonathan Nolan ve Lisa Joy üstlenirken Ella Purnell, Aaron Moten ve Walton Goggins başrollere hayat veren üçlü.


Parasyte: The Grey (Netflix)

Train to Busan, Hellbound gibi yapımların ödüllü yönetmeni Yeon Sang-ho tarafından, Japon sanatçı Hitoshi Iwaaki’nin Kiseijū isimli manga serisini temel alarak uyarlanan bilim kurgu korku dizisi. İnsan vücuduna yerleşip kontrolü ele alan dünya dışı parazit ile tuhaf bir ilişki kurmayı başaran Jeong Su-in’in (Jeon So-nee) eşlikçisi, kayıp kardeşinin izini sürerken parazitleri al aşağı etmeyi hedefleyen Seol Kang-woo (Koo Kyo-hwan).


X-Men ‘97 (Disney+)

Marvel’ın 90’lara yön veren ikonik çizgi dizisi, başlattığı hikâyeyi kaldığı yerden devam ettirmek üzere geri döndü. 1992-1997 arasında kitleleri peşine takan orijinal animasyon serisine sadık kalarak mutant kahramanların maceralarına yenilerini eklemeyi hedefleyen yapım, Profesör Xavier’in kaybının ardından verdikleri mücadele ve karşı karşıya kaldıkları sıkıntılar ekseninde şekilleniyor. X-Men: The Animated Series’in yaratıcı ekibinin çoğu X-Men ’97‘a da katkıda bulunmuş olsa da diziyi yeniden ayağa kaldıran yaratıcı isim Beau DeMayo oldu.