77. Venedik Film Festivali jürisi açıklandı

2-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 77. Venedik Film Festivali’nin jüri başkanlığını Cate Blanchett’ın üstleneceği açıklanmıştı. Festivalin bu yılki jürisi dikkat çekici uluslararası sinemacıları bir araya getiriyor.

Geleneksel “Altın Aslan” ödülü başta olmak üzere festivalin kazananlarını belirleyecek jüride Blanchett’a eşlik edecek isimlerin her biri farklı bir ülkeden. Goodnight Mommy filminin Avusturyalı yönetmeni Veronika Franz, 2019’un ses getiren filmlerinden The Souvenir’in İngiliz yönetmeni Joanna Hogg, İtalyan yazar Nicola Lagioia, Transit ve Phoenix filmleriyle 2010’ların çıkış yakalayan yönetmenlerinden biri olan Alman sinemacı Christian Petzold, Bant Mag. ekibinin favorilerinden Sieranevada’nın Romen yönetmeni Cristi Puiu ve son olarak The New Pope dizisi için kamera karşısına geçen ünlü Fransız oyuncu Ludivine Sagnier; 77. Venedik Film Festivali jürisini oluşturuyor.

Festivalin ana yarışmasına paralel olarak gerçekleşen “Horizons” bölümünün jüri başkanı Claire Denis olacak. En iyi ilk filmin değerlendirildiği “Luigi De Laurentiis” ödülünü belirleyecek jürinin başkanı ise İtalyan yönetmen Claudio Giovannesi.

Bu seneki festivalde yer alacak 50 filmin tamamı 28 Temmuz’da açıklanacak. 77. Venedik Film Festivali’nin açılışını yapacak film, Daniele Luchetti imzalı Lacci olacak. Yarışmada yer almayacak Lacci, 11 yılın ardından Venedik’in açılışını yapacak ilk İtalyan yapımı. Domenico Starnone’nin aynı isimli çok satan romanından uyarlanan film, aldatmayla sarsılan bir evliliğe odaklanıyor.

Azra Deniz Okyay’ın yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metraj Hayaletler de prömiyerini 77. Venedik Film Festivali’nde yapacak. Hayaletler; hip hop dansçısı olmak isteyen Didem, belediyede temizlik görevlisi olarak çalışan İffet, kentsel dönüşümün fırsatçısı Raşit ve mahallenin çocuklarına gönüllü film dersleri veren Ela’nın hikâyelerini anlatırken bugünün Türkiye’sini distopik bir yerden ele alıyor.