Akbank Caz’la Türkiye cazının “Dün, Bugün, Yarın”ı

Türkiye’de cazın gelişimine yön veren oluşumlardan Akbank Caz Festivali, 30 yıldır gücünü takipçileriyle paylaştığı tutkudan alıyor. Festivalin 2020’de kutlanan 30. yaşı, Türkiye cazının farklı jenerasyonlarını temsil eden 80’e yakın sanatçıyı bir araya getiren ve 30 özgün besteden oluşan kapsamlı bir çalışmayla kutlandı: Dün, Bugün, Yarın.

23 Ekim’de yayımlanan bu albüm, ülke caz tarihinden isimlerle birlikte günümüzün yerli caz sahnesini oluşturan müzisyenleri de kapsamına alarak, jenerasyonlar arası bir kutlamaya dönüşüyor. Albümün pandemi koşullarında nasıl ortaya çıktığına değinirken; festivalin kurucuları ve yıllarca festivalde sahne almış müzisyenler eşliğinde Akbank Caz Festivali’nin 30. yılı için kaydedilen özel plağın hazırlık aşamalarını mercek altına alan bir belgesel yayımlandı. 30 Nisan Dünya Caz Günü’nde erişime açılan belgeselde hem söz konusu albümün arşivlik değerine hem de 2020’nin zorlayıcı şartlarında böylesi bir işin altından nasıl kalkıldığına vurgu yapılıyor.

Yaratıcı ekipte kimler var?

Yönetmen koltuğunda Umut Kebabcı’nın yer aldığı belgeselin çekimleri, 11 – 28 Temmuz 2020 tarihleri arasında Hayyam Stüdyoları’nda gerçekleşti. 23 farklı müzisyen ve grubun stüdyo çalışmalarının ve röportajların yer aldığı belgeselin yapımını X Film Works, yapımcılığını Uluç Keçik ve Yakup İncebay üstlenmiş.

Kayıt sürecinden görüntülerin yanı sıra sanatçı söyleşilerinde de ilgi çekici nüanslar gizli. Örneğin Kerem Görsev ilk albümlerini yayımladığı yıllarda Akbank Caz Festivali’nde sahne almak için ne kadar heveslendiğini; McCoy Tyner ve Steve Turre gibi efsaneleri festival sahnesinde izlemiş olduğunu anımsayarak anlatıyor. Cenk Erdoğan da festivalin şehir kültürünün bir parçası olduğundan bahsediyor ve “İstiklal Caddesi’nin bir arka sokağında, yani o kuru fasulyecilerin, ev yemeği yapan insanların olduğu sokakta İlhan Erşahin’i duyabiliyorum mesela” diyerek Akbank Caz anılarını paylaşıyor. Albümün yeni nesil temsilcilerinden Deniz Taşar da festivalle yaşıt olduğunu hatırlatıyor ve müzik kariyerinin ivmelenmesinde festivalin genç müzisyenlere ışık tuttuğu Akbank Jamzz yarışmasının rolünden bahsediyor.

Belgesel, “Şehir ve Caz”, “Pandemi Döneminde Üretim Süreci” gibi başlıklarla caz sahnesinde dönemin ruhunu katmanlı bir şekilde yansıtıyor. Yıllar sonra dönüp baktığımızda hatırlatacakları ve hissettirecekleri çok değerli.

Dün, Bugün, Yarın albümünün tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

Albümde besteleriyle yer alan müzisyenler ve gruplar

Ali Perret, Aydın Esen, Ayşe Tütüncü, Baki Duyarlar, Barış Demirel – Barıştık Mı, Burak Bedikyan, Cem Tuncer, Çağıl Kaya, Çağrı Sertel, Deniz Taşar, Ediz Hafızoğlu, Elif Çağlar, İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, İmer Demirer, Jülide Özçelik, Kağan Yıldız ve Sibel Köse, Kamil Özler, Kerem Görsev, Konstrukt, Lahza (Cenk Erdoğan & İkiz), MÖE (MadenÖktemErsönmez), Neşet Ruacan & Ozan Musluoğlu Quartet, Nilüfer Verdi,  Oğuz Büyükberber, Okay Temiz, Önder Focan, Selen Gülün, Timuçin Şahin, Tuna Ötenel, TÖZ (Tamer Temel, Ercüment Orkut, Cem Aksel).

Albüme eşlik eden müzisyenler

Adem Gülşen, Barış Doğukan Yazıcı, Burak Irmak, Berkan Tilavel, Bulut Gülen, Can Çankaya, Cem Nasuhoğlu, Çağdaş Oruç, Efe Demiral, Ekin Cengizkan, Engin Recepoğulları, Eren Turgut, Eylül Biçer, Eylül Ergül, Ferit Odman, Fırtına Kıral, İzzet Kızıl, Kaan Bıyıkoğlu, Kamil Yılmaz, Korhan Futacı, Kürşad Deniz, Mehmet Ali Şimaylı, Meriç Demirkol, Miraç Yavuz, Nedim Ruacan, Orhan Deniz, Ozan Musluoğlu, Serhan Erkol, Selim Aydın, Şenol Küçükyıldırım, Şenova Ülker, Taşkın Akarsu, Tibet Akarca, Tolga Tohumcu, Turgut Alp Bekoğlu, Umut Çağlar, Volkan Hürsever.