Arkadaş Zekâi Özger belgeseli “Merhaba Canım”dan fragman

Hayatımıza dokunmuş karakteri, şiirleri ve başkaldırılarıyla yüreğimizde yer etmiş Arkadaş Z. Özger’in belgeseli için hazırlıklar sürüyor. Duyurulduğu günden beri heyecanla beklenen belgeselden ilk fragman yayınlandı.

Anlatısını, Arkadaş’ın heteronormatizme güçlü bir başkaldırı sunduğu için yazıldığı dönem tartışma yaratan Merhaba Canım adlı şiiriyle kuran belgeselde, şairin karakterine, ilişkilerine, toplumla ilişkisine ve şiirden üç yıl sonra başından aldığı ağır darbeler sonucu hayatını kaybetmesine uzanacağız. 

Belgesel ekibinin, “Merhaba Canım, Arkadaş Z. Özger’in şiirleriyle, ailesinin, yoldaşlarının, ‘dostlarının’ anlatılarıyla, genç şairin hayatıyla etkileşen tavır ve olaylara sol resmi tarih söyleminin dışına çıkarak, ataerki ve ötekilikle temas kurarak ‘kayıp’ bir portrenin izini sürer” diyerek anlattığı film için Fongogo’da başlattığı kampanya devam ediyor. Ekip, kampanyaya neden destek verilmesi gerektiğini şöyle açıklıyor:

“Bağımsız bir belgesel olan Merhaba Canım, 3 yıllık bir sürece yayılan, 5 farklı şehirde yapılan görüşmeler ve 50 yıllık görsel/yazınsal arşivlerin taranmasına ek olarak güncel çekimlerden oluşan bir prodüksiyon sürecine sahiptir. Bu sürecin ekip, ekipman kiraları, ulaşım, barınma masraflarının tamamı herhangi bir devlet veya özel fon desteği olmaksızın yürütülmüştür. Bu aşamada kurgu başta olmak üzere diğer post prodüksiyon aşamaları ve şiirlerin İngilizce çevirileri için gerekli bütçe, bağımsız fonlar tarafından karşılanması planlanmış ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle söz konusu desteklerin birçoğu iptal edilmiştir.  Böylelikle filmin ertelenmesi ya da kolektivizm ruhuyla tamamlanması seçenekleri ortaya çıkmıştır. Ekip Arkadaş Z. Özger’in portresinin, farklılığa tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin artış gösterdiği bu dönemde tamamlanabilmesi için kamuoyuna dayanışma çağrısı yapmayı seçmiştir.”

Yönetmenliğini Ulaş Tosun’un yaptığı belgeselin anlatıcıları, Ahmet İnam, Akın Evren, Ali Özpalanlar, Cavit Kürnek, Deniz Ziya Temeltaş, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli, Halit Özboyacı, Hüseyin Peker, İsmet Tokgöz, Necla Zarakol, Mehmet Savaş Dizdar, Ramiz Bilgin, Raşit Önal, Sina Akyol, Suat Çelebi, Şadiye Çetin, Şükran Tekin, Tuğrul Eryılmaz’dan oluşuyor.

Hem Arkadaş’a temasıyla hem de toplumsal belleğe tuttuğu ışıkla, günümüz toplumsal sorunlarının tartışılmasına da alan açacak bu kıymetli işin fragmanı hemen aşağıda!

Yazı: Mine Metin