4 Soruda 15. İstanbul Bienali: Ali Taptık

Bu yıl “iyi bir komşu” temasıyla 15. kez düzenlenen İstanbul Bienali’nin katılımcı sanatçılarından Ali Taptık’a bienal temasına ve işine dair dört soru sorduk.

Röportaj: Yetkin Nural

_IEY6772

Ali Taptık

“Komşu” ile “öteki” arasında sence nasıl farklar var?
Semavi dinlerde, akrabalar ve komşulara sorumluluklar tanımlanır. ‘Öteki’ diye kavramsallaştırdığımız modern zamanlar öncesi bir hali ‘komşu’nun. Birlikte yaşadığın ve kan bağın olmayan. Ötekim ve ya komşum olmayanlarla ilgileniyorum ben de bienalde biraz bu yüzden: ‘Dostlar ve Yabancılar’ ismi buradan geliyor, ikisi de tanıdığını bildiğini sandığın kişiler, birlikte yaşadığın ama bu birlikte var oluşun mekânsal boyutunun ikinci planda olduğu kişiler.

En son komşu çevrenden ne konuda ilham aldın?
Komşu kelimesini bu kadar zorlamasamak mı, ben şahsen sıkıldım? Sergide benim fotoğraflarla aynı mekanda bulunan Justin & Jonah’ın işi aslında benim fotoğraflarla yapmaya çalıştığımın detaylı mekânsal bir düzenleme ile yapıyor, gerçeği kullanarak gerçekçi, neredeyse belgesel bir üslupta (bkz. Evans) . Tabi günümüzde parlayan ‘deneyim’ fetişini de sonuna kadar sömürüyorlar varsın sömürsünler.

Bu işi hazırlarken aklında sürekli dolaşan bir düşünce?
İşi yaparken kafamın içinde beş kişi takılıyorduk. Cem, Merve ve Mikail hayatımdaki herkesi biraz dışladılar, beşinci Güneş bu sergiye katılmayı istemedi, küratörlerle anlaşamadı.

Üretim amirimiz Öykü (Canlı) ile bir sürü Ezhel dinledik, “Şehrimin Tadı”nın klibi izleyince şu kullanmadıkları eski TOFAŞ’lara drift yaptırmaktan vazgeçseler diye düşündüm, o arabaların şimdi Albea filan olması gerekiyor. Bir de klip, web dizisi ya bilgisayar oyunu gibi bir proje yapmak istediğimi fark ettim. Bu konuda çok heyecanlıyım, bazı müzisyenlere tekliflerim olacağı gibi tekliflere de açığım.

 #evdenuzakev veya #uzaktakievim sana neleri çağrıştırıyor?
Uzaktaki arkadaşlarımı…

IKSV_15B_Sahirugureren_309

Dostlar ve Yabancılar, 2017 4 adet Arşivsel pigment folyo duvar kaplama 6 x 4 m, 3 adet Arşivsel pigment baskı 120 x 120 cm, Web sitesi (www.dostlarveyabancilar.net) SAHA – Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi’nin desteğiyle üretilmiştir. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren