Aşina projesinin interaktif video enstalasyonunu görmek için son günler
Avrupa Birliği Çalışmaları Merkezi Derneği tarafından yürütülen, Avrupa Birliği destekli Aşina projesi; Türkiye’de yaşayan ve çalışan sanatçıların, küratörlerin, yazarların ya da araştırmacıların üretimlerini görünür kılmak, sanatçı kitabı üretimlerine destek olmak adına bir açık çağrı ile geçtiğimiz yıl yola koyulmuştu.
Rasim Canatan, Ebru Yalçın, Özge Özcan, Meral Ece Tankal, Gözde Güngör, Gözde Filinta, Eren İleri, İpek Burçak, Serbay Sivrikaya, Fehmi Özüseven’in katılımı ve emekleriyle yürütülen Aşina projesinin bir yıllık çalışması sonunda, altı sanatçının sanat kitapları artık meraklısı ile buluşmaya hazır. Aşina’lığın bilindik ancak henüz tanıdık olmama durumuna, tanışmaya, hayatlarımızın müşterekliğine ve mücadelelerin benzerliğine işaret eden proje kapsamında seçilen sanatçılar ve üretimleri şöyle:
Fire Walk – Burcu Yağcıoğlu, Ülgen Semerci
Simetrinin Kırılması (Breaking of Symmetry) – Efe Murad, Sina Zeytinoğlu, Sevinç Çalhanoğlu
The Book of Conversations – Fatih Gençkal
Good Deed Bad Deed – İpek Aşıkoğlu, İpek Çınar,
Hakim Tepeler (Commanding Heights) – Sevgi Ortaç
On the Edge of Seeing – Sevil Tunaboylu
Kitaplar haricinde Aşina projesi, Bilsar’ın video sanatı çalışmaları odaklı sanat mekânı Bilsart’ın ev sahipliği yaptığı bir sergi olarak da takip edilebilir. 20 Temmuz’da ziyaretçilere kapılarını açan Aşina Sergisi’ni görmek için son gün 30 Temmuz.
Sergi metni ise şöyle:
Türkiye’deki sanatçıların sanatçı kitabı üretimine destek olmak ve bu üretimlerin Avrupa’daki görünürlüğünü sağlamak için oluşturulan Aşina, üretimine tam destek verdiği altı sanatçı kitabını Bilsart’ta gerçekleştireceği proje sonu sergisi için, sıradışı bir interaktif video enstalasyonu ile kamuyla paylaşır. Sergi için sanatçılar ile yakından çalışan Aşina ekibi, sanatçı kitaplarını sergilemenin yanı sıra, kitapların oluşum süreçlerinden ve içeriğinden beslenen çeşitli objeleri ortak bir alanda sergileyerek, duyusal bir alan yaratmaya çalışır. İzleyicinin kullanılması için yerleştirilen mikroskobik kameralar, sanatçıların sergilediği nesnelere mikroskobik seviyeden bakma imkanı sağlar ve objelerin dokusallığı, kitapların dokusallığını hatırlatmayı amaçlar. Elde edilen interaktif görüntülerin 3’lü video ekranında sergilenmesiyle oluşturulan enstalasyon, kitapların dokunulabilir ve kullanılabilir birer sanat objesi olmasını benimseyerek, izleyicisi ile farklı bir diyalog oluşturmayı diler.
Yazı: Biçem Kaya