39. İstanbul Film Festivali’nden yılın son seçkisi ve önerilerimiz

39. İstanbul Film Festivali, çevrimiçi gösterimlerinin son ayağı aralık seçkisi ile 2020’ye veda ediyor. “Eşit Bir Hayat: Aralık Seçkisi”, eşitlik, çeşitlilik, paylaşım, diyalog gibi kavramlara odaklanan ve Türkiye’de ilk kez gösterime girecek 21 filmden oluşuyor. Gösterimler, 4-24 Aralık tarihleri arasında. 

14 yıldır İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştirilen “Sinemada İnsan Hakları Yarışması” filmleri de bu seçkide. Yarışmanın kazananı bu yıl halk jürisi tarafından belirlenecek. 5-28 Aralık tarihleri arasında buradan gerçekleşecek oylamanın ardından, kazanan film 29 Aralık’ta açıklanacak.

Biletler 2 Aralık Çarşamba günü saat 10.30 itibariyle filmonline.iksv.org adresi üzerinden satın alınabilecek. “Eşit Bir Hayat: Aralık Seçkisi”nde yer alan filmlerin tamamı şöyle:

04 Aralık- Vitalina Varela (Portekiz)
05 Aralık- Ağlayan Kadın (Guatemala, Fransa)
06 Aralık- Margaret Atwood: Sözcüklerin Gücü (Kanada)
07 Aralık- Antigone (Kanada)
08 Aralık- Hurma Zamanı (Azerbaycan, Avusturya)
09 Aralık- Indianara (Brezilya)
10 Aralık- Peri (Yunanistan, Fransa, Hollanda, Bulgaristan)
11 Aralık- Omar ve Biz (Türkiye)
12 Aralık- Moffie (Güney Afrika, İngiltere)
13 Aralık- Kimliği Belli Oldu (Meksika, İspanya)
14 Aralık- Çöl Sokağı No: 143 (Cezayir, Fransa, Katar)
15 Aralık- Made in Bangladesh (Bangladeş, Fransa, Danimarka, Portekiz)
16 Aralık- Rus Devriminin Kızları (İngiltere, Almanya, Rusya, Bulgaristan)
17 Aralık- Görünmezler (İran)
18 Aralık- Ağabey (Hindistan)
19 Aralık- Onca Ruh (Kolombiya, Belçika, Brezilya, Fransa)
20 Aralık- Çalışan Kadınlar (Fransa, Belçika)
21 Aralık- Unutulan (Ukrayna, İsviçre)
22 Aralık- Kuzu (İtalya)
23 Aralık- Korkuyorum Torero (Şili, Arjantin, Meksika)
24 Aralık- Neden mi Zıplıyorum? (ABD, İngiltere)

Aralık seçkisinden bizim önerilerimiz 

Margaret Atwood: Sözcüklerin Gücü

Yakın dönemin en çok tartışılan distopyalarından Damızlık Kızın Öyküsü ile dünya çapında tanınan yazar, aktivist, düşünür Margaret Atwood’un gündelik hayatını, politik duruşunu ve bu bağlamda metinlerinin politik yansımalarını aktarırken bir biyografi olmanın ötesine geçen bir belgesel. 

Görünmezler 

“Sinemada İnsan Hakları Yarışması” dâhilindeki filmlerden biri olan Görünmezler, Tahran sokaklarında kent güzelleştirme adı altında gerçekleştirilen operasyonlar sırasında sokaklardan toplanarak, şehrin dışındaki merkezlerde istekleri dışında hayatlarını geçirmek zorunda bırakılan evsiz kadınların sesi oluyor. 

Neden mi Zıplıyorum?

İlk gösterimini Sundance’te gerçekleştirmiş ve festivalden İzleyici Ödülü ile ayrılmış Neden mi Zıplıyorum?, Naoki Higashida adında konuşamayan otizmli bir bireyin 12 yaşındayken yazdığı aynı isimli kitabı temel alıyor. Otizmli beş bireyin tecrübelerini, psikolojik izolasyonlarını ve dünyayı görme biçimlerini ekrana yansıtırken izleyiciye yoğun, duygu dolu ve empati garantili bir seyir sunuyor.

Yazı: Damla Tüfekli