Arşivden: 2011’in Bant Mag.’a göre en iyi 50 filmi

Arşivde gezinirken Bant’ın yıllar içerisinde gelenekselleşmiş sene sonu listelerine dönüp bakmanın çok zevkli olduğuna karar verdik. İşte A Seperation’ı (haliyle) birinci ilan ettiğimiz 2011 yılının en iyi filmleri, performansları, belgeselleri ve dizileri…

Bu içerik aslen Bant Mag. No:3’te yayımlanmıştır.

1. A SEPERATION

Yalnızca bu listenin değil, sene boyunca hazırlanan hemen her en iyiler listesinin gedikli filmi hâline gelen A Seperation, iyi bulmanın kaçınılmaz olduğu ve bunun da seve isteye dillendirildiği, hemen her türden izleyiciyi buluşturup, hemen hiçbirini sıkkın ya da pişman uğurlamayan bu tertemiz ve sımsıkı İran filmi, adalet anlayışını ve vicdanları sorgulayan, bugünlerde kulağımızı en çok tıkadığımız birkaç cümleyi art arda ve yüksek sesle kuran, tüm bu nedenler ve çok daha fazlasıyla bizden “Yılın filmi!” damgasını yiyen, katıksız bir başyapıt.

2. SHAME

İlk filmi Hunger’la beyazperdede sarsıcı işlerle karşımıza çıkacağının sinyallerini veren Steve McQueen’in, bir seks bağımlısının buruk öyküsüne odaklandığı son filmi, New York’u gri ve laciverde boyayan görselliği ve tüm karamsarlığıyla, uzun süre zihninizde dolaşacak ve her hatırlayışta içinize dokunacak bir film.

3. THE TREE OF LIFE

Pek çoklarına göre şimdiden 2001: A Space Odyssey’den beri gelmiş geçmiş en büyük film olarak değerlendirilen Terrence Malick şaheseri, seyircisini allak bullak eden tartışmalı ilk yarım saati ve ufak listeler şeklindeki kurgucu ve görüntü yönetmenlerinin çıkarttığı iş için bile sonsuza dek unutulmaz işler arasında yerini alacak gibi görünüyor.

4. HUGO

Martin Scorsese’nin hayranı ve korumacısı olduğu sinema tarihine hem bir armağanı, hem de bir saygı duruşu niteliğindeki son filmi, üç boyut teknolojisinin de beyazperdeye yansımış en anlamlı ve mucizevî örneği olarak tanımlanabilir.

kinopoisk.ru

5. BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA

Nuri Bilge Ceylan’ın belki de Uzak’tan beri en çok övgü toplayan filmi olan Bir Zamanlar Anadolu’da, yalnızca Türkiye’nin bir uzak kasabasında ilerleyen bir arabanın içine suç, hukuk, adalet ve bilimi doldurup, sessizce gezdirdiği için bile görülmeye değerdi.

6. THE TURIN HORSE

Macar sinemacı Bela Tarr’ın beyazperdeye şiirsel vedası şeklinde tanımlanabilecek The Turin Horse, yılın en yetkin sinema örneklerinden biri olmakla birlikte, görüntü yönetmenliği işiyle de parlayan, sarsıcı bir başyapıttı.

7. DRIVE

Cannes’dan gelen yönetmen ödülünün ardından yıl boyunca ödül üstüne ödül toplayan Drive, afili bir aksiyon filmi olmasının yanısıra, türün bildik kodlarıyla oynayan, güçlü anlatımı ve tüm donuk ve uzak karakterlerine rağmen seyirciyi filmin içine sokan yönetimiyle, yılın en iyilerinden.

8. ANOTHER YEAR

Mike Leigh’in son marifetini biraz gecikmeli izlemiş olsak da, gerek son zamanlarda karşımıza çıkan en özel karakterlerden birini sinema tarihine armağan edişi, gerekse bu karakteri ete kemiğe büründüren Lesley Manville’in performansıyla ışıldayan bir filmdi.

9.THE KID WITH A BIKE

Ne çekseler iyi olan Dardenne kardeşlerin, neden böyle bir dokunulmazlık kazandıklarını, sadelik harikası anlatımı ve dingin yönetimiyle vurgulayan film, sezonun en duygu yüklü yapımları arasındaydı.

10. SUBMARINE

İngiliz oyuncu Richard Ayode’nin, süslü Amerikan bağımsızlarına âdeta ayar verdiği, gösterişi sadeliğinden gelen, etkileyici dramedisi, onun sonraki işleri konusunda heyecanlanmamıza vesile olan, yılın en başarılı “ilk film”iydi.

