Arşivden: Bant Mag. çizerlerinden King Gizz albümü “Polygondwanaland” illüstrasyonları

Avustralyalı psikedelik rock grubu King Gizzard and The Lizard Wizard, tam 5 albüm sığdırdığı 2017’den Polygondwanaland albümü için yaptığı çağrıya Türkiye’den Tantana Records cevap vermiş ve plak baskısını yapmak için harekete geçmişti. Bu koleksiyon ürün, Bant Mag. küratörlüğünde 10 çizerin 10 şarkı için yaptığı illüstrasyonların baskılarıyla birlikte hazırlandı. “Honey” isimli yeni teklisini geçtiğimiz günlerde paylaşan King Gizz’in yeni albüm söylentileri gündemdeyken, gelin Bant Mag. arşivden bu projeyi bir kez daha hatırlayalım.

Alın, bu albümle istediğinizi yapın: “Polygondwanaland”

Yazı: Busen Dostgül
Bu dosya, Mart – Nisan 2018 tarihli Bant Mag. No: 62’de yayımlanmıştır.

Fanlarını canını istediğini yapabildikleri bir dünyanın içine çekmeyi başaran King Gizzard & The Lizard Wizard, popüler müziğin son yıllarda haklı bir şekilde adı en sık anılan topluluklarından. Grubun son albümü Polygondwanaland ile ortaya attığı müzik yayın deneyi Türkiye’de Tantana Records’dan karşılık buldu. Tantana Records’un sınırlı sayıda yayınladığı Polygondwanaland plaklarının içinde Bant Mag.’dan da bir hediye var: Her şarkıya bir illüstrasyon! 

Cem Dinlenmiş – The Fourth Colour

Alın, bu albümle istediğinizi yapın

Geçtiğimiz Kasım ayında “Bu albüm beleş. Yani bildiğiniz ‘beleş’.” mesajıyla gelen Polygondwanaland albümü, grup tarafından albümü basmak isteyen bağımsız oluşumlarla karşılıksız bir şekilde paylaşıldı. Bu teşvik çok yerinde bir hamleydi. Albümün dijital, plak ve CD için hazırlanmış olan kayıt kopyaları ücretsiz bir şekilde erişime açıldı ve albümün kapak tasarımında yer alan tüm detaylar da herkesin kendine özel kapağı tasarlayabilmesi için paylaşıldı. Kısa süre geçmeden kendi versiyonlarını yayınlayan plak şirketlerini takip etmek ve keyfini çıkarmak da gruba ve dinleyicilerine kaldı tabii ki! Albümün Tantana Records tarafından sınırlı sayıda yayınlanan, Bant Mag. sayfalarını da güzelleştiren on sanatçıdan on illüstrasyona yer veren ve beyaz ve kırmızı olmak üzere iki farklı plağa basılan Türkiye edisyonu, grubun bilet tükenme rekoru kıran 13-14-15 Mart’taki Salon İKSV konserlerinin bir kutlaması niteliği de taşımakta. 

Özgü Aydar – Crumbling Castle
Burak Şentürk – The Castle In The Air

Albümün an itibariyle otuzdan fazla edisyonu var

Polygondwanaland albümü, birçok bağımsız plak şirketinin kendine has baskılarıyla yavaştan dünyayı gezmeye başladı bile. Türkiye’den Tantana Records, İtalya’dan Taxi Driver Records, İngiltere’den Blood Music ve Fuzz Kill, Kanada’dan Kingfisher Bluez, New York’tan Hagakura Records, Avustralya’dan Salty Dog gibi birçok plak şirketinin bağımsız olarak bastığı Polygondwanaland’in şu an otuzdan fazla edisyonu olduğu biliniyor. Bu arada, Dynamo Tapes (New York), Twintoe Records (Berlin) gibi albümü kaset formatında yayınlayanlar da var. İngiltere’den Loud and Quiet isimli label albümü 100 adetle sınırlı kaset formatında basarak satışından elde ettiği geliri mülteci krizine yönelik çalışmalarına katkı sunmak için helprefugees.org’a bağışladı.

