Bant Mag. No: 28'den // Müzikle anlatsana: Temalı dinleyişler

Temalı albüm geleneği, insanın aklına yerleşmiş ünlü konsept işlerle dükkânda göze ilişen garip keşiflerin arasında bir yerde seyreden, uzun geçmişi olan bir oluşum. Ünlü edebiyat eserlerinden yemek tariflerine, çeşitli bilim dallarından hayal ürünü tarihçelere kadar aklımıza gelebilecek her çeşit bilgiyi kulaklarımıza sunmaya hazır albümler dolanıyor etrafımızda. Bir de bulması kolay olsa!

Hazırladığımız bir seçkiyle bu uzun geleneğin hem müzik tarihinde yer edinmiş, hem de yeni yayınlanan örneklerine bir göz atıyor ve günümüzde temalı ilginç müzikler yapan ve listemizde de yer alan One Ring Zero’nun üyesi Joshua Camp’le bir sonraki sayfada kısa bir röportaj yapıyoruz.

CAMILLE SAINT-SAËNS  – Le carnaval des animaux (1886)

Romantik besteci Camille Saint-Saëns’in 19. yüzyılın sonlarında hazırladığı bu orkestra süiti hayvanlara adanmış bir çalışma. İsteği üzerine bestecinin ölümünden sonra 1922 yılında yayınlanan süit, horozlardan aslanlara, kaplumbağalardan fillere, farklı hayvanlara adanmış oldukça kısa 14 farklı hareketten oluşuyor. 1950’lerden itibaren performanslarda Ogden Nash’in bu müziğe hazırladığı dizelere de yer verilmeye başlanmış ve daha sonra Weird Al bile bu müziği yeniden yorumlamaya kalkmış.

Camille Saint-Saëns – La carnaval des animaux

GUSTAV HOLST – The Planets (1918)

Gustav Holst’un gezegenlere odaklı tarihi çalışması astrolojiden ilham alınarak hazırlanmış oldukça dramatik bestelerden oluşuyor. Başta yedi farklı bölümden oluşmuş ve Holst’un kendi astroloji merakından yola çıkarak bestelediği bu parçalar, bestecinin en yakından tanınan işleri arasında yer alıyor. Günümüze kadar piyanoya, Moog’a, bandolara ve perküsyona kadar bir sürü farklı yorumu hazırlanmış bu parçalar Frank Zappa ve Led Zeppelin gibilerinin yanısıra, listemizde yer alan One Ring Zero grubuna da ilham olmuş.

Gustav Holst – Mercury

KEN NORDINE – Colors (1966)

Colors, bir boya şirketi için hazırlanan 10 parçalık bir radyo reklamı serisi olarak başlayıp yoğun istek üzerine beklenmedik renklere adanmış uzun bir albüm olarak şekillenmiş bir proje. Ken Nordine’in rahatlatıcı sesi, gülümseten kafiyeler ve renk dolu hikâyelerle rahatlatıcı cazın bir araya geldiği bu albüm, ana renklerin yanısıra “Ecru” gibi ara renklerle de dolu, zaman zaman şaşırtıcı ciddîlikte bir dinleyiş.

Ken Nordine – Maroon

KOMAR & MELAMID & DAVID SOLDIER – The People’s Choice: Music (1996)

Grafik tasarımcılar Komar ve Melamid’in anketler sonucu insanların isteklerine göre hazırladıkları en çok ve en az istenebilecek resimlerle 1994’te başlayan projeleri iki yıl sonra yüzünü müziğe döndü. Profesyonel bir şirketin yürüttüğü anketler sonucu oluşturulan iki şarkıdan oluşan bu albüm oldukça ilginç bir deneyim. En çok istenen şarkı smooth cazla 90’ların R&B aşk şarkılarının olabilecek en korkunç karışımı tadında ilerlerken, en istenmeyen şarkı da çılgın bir uzunlukta ve kopuklukta, polkadan kovboy müziğine, gaydadan rap ve operaya, akıl sarsan bir karışım sunuyor.

Komar & Melamid – The Most Unwanted Song

Yazı: Leyla Aksu – İllüstarsyon: Mert Tugen

Yazının devamı için buraya tıklayabilirsiniz.