11. PERFECT SENSE

İngiliz yönetmen David Mackenzie’nin duyu organları üzerinden anlatmaya koyulduğu felaket filmi romansı, birkaç türü bir araya getirirken, etkileyici ve parlak bir işe de imza atmıştı.

12. BLUE VALENTINE

Başrollerini Ryan Gosling ile Michelle Williams’ın paylaştığı ve sarpa saran bir evlilik sürecindeki genç çiftin tanışmasından son aşamaya kadarki süreci parçalı bir kurguyla karşımıza getiren filmle, yönetmen Derek Cianfrance de parlak bir çıkış yapmıştı.

13. LIFE IN A DAY

Başta sıkıcı bir YouTube toplaması muamelesi gören ama izleyince, insana hayatının tecrübelerinden birini yaşatan bu kıvrak zekâlı kurgu harikası, belgeselden de öte bir işti.

14. MELANCHOLIA

Lars von Trier’in Cannes’daki ayarsızlığının gölgesinde kalsa da, başta Avrupa Film Ödülleri olmak üzere pek çok ödül ve adaylığı toplayan Melancholia, şimdiden Trier’in en başarılı işlerinden biri olarak anılıyor.

15. SENNA

F1 tarihinin en büyük efsanelerinden birine dönüşen Aytron Senna’nın yaşam hikâyesinden yola çıkan ve anlatım tekniği ve kurgusuyla şaşırtan Senna, yılın en başarılı belgesellerinden biriydi.

16. MARGIN CALL

Bir ilk olarak ne kadar başarılı ve eli yüzü düzgün bir iş olması bir yana, söyledikleri ve gösterdikleriyle de etkileyici olmayı başaran, her sahnesinden fırlayan bir başka çok ünlü isimle tüm seyir boyunca şaşırtan, önemli bir işti.

17. MIDNIGHT IN PARIS

Woody Allen’ın tüm filmografisi içinde sürpriz bir biçimde en çok iş yapan filmine dönüşen Midnight in Paris, zekî senaryosu ve izleyicisini avucunun içine alan atmosferiyle, şaşırtıcı ve eğlenceli bir komediydi.

18. THE IDES OF MARCH

George Clooney’nin dördüncü uzun metrajlı sinema filmi, belki de şimdiye kadar çıkardığı en olgun işlerden biri olmakla birlikte, yıldızlarla dolu kadrosu ve başarılı senaryosuyla da yılın en iyi stüdyo işlerinden biriydi.

19. JANE EYRE

Çocukluğumuzdan itibaren en sık karşılaştığımız romanlardan biri olan Jane Eyre’in, son derece klasik ama pek özenli adaptasyonu, başroldeki Mia Wasikowska’nın etkili performansından da besleniyordu.

20. LE HAVRE

Aki Kaurismaki’nin Cannes’dan övgülerle ayrıldıktan sonra, yıl boyu katıldığı tüm festivallerden sevgi ve çoğunlukla ödüllü ayrıldığı son filmi, yönetmenin her zamanki üslubuna bağlı olarak çektiği, şaşırtmayan ama etkisinden bir şey kaybetmeyen işlerinden biriydi.

21. PINA

Wim Wenders’ın, Pina Bausch’un dehasını 3D teknolojisiyle birleştirdiği göz alıcı belgeseli, yönetmenin yakın arkadaşı Pina’ya bir saygı duruşu niteliğindeydi.

22. THE ARTIST

Yılın en çok konuşulan ve ödüllendirilen filmlerinin başında gelen The Artist, sessiz film dönemine referanslar sunan, şirinlik muskası ve taptaze bir film.

23. ANOTHER EARTH

Sundance’deki çıkışının ardından yılın ilgi gören bağımsızlarından birine dönüşen Another Earth, bir bilim-kurgu hadisesini, dingin bir dramla çarpıştırarak dikkat çekti.

24. ELENA

The Return’le yürek dağlayıp, The Banishment’la kariyerini sürdüren Rus yönetmen Andrei Zvyagintsev’in son filmi Elena, yaşlı bir çiftin hikâyesine odaklanan, yılın en etkili filmlerinden biriydi.

25. MARTHA MARCY MAY MARLENE

İlk çıkışını bu yılki Cannes’da gerçekleştiren, ardından yıl boyu festivallerde cirit atan bu ilginç gerilim, özkimlik üzerine son dönemde karşımıza çıkan en nitelikli yapımlardan biri.

