Andy Serkis, Animal Farm’ı bugüne nasıl taşıyacak?

Yazı: Kiraz Mısırlıoğlu

Oyunculuktan yönetmenliğe adım atan Andy Serkis; yakın geçmişte Breathe, Venom: Let There Be Carnage, Mowgli: Legend of the Jungle gibi filmlerin yönetmen koltuğundaydı. Şimdi ise George Orwell’ın 1945 tarihli romanı Animal Farm’ın (Hayvan Çiftliği) yeni bir versiyonu için hazırlık aşamasında.

Yaşadıkları toplumda adalet, özgürlük ve mutluluk haklarını arayan ve insanlara karşı ayaklanan bir grup çiftlik hayvanını konu alan ve kökleri tarihsel gerçeklere dayanan Animal Farm’ın, bugüne kadar bir sürü uyarlaması çekildi. Bunlar arasında en çok ilgi görenler, 1954 yapımı animasyon uyarlaması ve 1999 yapımı canlı aksiyon filmi oldu. 

Romanın Joy Batchelor ve John Halas tarafından çizgi film olarak çekilen 1954 uyarlamasına, CIA’in yazarın eşi Sonia Orwell’dan hakları satın alarak sponsor olması tuhaf bir detay elbet. Yönetmenlerin ve animasyon ekibinin bu konudan çok sonraları haberdar olduğu biliniyor. Komünizm karşıtı bakış açısı ile CIA’in bu filmin haklarını neden aldığı merak konusu. Filmin prodüksiyon aşamasında CIA için çalışan yapımcı Louis De Rochemont, filmin sonunun baştan yazılmasına sebep oldu. Orwell’ın romanı; domuzları insan efendilerinden ayırt edilemez olarak tanımlayarak, karamsar bir şekilde sona ermesine rağmen, filmin finali; yalnızca domuzların tamamen yozlaştığını gösterecek şekilde değiştirildi ve insanlardan hiç bahsedilmedi. Kullanılan finalin kimin tarafından önerildiği net olmasa da hikâyeyi arzuladığı şekilde bitirmeye niyetlenen CIA için amacına ulaşmış denebilir.

Bundan tam 45 yıl sonra ise romanın, Alan Janes tarafından yazılan ve John Stephenson’ın yönettiği versiyonu vizyona girdi. 1999 tarihli filmi diğerinden ayıran en büyük özellik; canlı aksiyon filmi olması elbette. Söz konusu Animal Farm uyarlamasında bazı canlı hayvanlar kullanılmış olsa da baş karakterlerden 14 tanesi ise Londra’daki Jim Henson Creature Shop’ta gerçeğe yakın maketler olarak yaratıldı. Nitekim filmin topladığı eleştiriler arasında gerçek hayvanlarla çalışmış olmanın açtığı etik tartışmalar ve hikâyenin  romana sadık kalmaması öne çıkmakta. 

Peki Andy Serkis uyarlamasında bizi neler bekliyor? 

Üzerinden neredeyse 80 yıl geçmiş olmasına rağmen sosyolojik değerini kaybetmeyen Animal Farm günümüz dünyasını da tasvir etmeye devam ediyor. Toronto’da katıldığı bir panelde Serkis, hikâyeyi yazarın orijinal amacından saptırmayarak günümüze uyarlamak için Orwell’ın mirasçıları ile yakından çalıştığını anlattı. Yönetmene göre film “çokça modern” ve fazlasıyla mizah barındırıyor. Serkis, romanın gerçek hayatı hâlâ yansıttığına, sadece hikâyenin anlatım dilinin ve karakterlerin değiştiğine inanıyor. Fakat kendisinin filmde hangi “diktatörü” eleştireceği sorusunu cevapsız bırakmış.

Serkis’in uzun süredir üzerinde çalıştığı, ve bazı finansal sebeplerden dolayı sürekli ertelenen Animal Farm uyarlaması Aniventure ve Cinesite iş birliğiyle gerçekleşecek. Yönetmen, Orwell’in klasikleşmiş hikâyesini (kendi sözleriyle “başyapıtını”) “duygusal olarak güçlü”, “nükteli” ve “her yaşa uygun” bir şekilde ekrana taşıyacaklarına inanıyor. Animal Farm’ın sadece geçmişe ve günümüze değil; aynı zamanda gelecek nesillere ait bir hikâye olduğunun altını çiziyor Andy Serkis.  

Filmin oyuncu kadrosu henüz bilinmiyor fakat oyunculuk kariyerinde bilgisayar ürünü karakterleri canlandırmasıyla tanınan Serkis’in bu filmde de bir rol alıp almayacağı da merak konusu.