“BoJack Horseman” yaratıcısı Raphael Bob-Waksberg’den streaming kanallarına eleştiri

Bilindiği üzere, Netflix ve Amazon Prime Video’da birden fazla bölümü olan içerikler ya da diziler için otomatik oynat özelliğiyle krediler atlanarak bir sonraki bölüme geçme opsiyonu var.

Birkaç gün önce ünlü müzisyen ve oyuncu Steven Van Zandt’ın “Bir film veya TV şovuna verilen krediler hızlandırılmamalı, küçülmemeli veya atlanmamalıdır” diyerek, bunun “konuk oyunculara, ekstralara, ekibe ve müzisyenlere tamamen saygısızlık” olduğunu belirten tweet’i Netflix’in sevilen dizisi BoJack Horseman’in yaratıcısı Raphael Bob-Waksberg’in yanıtıyla gündeme geldi. Bob-Waksberg’in ilgi çekici yanıtı “Bunu yapmayan bir ağ için şov yapmak isterdim. Böyle bir yerle çalışırsanız, konuşalım” şeklindeydi. Bir başka kullanıcının, yönetmenin Amazon’da yayınlanan dizisi Undone’u izlerken son kredileri izleyemediğini söylemesi üzerine de Bob-Waksberg’den duruma şaka yollu bir eleştiri daha geldi: “Undone’ı izlediğimde, bir sonraki bölüm için kredilerden hemen önce bir reklam yayınladılar. Birlikte izlediğim kişinin dikkati dağıldı, geri dönüp bitişi tekrar izlemek zorunda kaldık, çünkü onu kaçırmıştı.” 

Twitter üzerinden eleştirilerine devam eden Bob-Waksberg, “İzleyiciler istedikleri her şeyi atlayabilirler. Son Avengers filmi sırasında üç kez tuvalete gittim ve pişman değilim” dedi ve izleyiciler adına karar veren distribütörlere kızgın olduğunu belirtti.

Netflix, Amazon Prime Video gibi dijital yayın platformları, otomatik oynatma gibi opsiyonları izleyicilerin “daha rahat” izlemeleri için sunsa da,  izleme alışkanlıkarının değişimini doğrudan etkileyen ve bu alışkanlıklardan etkilenen mecralar. BoJack Horseman ve Undone’la büyük kitlelere ulaşmış olan Bob-Waksberg’in yazdıklarını, alışkanlıkların tüketim odaklı olarak dönüşmesine bir eleştiri sunduğu için anlamlı buluyoruz. Yönetmenin, yaratım süreçlerine katılmış isimlerin ve izleyicilerin özgünlüklerinin “otomatik oynat” opsiyonla gözardı edildiğine işaret etmesi de bu dönüşümle doğrudan ilgili. 

Yazı: Mine Metin