26. A DANGEROUS METHOD

Carl Jung’la Freud’u bir araya getiren hikâye, bu ikiliyi bir detay gibi bırakmasına rağmen, bir iki etkileyici sahnesi ve oyuncularının yetkin performanslarıyla –Keira Knightley’nin abartılı işi dâhil– görülmeye değerdi.

27. THE TRIP

Tür cambazı Michael Winterbottom’ın aynı adlı komedi serisinden uyarladığı sinema filmi, Steve Coogan ve Rob Brydon ikilisinin saçmalar saçması yemek muhabbetinden oluşan eğlenceli bir filmdi.

28. TOMBOY

Cinsiyet karmaşası meselesine kırılgan ve etkili bir hikâye üzerinden bakan Tomboy, yalnızca çocuk oyuncu performansı konusunda son yıllarda çıkartılmış en başarılı işlerden biri olması nedeniyle bile özel bir film.

29. MEEK’S CUTOFF

Old Joy ve Wendy & Lucy ile dikkatleri üzerine çeken Kelly Reichardt’ın son filmi, seyircisini 19. yüzyılın ortalarına götüren, durgun ve pek nefis bir westerndi.

30. SLEEPING BEAUTY

Jane Campion’ın kendini dünya festivallerine bu filmi yollamaya adadığı Sleeping Beauty, romancı Julia Leigh’in, soğuk, mesafeli, ürkütücü ve rahatsız edici, ilk uzun metrajlı sinema filmiydi.

31. POETRY

Cannes’da geçtiğimiz yıl senaryo ödülü kazanan ve bizde İstanbul Film Festivali’nde seyirci karşısına çıkan Poetry, son zamanların en sıcak filmlerinden biriydi.

32. THE HUNTER

İran-Fransız ortak yapımı bu gıpgri suç filmi, iki ucu şeyli değneği andıran bir kısırdöngü içerisinde, yolunu bulmaya çalışan bir intikamın hikâyesini anlatan, sert ve etkileyici bir filmdi.

33. WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN

Tilda Swinton’ın her zaman olduğu gibi etkili bir performans sergilediği bu sarsıcı film, Ratcacher ve Morvern Callar filmleriyle tanıdığımız Lynne Ramsay’ın başarılı yönetimiyle de dikkat çekiyordu.

34. WHERE DO WE GO NOW?

Caramel’in Lübnanlı yönetmeni Nadine Labaki’nin yeni filmi, Hıristiyanlarla Müslümanlar arasındaki çatışmanın ortasında kalan bir grup kadının hikâyesine odaklanıyor.

35. ATTENBERG

Geçen yılın dumura uğratan filmi Dogtooth’un yapımcısı, ruh ve ton olarak bu filmin izinden giden farklı bir öyküyle karşımıza çıktı ve yılın ilgi çekici işlerinden birini ortaya koydu.

36. SCREAM 4

Wes Craven, unutulmuş bir janrı yeniden hortlattığı Scream serisine, öylesine zekî ve komik bir dönüş yaptı ki, seyrinin tadı damağımızda kaldı.

37. ATTACK THE BLOCK

İngiltere’de bir grup genç serserinin tesadüfî uzaylı avına odaklanan ve yılın en hareketli aksiyon / gençlik filmlerinden birine dönüşen Attack the Block, gerçek bir sürprizdi.

38. INCENDIES

Polytecnique’le keskin bir çıkış yapan Denis Villeneueve, “tesadüfün bu kadarı” dedirten senaryosu ve acı dolu hikâyesiyle yılın en etkili filmlerinden biriyle karşımıza çıktı.

39. TYRANNASOUR

Ünlü İngiliz oyuncu Paddy Considine’ın ilk kez uzun metraj yönetmenliği denediği ve tüm dünyada takdir topladığı filmi, British Independent ödüllerinin de gözdeleri arasındaydı.

40. FOUR LIONS

Yılın en iyi kara komedilerinden biri olması bir yana, zor bir meseleye cesur bir taraftan bakmayı becerebilen Four Lions, kesinlikle kalburüstü bir seyirlik.

41. X-MEN: FIRST CLASS

Pek çoklarına göre serinin en iyi filmi, Kick-Ass’in yönetmeninden zıpkın gibi bir aksiyon keyfi sunuyordu. Süper kahraman filmleri sevenleri, malûm serinin başına döndüren ve çoğunlukla memnun eden bir iş olması vesilesiyle listemizde yerini aldı.