Selin Çınar – Deserted Dunes Welcome Weary Feet

Gizemli dinozor heykeli

Grubun hemen hemen her albümünde olduğu gibi, Polygondwanaland’in de kapak tasarımı en az parçalar kadar dikkat çekici. Kapak tasarımındaki dinozor detayının hikâyesi 1800’lü yıllara dayanıyor. Crystal Palace’ta Prens Albert’in şerefine verilecek olan bir sergi için yapılan dinozor heykeli, 1851’de ilk kez görücüye çıkmış. Albümde paleontolojinin yeni yeni gelişmeye başladığı dönemde yapılmış bu heykelin bir illüstrasyonu karşımızda.

Sadi Güran – Loyalty
Tolga Tarhan – Tetrachromacy

Kapak tasarımlarının arkasındaki isim: Jason Galea

Grubun bugüne dek yayınlanan tüm albümlerinin kapağı Jason Galea’nın elinden çıkma. Özellikle geçtiğimiz yıl yayınlanan King Gizzard & The Lizard Wizard albümlerinde olağanüstü işler çıkaran Galea’nın birlikte çalıştığı isimler arasında The Parrots, Mac Demarco, The Growlers, GUM, The Murlocs gibi isimler yer alıyor. Kaykaycı olduğu günlerde Ambrose Smith’le takılırken Smith’in grubu The Murlocs’a yaptığı videoyla King Gizzard & The Lizard Wizard ekibinin radarına giren Galea, grubun çoğu klibinin de yaratıcısı.

2012’den bu yana tam 13 albüm

2010’da bir araya gelen King Gizzard & The Lizard Wizard, çıkış albümü 12 Bar Bruise’u 2012’de yayınlamıştı. 2016’ya gelene kadar her yıl ikişer albüm yayınlayan Avustralyalı topluluk, 2017 yılına üst üste beş albüm yayınlayarak damgasını vurdu. Dönüp baktığımızda bu rekora en çok yaklaşan grup, 1963-1965 yılları arasında altı albüm yayınlayan The Beatles’dan başkası değil. Grup, Polygondwanaland hariç tüm albümlerini Flightless Records etiketiyle yayınladı. Müzik yaparak hayatı idame ettirmenin bir ayrıcalık olduğunu düşünüyor ve bu yüzden çalışkan ve üretken olmaya inanıyorlar.

Tarık Töre – Inner Cell
Türksen Kızıl – Searching

“Ölene kadar her yıl yeni bir enstrüman öğreneceğim!”

Grubun kurucu üyesi Stu MacKenzie’nin Türkiye’ye yaptığı bir ziyaret esnasında keşfettiği bağlama, Avustralyalı topluluğun müzikal perspektifini büyük bir değişime soktu. Verdiği bir röportajda “Ölene kadar her yıl yeni bir enstrüman öğreneceğim” açıklaması yapan MacKenzie, bilindiği üzere yakın zamanda bir arkadaşıyla birlikte yaptığı mikrotonal gitarla King Gizzard & The Lizard Wizard’ın ses getiren albümlerinin temelini oluşturmuştu. Teremin ve zurna gibi enstrümanları da çalmayı öğrenen MacKenzie’nin öğreneceği sıradaki enstrüman acaba ne olacak?

Mert Tugen – Polygondwanaland

Kendi festivalin gibisi yok: Gizzfest 

2015 tarihli Quarters albümü şerefine grup kendi festivali “Gizzfest”i duyurmuştu. Birkaç gün arayla Melbourne, Perth, Adelaide, Sydney, Brisbane şehirlerinde gerçekleşen festivalin hem küratörü hem de headliner’ı olan Avustralyalı topluluk, geçtiğimiz üç yıldan bu yana Pond, The Murlocs, White Fence, Mild High Club, The Babe Rainbow gibi isimler başta olmak üzere birçok Avustralyalı grubu da sahnesinde ağırladı.

Sedat Girgin – Horology