42. THE SKIN I LIVE IN

Pedro Almodovar’ın çok tartışılan son filmine en çok yakıştırılan sıfat “çok garip”ti. İzleyicilerinin bir kısmının çok sevip, bir kısmının hiç haz etmediği The Skin I Live In, insan doğası ve varoluşuna kafa yoran, gerçekten de garip bir seyirlik.

43. LAST NIGHT

Dört başrol oyuncusunun da sade ve etkili performansı ve kendi hâlinde öyküsüyle öne çıkan film, yılın dört başı mamur atıştırmalıklarındandı. Hoşça vakit geçirten bir seyirlik dediğimiz…

44. SNOWTOWN

Yılın en çok konuşulan ve en sert filmlerinden biri olan Snowtown’un şöhreti daha çok kulaktan kulağa ilerledi. Bizde vizyon yüzü göremese de, bu yılki Filmekimi’nde izleyiciyle buluşma şansı buldu.

45. NEDS

Oyuncu Peter Mullan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu yeni filmi, İngiliz sinemasının bu yıl çıkarttığı kayda değer örneklerinden biriydi.

46. PICCO

İnsanın kanını donduran gerçek bir olaydan yola çıkan bu sert ve dolaysız Alman filmi, insan zihninin kendi kendine oynadığı oyunları resmeden, rahatsız edici bir hapishane gerilimiydi.

47. BRIDESMAIDS

Yalnızca Amerika’nın en yetenekli kadın komedyeni Kristen Wiig’in senaryosu ve başrol performansı için değil, komedinin erkek tekelinde bir janr olmadığını da ilan etmesi açısından, yılın ilgiye değer filmlerindendi.

48. HANNA

Joe Wright’ın yalnızca İngiliz dönem filmlerine sıkışıp kalmış bir yönetmen değil, gerektiğinde bir aksiyon harikasına da imza atabileceğinin kanıtı olduğu için listemizdeki yerini alıyor Hanna.

49. HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS PART 2

Yalnızca Harry Potter filmlerine görkemli bir kapanış yapmayıp, aynı zamanda son zamanların en duygu yüklü gençlik filmlerinden de birine dönüşen son halka, yılın en iyileri arasında yer almayı hak ediyor.

50. SUCKER PUNCH

Bu filmin neden listede olduğunu şöyle açıklayabiliriz: Lilya 4 Ever gibi başlayıp, Girl, Interrupted şeklinde devam edip, Showgirls’e geçip, ordan da 300’e bağlanan bir filmi ilk kez görüyoruz.

AĞLAMAKLI LİSTE

Yıl boyunca izleyip sevdiğimiz ama ilk 50’ye sığdıramadığımız filmler…

1.Carnage
2.Win Win
3.Even The Rain
4.Norwegian Wood
5.Moneyball
6.Sleeping Sickness
7.Restless
8.Contagion
9.Apollo 18
10.Beginners
11.Of Gods and Men
12.Essential Killing
13.Little White Lies
14.Misterious of Lisbon
15.Insidious
16.Oranges and Sunshine
17.Bizim Büyük Çaresizliğimiz
18.The Future
19.This Must Be The Place
20.A Cat in Paris

YILIN BELGESELLERİ

1.Project Nim
2.The Redemption of General Butt Naked
3.Love Always, Carolyn
4.Waste Land
5.Into The Abbys

YILIN HAYAL KIRIKLIKLARI

Drei (Tom Tykwer)
Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (Onur Ünlü)
We Have A Pope – Habemus Papam (Nanni Moretti)
127 Hours (Danny Boyle)
Home For Holidays (Bent Hamer)
Miral (Julian Schnabel)

YILIN PERFORMANSLARI

Michael Fassbender (Shame, A Dangerous Method, Jane Eyre, X-Men: First Class)
Ryan Gosling (Drive, The Ides of March, Crazy, Stupid, Love., Blue Valentine)
Michelle Williams (Blue Valentine, My Week with Marilyn, Meek’s Cutoff)
Brad Pitt (The Tree of Life, Moneyball)
Carey Mulligan (Drive, Shame)
Jessica Chastain (The Tree of Life, Take Shelter, The Help)
Taner Birsel (Bir Zamanlar Anadolu’da)
Lesley Manville (Another Year)
Kristen Wiig (Bridesmaids)
Jean Dujardin (The Artist)
Mia Wasikowska (Jane Eyre, Restless)
Kate Winslet (Carnage, Mildred Pierce)

YILIN DİZİLERİ

DRAMA

1.The Killing
2.Homeland
3.American Horror Story
4.Boss
5.The Playboy Club

KOMEDİ

1.Life’s Too Short
2.Enlightened
3.New Girl
4.Allen Gregory
5.Up All Night